Friday, April 26g-point.gr

Πειράζει που είσαι και πολύ…sex maniac; Όχι, δεν πειράζει!

Οι ειδικοί εξηγούν πότε ένας άντρας θεωρείται εθισμένος στο σεξ, ποια είναι τα συμπτώματα του εθισμού και γιατί παθαίνουμε αυτού του είδος την εξάρτηση.

Δεν υπάρχει ον στον πλανήτη που να μην λατρεύει το σεξ. Και αν υπάρχουν εξαιρέσεις χρήζουν ιατρικής παρακολούθησης! Στον αντίποδα όμως στο μικροσκόπιο των επιστημών έχουν μπει και τα άτομα που δεν σκέφτονται τίποτε άλλο εκτός από το σεξ. Μάλιστα, ο σεξουαλικός εθισμός είναι ένα αμφιλεγόμενο και πολύπλοκο θέμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2017, ο σεξουαλικός εθισμός δεν θεωρείται κλινική πάθηση. Ωστόσο, η πλειοψηφία των ειδικών πιστεύει ότι τα εθισμένα άτομα έρχονται αντιμέτωπα με το κοινωνικό στίγμα, καθώς είναι πιθανό να επηρεαστεί δυσμενώς η δουλειά τους, η υγεία και οι σχέσεις τους.

Τι προκαλεί εθισμό;

Αν και ο σεξουαλικός εθισμός δεν θεωρείται πραγματικός εθισμός, οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι άνθρωποι έχουν την τάση να εθίζονται στο σεξ, ακριβώς όπως γίνεται με αλκοόλ, τα τυχερά παιχνίδια, τα ναρκωτικά και ακόμη και το φαγητό. Σε πολλές περιπτώσεις, ο εγκέφαλος ενός εξαρτημένου ατόμου του λέει ότι η συμμετοχή σε παράνομη σεξουαλική συμπεριφορά είναι καλή, ακριβώς συμβαίνει όταν άλλοι επιθυμούν να φάνε όταν αισθάνονται πεινασμένοι.

Τα συμπτώματα όσων έχουν μανία με το σεξ:

  • Δεν μπορούν να μειώσουν τις έντονες και επαναλαμβανόμενες σεξουαλικές φαντασιώσεις.
  • Έχουν την τάση να πραγματοποιούν συγκεκριμένες σεξουαλικές συμπεριφορές και να αισθάνονται ανακουφισμένοι στη συνέχεια.
  • Χρησιμοποιούν το σεξ ως μέσο για να ξεφύγουν από τα άλλα προβλήματα όπως η κατάθλιψη, η μοναξιά και το άγχος.
  • Επιμένουν να έχουν ψυχαναγκαστική σεξουαλική συμπεριφορά, παρά το γεγονός ότι γνωρίζουν τις σοβαρές συνέπειες.
  • Θεωρούν δύσκολο να δημιουργήσουν και να διατηρήσουν σταθερές και υγιείς σχέσεις.

Mary Karabela