Thursday, March 28g-point.gr

Ολιβέιρα: «Ήρθα να τα πάρω όλα»

 Ο Σέρτζιο Ολιβέιρα έδωσε την πρώτη του συνέντευξη στην Ελλάδα στη FORZA και μέσα απ΄ αυτές τις γραμμές, μας δίνει την ευκαιρία να τον γνωρίσουμε καλύτερα…

Ποιος είναι ο 26χρονος Πορτογάλος και τι γυρεύει εδώ; Τι είναι γι΄ αυτόν ο ΠΑΟΚ; Τι θα γίνει το καλοκαίρι, όταν ο δανεισμός του θα τελειώσει;

Πάμε να τα πάρουμε με τη σειρά…

-Δεν έχεις κλείσει ούτε δύο μήνες εδώ. Πως σου φαίνεται η εμπειρία;

«Είμαι χαρούμενος εδώ, η πρώτη εντύπωση είναι ωραία. Ο ΠΑΟΚ είναι ένα μεγάλο κλαμπ, με καλές υποδομές και οργάνωση, φοβερούς οπαδούς, ωραίο προπονητικό, φανταστικό γήπεδο, εντάξει λίγο παλιό, αλλά ωραίο γήπεδο. Δύσκολο να παίζουν εκεί οι αντίπαλοί μας! Η πόλη για μένα είναι μια πραγματική έκπληξη, πολύ ωραία. Η υποδοχή από όλους, συμπαίκτες, προπονητή, επιτελείο, απ΄ όλους στο κλαμπ, ήταν φοβερή. Είναι όλα φανταστικά για μένα. Τι να πω, εδώ τα βρήκα όλα κι απολαμβάνω την παρουσία μου στην ομάδα. Το μυαλό μου είναι μόνο στο πως θα βοηθήσω την ομάδα, να πάμε ένα βήμα παραπέρα και βέβαια να δώσουμε στον κόσμο και στο κλαμπ, αυτό που αξίζει. Είναι μια κατάσταση υψηλού επιπέδου»

-Περιγράφεις τον ποδοσφαιρικό παράδεισο…

«Όταν κερδίζεις είναι παράδεισος. Όταν χάνεις, είναι κόλαση… Εμείς δεν χάνουμε! Πέρα από την πλάκα, ξέρω πως όταν νικάς είναι όλα τέλεια, όταν χάνεις, αρχίζουν τα προβλήματα. Παντού είναι έτσι. Ελπίζω να συνεχίσουμε έτσι όπως τώρα. Θέλω να κερδίσω το νταμπλ, τους θέλω και τους δυο τίτλους, με τη νίκη είμαι ευτυχισμένος, με την ήττα τρελαίνομαι. Έτσι ζω το ποδόσφαιρο. Αν η νίκη και η ήττα είναι το ίδιο, καλύτερα να τα παρατήσεις…»

– Όταν άκουσες ότι σε θέλει ο ΠΑΟΚ, τι σκέφτηκες;

«Πέρσι ήμουν διακοπές στην Ελλάδα! Ήταν ένα μεγάλο βήμα να έρθω εδώ. Οι άνθρωποι είναι ωραίοι, ο καιρός, το φαγητό είναι ωραία. Φυσικά, τον ήξερα τον ΠΑΟΚ. Ήξερα ότι είναι μια μεγάλη ομάδα με μεγάλους οπαδούς. Όλοι μου είπαν ότι αξίζει να έρθω εδώ. Το πρότζεκτ, που μου ανέλυσαν, μου άρεσε. Ήξερα ότι ο ΠΑΟΚ είναι μια ομάδα με νοοτροπία νικητή. Όπως ξέρετε, πέρσι κέρδισα το πρωτάθλημα με την Πόρτο και φέτος το Σούπερ Καπ. Όταν αρχίζεις να κερδίζεις τίτλους, θέλεις ολοένα και περισσότερους. Φέτος θέλω να πάρω το πρωτάθλημα με τον ΠΑΟΚ, θέλω να το πάρει κι η Πόρτο, γιατί θα έχει συνεισφέρει κι εγώ. Εγώ ζω για τους τίτλους και από τους τίτλους».

-Ποιος ήταν ο πρώτος, που έψαξες για να μάθεις για τον ΠΑΟΚ;

«Εντάξει, αυτό δεν είναι και τόσο σημαντικό. Από την ομάδα μίλησα με τον Μάριο Μπράνκο, και τον γιο του προέδρου, τον Γιώργο Σαββίδη. Μου εξήγησαν πως είναι εδώ τα πράγματα, τους άκουσα, κι αποφάσισα να έρθω».

-Τι σου αρέσει περισσότερο απ΄ αυτά που βρήκες;

«Μου αρέσει το να κερδίζεις. Ο ΠΑΟΚ είναι μια winning team. Παίζουμε επιθετικό ποδόσφαιρο, έχουμε μεγάλους παίκτες και παλεύουμε για τίτλους. Υπάρχει τίποτα καλύτερο;»

-Στον ΠΑΟΚ ουσιαστικά τα πορτογαλικά είναι η πρώτη γλώσσα. Τα μιλάτε οι περισσότεροι. Σε κάνει να νιώθεις σα στο σπίτι σου;

Διάβασε  Ξανά εκτός ο Μπάμπα στον ΠΑΟΚ

«Ναι! Είναι μεγάλη υπόθεση. Όλοι οι παίκτες με υποδέχτηκαν ωραία. Φυσικά το να μιλάς τη γλώσσα σου, είναι ωραίο και σε κάνει να νιώθεις ακόμη πιο άνετα. Ακόμη κι ο βοηθός του προπονητή μιλά άπταιστα πορτογαλικά κι αυτό με βοηθά να καταλαβαίνω πιο εύκολα τι θέλει ο προπονητής. Ναι, είναι ωραίο να ακούς τη γλώσσα σου».

-Ο ΠΑΟΚ είναι κοντά στο να γράψει ιστορία, να κατακτήσει το πρωτάθλημα, μετά από 34 χρόνια. Και δεν έχει κατακτήσει ποτέ το νταμπλ. Πως σου φαίνονται όλα αυτά;

«Πρέπει πρώτα να πάρουμε το πρωτάθλημα, αυτό είναι το πιο σημαντικό και μετά συζητάμε και για το κύπελλο. Ο κύριος στόχος είναι το πρωτάθλημα, το κλαμπ το αξίζει. Μεγάλη ομάδα είναι τίτλοι και κόσμος. Οι μεγάλες ομάδες ζουν με τίτλους, τίτλους, τίτλους, πολλούς τίτλους. Πρέπει, λοιπόν, να δώσουμε στον ΠΑΟΚ τους τίτλους, που αξίζει για να μεγαλώσει περισσότερο»

-Ο επόμενος στόχος θα είναι το Τσάμπιονς Λιγκ. Δεν έχει παίξει ποτέ, η πρώτη συμμετοχή θα είναι ιστορική!

«Οι σκέψεις μας δεν φτάνουν ως εκεί. Δεν θα πας στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, αν δεν πάρεις το πρωτάθλημα. Σ΄ αυτό, λοιπόν, είμαστε συγκεντρωμένοι. Την επόμενη σεζόν, ο στόχος θα είναι οι όμιλοι. Όλα στην ώρα τους»

-Κάποτε, πριν από περίπου 10 χρόνια, ο Φερνάντο Σάντος, είχε πει ότι η Θεσσαλονίκη είναι σαν το Οπόρτο, που παλεύει να προσπεράσει τις ομάδες της πρωτεύουσας και πως αν ο ΠΑΟΚ δουλέψει σωστά, μπορεί να γίνει η Πόρτο της Ελλάδας. Βλέπεις ίδια πράγματα;

«Ναι, βλέπω πράγματα, που είναι συγκρίσιμα. Στην ιστορία του ποδοσφαίρου, τα κλαμπ, που θυμούνται όλοι, είναι αυτά που κερδίζουν τίτλους και η Πόρτο κατάφερε μετά από μεγάλη προσπάθεια να φτάσει τις ομάδες της Λισαβόνας και να πάρει τίτλους. Οι ομάδες της πρωτεύουσας έχουν την ιστορία τους, αλλά η Πόρτο με τη δουλειά τις ξεπέρασε. Ήρθε και για τον ΠΑΟΚ η ώρα να κερδίσει τίτλους. Στην Πορτογαλία υπάρχει η Μπενφίκα, που είναι όπως ο Ολυμπιακός εδώ. Στην Πορτογαλία υπάρχει, όμως, και η Πόρτο, κι εδώ υπάρχει ο ΠΑΟΚ».

-Είχες πει ότι η Πόρτο ήταν η ομάδα της καρδιάς σου, διάβασα ότι ήσουν και ball boy εκεί. Γιατί έφυγες;

«Δεν έπαιζα όσο ήθελα, εγώ θέλω να παίζω, μιλήσαμε με τον προπονητή, αποφασίσαμε ότι είναι καλύτερο να φύγω, να πάω κάπου να παίζω, να παλέψω για τίτλους, και ήρθα εδώ. Είναι τεράστια ευκαιρία για μένα ο ΠΑΟΚ και είμαι ευτυχισμένος εδώ»

-Η Πόρτο είναι στους «8» του Τσάμπιονς Λιγκ, παλεύει με την Μπενφίκα για το πρωτάθλημα και ενδεχομένως θα ήθελες να είσαι κι εσύ εκεί…

«Όχι, τώρα θέλω να είμαι κομμάτι αυτής της ιστορίας, εδώ. Βλέπω τα ματς της Πόρτο κάθε βδομάδα, είναι νορμάλ, είναι πάντα η ομάδα της καρδιάς μου, αλλά το μυαλό μου είναι εδώ. Θέλω να κερδίζω κάθε βδομάδα. Να κερδίζει κι η Πόρτο, να κερδίζουμε κι εμείς. Θέλω να πάρω φέτος δυο πρωταθλήματα!»

Διάβασε  Το μήνυμα της ΠΑΕ για Σαββίδη: «Χρόνια πολλά στον άνθρωπο που μεταμόρφωσε τον ΠΑΟΚ»

-Στην Πόρτο και στη Ναντ είχες προπονητή τον Κονσεϊσάο. Ξέρεις ότι είναι πολύ αγαπητός εδώ;

«Είναι πολύ πολύ καλός προπονητής, με τεράστια προσωπικότητα, όπως όλοι ξέρουν. Έχει καθαρές ιδέες για ποδόσφαιρο, νοιάζεται για το ποδόσφαιρο και την Πόρτο, όπως λίγοι. Κέρδισε το πρωτάθλημα, το Σούπερ Καπ, πάει να πάρει το πρωτάθλημα και φέτος και είναι στα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Κάνει καλή σεζόν!»

-Σου μίλησε για τον ΠΑΟΚ; Τι σου είπε;

«Μου είπε ότι αν το σκέφτομαι, πρέπει να έρθω, με υποστηρίζει. Μου είπε ότι του αρέσει πολύ ο ΠΑΟΚ, ότι τώρα παίζει για να κερδίζει τίτλους. Ότι έχει φανταστικούς οπαδούς κι ότι στην Τούμπα η ατμόσφαιρα είναι φοβερή. Μου είπε ωραία πράγματα»

-Αναφέρεσαι στον ΠΑΟΚ σα να νιώθεις κομμάτι της ομάδας κι όχι σαν κάποιος που ήρθε για λίγους μήνες…

«Όπως σας είπα, μίλησα με τον Μάριο Μπράνκο και τον Γιώργο Σαββίδη και τους έκανα μια ερώτηση. Είναι ο ΠΑΟΚ winning club; Είναι ομάδα που θέλει να κερδίσει τίτλους; Μου είπαν, ναι. Ήρθα με όλο μου το πάθος, διαπίστωσα ότι πράγματι ο ΠΑΟΚ είναι ομάδα τίτλων και το ζω. Εγώ έτσι το ζω το ποδόσφαιρο. Είμαι με όλη την καρδιά, με όλο το πάθος μου, εδώ. Ζω το σήμερα. Δεν ξέρω τι θα γίνει σε δύο ή σε έξι μήνες, δεν ξέρω τι θα γίνει αύριο.

-Αν ήταν να αποφασίσεις τώρα, μένεις ή φεύγεις. Θα επέλεγες να μείνεις;

«Αν μου λέγατε να αποφασίσω τώρα, θα ήσασταν ο πρόεδρος και όχι δημοσιογράφοι (γέλια)! Δεν είναι απόφαση της στιγμής, δεν είναι μια ερώτηση που θέλω να απαντήσω τώρα. Στο ποδόσφαιρο όλα αλλάζουν γρήγορα. Όταν κερδίζεις είναι όλα τέλεια, η πόλη ζει καλύτερα, όταν δεν κερδίζεις, δεν είναι τέλεια! Απολαμβάνω τις στιγμές στον ΠΑΟΚ. Όταν έρθει η ώρα, θα πάρουμε την απόφαση. Υπάρχει πολλοί εμπλεκόμενοι, ο ΠΑΟΚ, η Πόρτο, εγώ, δεν είναι εύκολο να αποφασίσουμε τώρα».

-Ο Σάντος σε έχει καλέσει τέσσερις φορές στην Εθνική πριν λίγους μήνες. Ο ΠΑΟΚ είναι μια ομάδα, που ο ίδιος παρακολουθεί. Περιμένεις να σε καλέσει ξανά;

«Πιστεύω ότι παίζοντας εδώ, σε υψηλό επίπεδο, θα έχω την ευκαιρία. Θέλω να παλεύω για τίτλους, ο ΠΑΟΚ είναι ομάδα, που το κάνει αυτό. Κι ο κάθε παίκτης του ΠΑΟΚ μπορεί να παίξει στην Εθνική ομάδα της χώρας του».

-Πως σου φαίνεται το ελληνικό πρωτάθλημα;

«Καλό είναι. Μπορεί να βελτιωθεί, να παίζεις για τον ΠΑΟΚ ή τον Ολυμπιακό, είναι σα να παίζεις για την Πόρτο ή την Μπενφίκα. Δεν είναι εύκολο πρωτάθλημα, λίγο πολύ όλα τα πρωταθλήματα είναι πια ανταγωνιστικά. Έρχονται καλοί παίκτες στην Ελλάδα κι αυτό βοηθά το πρωτάθλημα να γίνεται καλύτερο

-Θα ήθελες να αλλάξεις κάτι;

«Δεν είμαι το σωστό πρόσωπο να μιλήσει γι΄ αυτό, δεν είμαι ούτε δύο μήνες εδώ. Κάθε Έλληνας ξέρει, καταλαβαίνει τι πρέπει να αλλάξει. Βλέπεις άλλα πρωταθλήματα, καταλαβαίνεις…».

-Πως σου φαίνεται που στα κρίσιμα παιχνίδια, παίζουν ξένοι διαιτητές;

Διάβασε  Το μήνυμα της ΠΑΕ για Σαββίδη: «Χρόνια πολλά στον άνθρωπο που μεταμόρφωσε τον ΠΑΟΚ»

«Νομίζω πως όταν έρχονται ξένοι, μπορείς να πεις πολλά γι΄ αυτό το πρωτάθλημα… Δεν καταλαβαίνω γιατί οι Έλληνες δεν μπορούν να σφυρίζουν εδώ… Αν είναι ελληνικό πρωτάθλημα, θα μπορούσαν να παίζουν Έλληνες διαιτητές!»

-Επειδή έγινε μεγάλη συζήτηση και μέσα στην ομάδα, έμαθες τι συνέβη στο περσινό πρωτάθλημα;

«Φυσικά, κι είναι κρίμα αυτό, που έγινε πέρσι. Αλλά αυτό άνοιξε την πείνα της ομάδας. Τέτοια πράγματα καμιά φορά σε βοηθούν να γίνεις ακόμη πιο αποφασιστικός»

-Έχεις αλλάξει επτά ομάδες στην καριέρα σου. Μήπως είναι η ώρα να μείνεις καιρό σε κάποια, όπως ο ΠΑΟΚ;

«Εντάξει, στο πορτογαλικό πρωτάθλημα είναι δύσκολο να βρεις χώρο σε μια μεγάλη ομάδα, όταν είσαι νέος. Πρέπει να πας δανεικός και μετά από 3, 4 ή 5 χρόνια να πάρεις τις ευκαιρίες σου. Εγώ πήγα δανεικός σε κάποιες ομάδες και πήρα την ευκαιρία μου στην Πόρτο, και έπαιξα καλά. Θέλω να μείνω σε μια ομάδα πολλά χρόνια, ειδικά σε μια ομάδα που κερδίζει τίτλους. Έχω άλλα δύο χρόνια συμβόλαιο με την Πόρτο, τώρα είμαι εδώ, στο τέλος της σεζόν θα δούμε»

-Υπάρχει κάποιος συμπαίκτες σου, που θαυμάζεις; Που πιστεύεις ότι μπορεί να κάνει μεγάλα πράγματα;

«Έχουμε πολλούς καλούς παίκτες, ειδικά οι νέοι έχουν προοπτικές. Ο Λέο Ζαμπά, ο Τσούμπα, είναι 20χρονοι, που παίζουν ήδη στον ΠΑΟΚ και μπορούν να βελτιωθούν και να κάνουν σπουδαία καριέρα»

-Ο Ζοσέ Σα διάβασα ότι είναι φίλος σου. Μιλάτε; Είναι απογοητευμένος αυτή την εποχή;

«Φυσικά, είμαστε πολύ καλοί φίλοι. Παίζει στον Ολυμπιακό, εγώ στον ΠΑΟΚ, κάνω τη δουλειά μου όταν είμαστε αντίπαλοι, θέλω να τον «τελειώσω» μέσα στο γήπεδο, αλλά έξω είμαστε πολύ καλοί φίλοι, είναι κάτι άλλο. Αυτή την εποχή είναι απογοητευμένος κι ελπίζω ότι σε 3-4 εβδομάδες θα είναι ακόμη πιο απογοητευμένος, που θα πάρουμε το πρωτάθλημα!»

Ο ΣΕΡΤΖΙΟ ΟΛΙΒΕΪΡΑ ΚΑΙ Ο ΑΝΤΡΕ ΒΙΕΪΡΙΝΙΑ

«Ο Αντρέ είναι ο ηγέτης μας»

* Όπως είναι λογικό, ο Ολιβέιρα «κόλλησε» από την αρχή με τον Βιεϊρίνια. Πορτογάλοι και… παιδιά της Πόρτο αμφότεροι.

* «Ήταν το πρώτο τηλέφωνο, που έκανα μόλις ήρθα στην Ελλάδα. Δεν είχαμε προσωπικές σχέσεις, αλλά φυσικά τον γνώριζα. Με βοήθησε από την πρώτη μέρα και με βοηθά κάθε μέρα. Πρωτίστως είναι φοβερός παίκτης, αλλά ο ρόλος του στην ομάδα είναι πολύ σημαντικός. Μιλά ελληνικά, αγγλικά, πορτογαλικά, μιλά με όλους, είναι ο αρχηγός μας και ο ηγέτης μας. Βοηθά με τον τρόπο του όλη την ομάδα, κι όταν είναι στον αγωνιστικό χώρο, είναι μεγάλη υπόθεση» είπε ο 26χρονος χαφ για τον συμπατριώτη του, που φυσικά, έχει παρακολουθήσει την πορεία του.

* «Ξέρω ότι ήρθε νέος στην Ελλάδα από την Πορτογαλία κι είναι δύσκολο να βρεις χώρο σε ένα μεγάλο κλαμπ. Ήρθε εδώ το 2008 κι όταν βλέπεις την καριέρα, που έκανε, λες, ΟΚ. Είναι μεγάλος παίκτης! Όλοι το ξέρουν. Είναι σπουδαίος τύπος, έπαιξε στην Γερμανία, στην Εθνική, ήρθε πίσω στον ΠΑΟΚ, κέρδισε κύπελλα, είναι κοντά στο πρωτάθλημα… Μεγάλη καριέρα…», είπε ο Ολιβέιρα.

G Point