Friday, April 19g-point.gr

Aυτός είναι ο κορυφαίος παίκτης στην ιστορία των Μουντιάλ

Ο θρύλος λέει ότι τρεις άνθρωποι έχουν καταφέρει να κάνουν το «Μαρακανά» να… βυθιστεί στη σιωπή: ο Φρανκ Σινάτρα, ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β’ και ο θρύλος του ποδοσφαίρου της Ουρουγουάης, αυτός που το 1950 χάρη στο γκολ που σημείωσε στον τελικό του Μουντιάλ της Βραζιλίας άφησε άφωνο τον ποδοσφαιρικό πλανήτη.

Τις προηγούμενες ημέρες, μέσω facebook, η FIFA οργάνωσε μια ψηφοφορία για την ανάδειξη του καλύτερου ποδοσφαιριστή που έχει αγωνιστεί σε Μουντιάλ και ο Γκίτζια κατάφερε να ξεπεράσει άλλους μύθους του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, όπως το Ντιέγο Μαραντόνα, ο Πελέ, ο Γιόχαν Κρόιφ και ο ρονάλντο.

Το «φάντασμα» όπως ήταν το παρατσούκλι του, ήταν μέλος μιας υπερταλαντούχας γενιάς ποδοσφαιριστών που έφτασε στην κορυφή της δόξας της χαρίζοντας στην Ουρουγουάη το δεύτερο Παγκόσμιο Κύπελλο στην ιστορία της.

Μαζί του ήταν ο Ομπντούλιο Βαρέλα, ο Ρόκε Μασπόλι και Χουάν Σκιαφίνο.

«Επικρατούσε απόλυτη ησυχία. Το πλήθος ήταν παγωμένο και ακίνητο. Ήταν λες και δεν έπαιρναν καν ανάσα» είχε πει ο ίδιος πριν από μερικά χρόνια περιγράφοντας πως βίωσε την σπουδαία στιγμή της καριέρας του, αυτό που οι Βραζιλιάνοι θυμούνται ως σήμερα ως την… ποδοσφαιρική Χιροσίμα τους, όπως γράφουν χαρακτηριστικά.

Ήταν τότε μόλις 23 χρόνων, είχε μεγαλώσει ακούγοντας τις ιστορίες των μεγαλύτερων για το πως η εθνική ομάδα της χώρας του είχε κατακτήσει το πρώτο Μουντιάλ της και είχε φορέσει για πρώτη φορά τη φανέλα της «σελέστε» τέσσερις μήνες νωρίτερα. Στο Μουντιάλ της Βραζιλίας αγωνίστηκε και στα τέσσερα παιχνίδια που έδωσε η Ουρουγουάη και σκόραρε σε όλα.

Σε συλλογικό επίπεδο φόρεσε τη φανέλα της Πενιαρόλ και της Ντανούμπιο στην Ουρουγουάη, καθώς επίσης και της Ρόμα και της Μίλαν στην Ιταλία. Συνολικά, στην εθνική ομάδα της Ουρουγουάης αγωνίστηκε 12 φορές και πέτυχε τέσσερα γκολ. Το 1980 ανέλαβε προπονητής της Πενιαρόλ.

Πέθανε στις 16 Ιουλίου 2015, ανήμερα της επετείου της κατάκτησης του Παγκοσμίου Κυπέλλου! Ήταν ο τελευταίος επιζών από την ιστορική αναμέτρηση του νεόδμητου τότε «Μαρακανά».

G Point