Χαραλαμπίδης: «Δεν έχω αποβάλλει τη σκέψη του παίκτη ακόμη»

Ο Κώστας Χαραλαμπίδης μίλησε με αφορμή το ότι καθοδήγησε τον ΠΑΟΚ για 13 λεπτά στο ντέρμπι με την ΑΕΚ.

Ο συνεργάτης του Ηλία Παπαθεοδώρου αναφέρθηκε στα συναισθήματά του κατά τη διάρκεια του αγώνα με την ΑΕΚ. Ο Κώστας Χαραλαμπίδης για 13 λεπτά ήταν ο head coach λόγω της αποβολής του προπονητή του ΠΑΟΚ.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Κώστα Χαραλαμπίδη:

Για το γεγονός ότι κάθισε ξαφνικά στον πάγκο ως πρώτος προπονητής στο παιχνίδι με την ΑΕΚ: «Δεν είναι κλισέ ότι ήμουν απροετοίμαστος. Θα έλεγα το ακριβώς αντίθετο, γιατί η δουλειά του βοηθού είναι να αποτελεί ένα… άγρυπνο μάτι, όσον αφορά το παιχνίδι και τη βοήθεια που μπορούμε να προσφέρουμε στον κόουτς. Η αλήθεια είναι ότι σχεδιάζοντας το πλάνο του παιχνιδιού, πως θα κινηθούμε τακτικά, έχω διάφορα πράγματα στο μυαλό μου, όπως έχω επίσης όταν παίρνει μια τεχνική ποινή ο κόουτς. Οπότε, πάντα, είναι ένα πιθανό σενάριο αυτό».

Για την κρισιμότητα του αγώνα στο σημείο που έπρεπε να αναλάβει αυτός: «Δεν υπήρχε κάποιο άγχος. Εγώ απλά κινήθηκα στο πλάνο που είχαμε κάνει για το παιχνίδι με τον κόουτς και αυτό εφάρμοσα ως το τέλος. Μπήκε και ο κόσμος στην «εξίσωση» μετά την αποβολή, αλλά και τα παιδιά ενεργοποιήθηκαν ακόμα περισσότερο».

Για τη διαχείριση της κατάστασης μετά το σερί του ΠΑΟΚ και την επιστροφή της ΑΕΚ: «Είναι γνωστό ότι η ΑΕΚ δεν είναι τυχαία ομάδα. Είναι πολύ καλή, με πάρα πολύ καλό προπονητή. Περιμέναμε κάποια αντίδραση. Η αλήθεια είναι ότι τα παιδιά έδωσαν πολλή ενέργεια μετά την αποβολή του κόουτς και σε εκείνο το σημείο αμυντικά, υπερέβαλαν εαυτό, ενώ βάλαμε και πολύ μεγάλα σουτ. Περιμέναμε την αντίδραση της ΑΕΚ, αλλά θεωρώ ότι οι παίκτες ήταν απόλυτα ψύχραιμοι και αυτό μπορεί να φανεί από τις 22/22 βολές. Αυτό είχα πολλά χρόνια να το δω! Είχαν πολύ μεγάλη ψυχραιμία, εκτός από κάποιες μικρές κακές επιλογές στην επίθεση. Γενικά πιστεύω ότι πήγαμε το παιχνίδι εκεί που έπρεπε».

Για το δημόσια συγχαρητήρια του Ηλία Παπαθεοδώρου: «Θα πω τα κοινότυπα, αλλά είναι η αλήθεια. Με τον κόουτς, έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία, όλα τα παιδιά που είμαστε στο γραφείο. Συζητάμε πάρα πολύ για μπάσκετ. Προσπαθούμε να προετοιμάσουμε τα παιχνίδια, να τον βοηθήσουμε κι εμείς όσο γίνεται, γιατί αυτή είναι η δουλειά μας, ουσιαστικά, το πως θα προσεγγίζουμε τις ομάδες που παίζουμε. Θεωρώ ότι έχουμε μία πολύ καλή συνεργασία, στην οποία μέρα με τη μέρα, προσθέτουμε κάποια πράγματα για τη βελτίωση της».

Για την τρίτη του σεζόν στην προπονητική: «Δεν ξέρω αν είναι καλό ή κακό, αλλά δεν έχω αποβάλλει τη σκέψη του αθλητή ακόμα! Για μένα, σε αυτήν τη φάση, πιστεύω ότι είναι καλό. Να έχω δηλαδή το μάτι και την εικόνα του αθλητή, πως σκέφτεται μες στο παιχνίδι σε περιόδους έντασης ή κάποια στιγμή που μπορεί να μην πάνε καλά τα πράγματα. Έχω ακόμα αυτήν την οπτική και προς το παρόν, θεωρώ ότι την έχω με θετική χροιά».

Για το Κύπελλο και αν αποτελεί απωθημένο για την ομάδα: «Αν σκεφτούμε τα σχεδόν 20 χρόνια απουσίας από τελικούς… Με αυτό το σκεπτικό, υπήρχε και αρκετή ένταση στον αγώνα με την ΑΕΚ. Είναι ένας θεσμός που θέλουμε να προχωρήσουμε, προσπεράσαμε ένα δύσκολο αντίπαλο και φτάνοντας στους ημιτελικούς, δε μπορεί να είναι άλλος ο στόχος από το να πάμε στον τελικό. Θα δούμε, βέβαια και την κλήρωση, αλλά θεωρώ ότι μετά από τόσα χρόνια, η ομάδα το αξίζει συνολικά, με την υγιή παρουσία της τα τελευταία χρόνια και με το τι πρεσβεύει στο ελληνικό μπάσκετ».

Για το αν η τρίτη φορά σε ημιτελικό, μετά τους αποκλεισμούς από Παναθηναϊκό και Φάρο, θα είναι και η «φαρμακερή»: «Όποιον αντίπαλο και να έχουμε, τα παιδιά έχουν κρίση. Ξέρουν σε ποια ομάδα βρίσκονται και θα δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους, όταν έρθει εκείνη η στιγμή, γιατί μέχρι τότε, έχουμε αρκετά».

Για το παιχνίδι που ακολουθεί στην έδρα της Οπάβα: «Είναι μια πολύ ιδιαίτερη ομάδα. Έχουν έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο προσέγγισης και αμυντικά και επιθετικά. Δεν έχουν ξένους, παίζουν μόνο με Τσέχους. Θέλουν πολύ μεγάλη προσοχή, ειδικά όσον αφορά το επιθετικό κομμάτι, γιατί χρησιμοποιούν κάποια κόλπα και κάποια συστήματα που δεν τα έχουμε συναντήσει στα τελευταία παιχνίδια. Η αμυντική τους λειτουργία, θέλει αρκετό διάβασμα από εμάς, για να μπορέσουμε να βρούμε τις κατάλληλες επιλογές. Θεωρώ ότι είναι μέσα στις δυνατότητες μας και μπορούμε να κερδίσουμε».