Friday, April 19g-point.gr

Δέκα μυστικά για τέλειο σουβλιστό αρνί!

Επειδή και η σούβλα έχει τα μυστικά της, αν αποφάσισεις να επιχειρήσεις τον πιο παραδοσιακό τρόπο μαγειρέματος την Κυριακή του Πάσχα που έχουμε μερικές πολύ-πολύ χρήσιμες συμβουλές.

1. Επέλεξε ένα αρνί μεταξύ 12-15 κιλά και σχετικά παχύ για να μην στεγνώσει στο ψήσιμο.

2. Βάλε μεγάλη αλατοπίπερου εξωτερικά και εσωτερικά και ρίξε και λεμόνι αν θέλεις να δώσεις επιπλέον γεύση.

3. Αγόρασε ένα καλό μηχανάκι για το σούβλισμα, ή αν θέλεις να το κάνεις χειροκίνητα βρες μερικούς αναπληρωματικούς ψήστες.

4. Να ξέρεις ότι για ένα αρνί 12-15 κιλά θα χρειαστείς περίπου 13 κιλά κάρβουνα, φρόντισε να μην ξεμείνεις.

5. Το πέρασμα στη σούβλα χρειάζεται τουλάχιστον δύο γεροδεμένα άτομα, οπότε ζήτα βοήθεια από τον αδελφό ή τον κολλητό σου.

6. Πριν περαστεί το αρνί στη σούβλα, ράψε επιμελώς με λεπτό συρματάκι την κοιλιά του, χωρίς να αφήσετε κανένα άνοιγμα.

7. Λίγο πριν ξεκινήσετε το ψήσιμο, βάλε το αρνί στην ψηλή σκάλα της ψησταριάς. Μετά από τουλάχιστον μια ώρα μετακινήστε τον οβελία στην αμέσως χαμηλότερη σκάλα. Όσο πιο χαμηλά κατεβαίνει η σούβλα τόσο περισσότερο μειώνεται η ταχύτητα γυρίσματος.

8. Αφού ανάψει η φωτιά και ψηθεί η κοιλιά του αρνιού, τότε μετέφερε τη θράκα στα πόδια. Θυμήσου ότι τα σημεία αυτά χρειάζονται περισσότερη ώρα ψησίματος.

9. Για πιο ζουμερό αποτέλεσμα, σας συμβουλεύουμε μετά από 2,5 ώρες ψησίματος να το περάσετε με μείγμα λαδιού και ρίγανης.

10. Το αρνάκι είναι έτοιμο όταν έχουν περάσει τουλάχιστον τέσσερις ώρες ψησίματος, στάζει το λίπος και αρχίσουν να φαίνονται τα κόκκαλα στις κλειδώσεις.

Mary Karabela