Πενθεί το ελληνικό ποδόσφαιρο και η οικογένεια της ΑΕΚ. Ένας από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές που ανέδειξε ποτέ, ο καλύτερος του 20ου αιώνα σύμφωνα με την Παγκόσμια Υπηρεσία Ιστορίας και Στατιστικής του Ποδοσφαίρου, ο μεγάλος Μίμης Παπαϊωάννου, δεν είναι πλέον ανάμεσά μας.
Μετά από μακρά μάχη με σοβαρά προβλήματα υγείας, ο θρυλικός Μίμης έφυγε από τη ζωή στα 81 του χρόνια. Γεννήθηκε στη Νέα Νικομήδεια Ημαθίας και από τη Βέροια μετακόμισε στην ΑΕΚ το 1959. Με τα κιτρινόμαυρα έπαιξε για 20 χρόνια κατακτώντας 5 πρωταθλήματα και 3 Κύπελλα. Παράλληλα έφτασε στα προημιτελικά του Πρωταθλητριών το 1969 και τα ημιτελικά του Κυπέλλου UEFA το 1977. ήταν ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών για την ΑΕΚ, με 289 γκολ σε 566 εμφανίσεις. Τα 236 σε 481 εμφανίσεις στην Α’ Εθνική. Ηταν επίσης πρώτος σκόρερ στο πρωτάθλημα, το 1964 και το 1966. Στην Εθνική αγωνίστηκε 61 φορές με 21 γκολ.
Αν και με μπόι μόλις 1,70μ., ο Μίμης Παπαϊωάννου έγραψε ιστορία με τα αμέτρητα γκολ που πέτυχε με κεφαλιές, χάρη στο εντυπωσιακό επιτόπιο άλμα του. Πιο χαρακτηριστικό, αυτό στον προημιτελικό του Κυπέλλου UEFA απέναντι στην Κουίνς Παρκ Ρέιντζερς.
Μετά το τέλος της καριέρας του ασχολήθηκε και με την άλλη του αγάπη, το λαϊκό τραγούδι. Μάλιστα, τραγούδησε και τον ύμνο της ΑΕΚ. Μέσα από αυτόν, αλλά και από τη μορφή του που κοσμεί μία από τις τέσσερις γωνίες στις κερκίδες της Opap Arena, θα ζει για πάντα μέσα στο νέο γήπεδο της «Ένωσης».
Η ανακοίνωση της ΑΕΚ:
Η οικογένεια της ΑΕΚ θρηνεί την απώλεια του μεγάλου Μίμη Παπαϊωάννου που έφυγε από τη ζωή σήμερα το πρωί στα 81 του χρόνια. Ο μεγαλύτερος ποδοσφαιριστής στην ιστορία της ομάδας μας πέρασε στην αιωνιότητα έχοντας παλέψει για χρόνια με σοβαρά προβλήματα υγείας.
Ο κορυφαίος Έλληνας ποδοσφαιριστής του 20ου αιώνα, όπως αναδείχθηκε από τη Διεθνή Υπηρεσία Στατιστικής Ποδοσφαίρου (IFFHS) το 2000, γεννήθηκε στις 23 Αυγούστου 1942 στην Νέα Νικομήδεια της Ημαθίας. Εκεί έπαιξε πρώτη φορά ποδόσφαιρο, πριν τον αποκτήσει η Βέροια το 1959. Με το ποσό ρεκόρ, για την εποχή, των 175 χιλ. δραχμών, η ΑΕΚ θα καταφέρει να τον αποκτήσει το 1962. Έμελλε να είναι μια από τις πιο σημαντικές μεταγραφές στην ιστορία της ΑΕΚ, την οποία υπηρέτησε μέχρι το 1979, κατακτώντας 5 Πρωταθλήματα και 3 Κύπελλα.
Μαζί με τον Κώστα Νεστορίδη και τους άλλους μεγάλους άσους της εποχής οδήγησαν την «Ένωση» στην κατάκτηση του τίτλου το 1963. Μετά τον τίτλο του 1963, πρωταγωνίστησε στις κατακτήσεις των πρωταθλημάτων του 1968, του 1971, του 1978 και του 1979, στα Κύπελλα του 1964, του 1966 και του 1978, στην συμμετοχή στα προημιτελικά του Πρωταθλητριών το 1968-69 και στα ημιτελικά του ΟΥΕΦΑ το 1977. Σφράγισε μάλιστα την τελευταία πρόκριση, αυτή στα προημιτελικά με αντίπαλο την Κουίνς Παρκ Ρέιντζερς, σκοράροντας με ασύλληπτη κεφαλιά (με τη γνωστή ικανότητά του να στέκεται στον αέρα) το τρίτο γκολ που οδήγησε την αναμέτρηση στην παράταση και στη συνέχεια στα πέναλτι, όπου προκρίθηκε η ΑΕΚ.
Ο Μίμης Παπαϊωάννου ήταν ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών για την ΑΕΚ, με 289 γκολ σε 566 εμφανίσεις. Τα 236 σε 481 εμφανίσεις στην Α’ Εθνική. Ηταν επίσης πρώτος σκόρερ στο πρωτάθλημα, το 1964 και το 1966. Στην Εθνική αγωνίστηκε 61 φορές με 21 γκολ.
Γαλανόπουλος: «Σημαία και έμπνευση ο Μίμης Παπαϊωάννου»
Για την απώλεια του Μίμη Παπαϊωάννου μίλησε ο εκ των αρχηγών της ΑΕΚ, Κώστας Γαλανόπουλος. «Είμαστε συγκλονισμένοι από την είδηση τοιυ θανάτου του Μίμη Παπαϊωάννου. Θέλουμε να εκφράσουμε τα συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του, ήταν μια σημαία για την οικογένεια της ΑΕΚ και αποτέλεσε έμπνευση για ολόκληρο το ελληνικό ποδόσφαιρο. Εμείς το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να αφιερώσουμε από εδώ και πέρα οποιοδήποτε παιχνίδι στη μνήμη του», ανέφερε.
Δομάζος: «Φίλε μου Μίμη, καλό ταξίδι»
Τον Μίμη Παπαϊωάννου αποχαιρέτησε με τον δικό του τρόπο και ο άλλος μεγάλος Μίμης του ελληνικού ποδοσφαίρου, Μίμης Δομάζος. «Όταν φεύγουν τέτοιοι μεγάλοι – σπουδαίοι παίκτες φτωχαίνει το ελληνικό ποδόσφαιρο… Με τον Μίμη παίξαμε στην Εθνική ομάδα, στην ΑΕΚ και στο Παγκύπριο στην Αμερική… Φίλε μου Μίμη, Μίμη Παπαϊωάννου…καλό ταξίδι…θα σε θυμάται πάντα όλη η Ελλάδα», τόνισε ο «στρατηγός».