Είναι μια γυναίκα ιδιαίτερη …  Δεν ακούει αλλά βλέπει είναι πρωταθλήτρια κωφών του Tae kwon do

 

Είναι μια Γυναίκα ιδιαίτερη …  Δεν ακούει αλλά βλέπει τα πάντα γιατί έχει δύναμη ψυχής!

Η Δήμητρα Πασχάλη είναι Πρωταθλήτρια taekwondo.  Kαι στην Εθνική Ελλάδος με  πολλά χρυσά, ασημένια και χάλκινα μετάλλια που δεν τα ξέρουμε. Καιρός να τα μάθουμε λοιπόν μέσα από μια συγκλονιστική συνέντευξη που έδωσε στην Άννα Τσιάλτα και το buzznews.gr, για να μάθουμε να είμαστε ακόμα καλύτεροι Άνθρωποι.

Γεννήθηκε κωφή αλλά είναι περήφανη για αυτό. Δέχθηκε ρατσισμό αλλά το ξεπερνάει και κοιτάει μπροστά. Φέρνει Χρυσά στην χώρα της ανεβαίνει στο βάθρο τα σκαλιά, αλλά η χώρα της δεν κάνει τίποτα. Γνωρίστε μια αθλήτρια που με την δική της φωνή δείχνει πως οι άνθρωποι που κερδίζουν μπορεί να έχουν φωνή κι ας είναι Κωφοί !!

Είσαι μια ιδιαίτερη γυναίκα. Πολλοί θα τολμήσουν να πουν Εσένα πως σου φαίνεται αυτή η ιδιαιτερότητα;

Νιώθω περήφανη που είμαι κωφή γεννήθηκα έτσι και ήταν θέλημα Θεού δεν μπορώ να πάω κόντρα σε αυτό που θέλει ο Θεός πάντα ότι έχουμε στη ζωή μας δυσκολίες μας κάνει πιο δυνατούς θα παλεύω για αυτό που είμαι και δεν θα σταματήσω ποτέ να υπερασπίζομαι ανθρώπους ιδιαίτερους σαν και μένα.

Είσαι χρόνια στον αθλητισμό και μάλιστα με πολύ αγώνα και πάθος έχεις κατακτήσει μετάλλια; Θα μου μιλήσεις για όλο αυτό;

Όλα ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία και ήταν ένας τρόπος για μένα και για την οικογένειά μου να με βοηθήσουν ώστε να καταλάβω κάποια πράγματα γύρω από τον εαυτό μου και από την κοινωνία.  Δυστυχώς δεν υπήρχε κάποιος εξειδικευμένος Δάσκαλος που να μπορούσε να με βοηθήσει οπότε και εγώ άρχισα να πηγαίνω σε σχολές ταεκβοντό ακουόντων. Όλο αυτό με βοήθησε να καταλάβω τον εαυτό μου και κάποια πράγματα Όσον αφορά την κοινωνική μου συμπεριφορά απέναντι σε άλλους. Όλο αυτό και ότι δεν υπήρχε κάποιος εξειδικευμένος Ή κάποιος άνθρωπος δίπλα μου να με βοηθήσει με τη νοηματική το έκανε ακόμα πιο δύσκολο για μένα όμως με πολύ προσπάθεια και πολύ θέληση  από μένα κατάφερα να κερδίσω μετάλλια και να μπω μέσα στην Εθνική Ομάδα tae-kwon-do κωφών.

Πως αισθάνεσαι που πιθανός δεν είναι εύκολο για σένα να συνεννοηθείς με κάποιον;

Πολλές φορές αυτό διαφέρει με το τι άνθρωπο έχω απέναντί μου. Πολλές φορές όταν κάποιος προσπαθήσει να με καταλάβει Είναι πολύ εύκολο να συνεννοηθώ και να επικοινωνήσω μαζί τους Άλλες φορές όμως Κάποιοι άνθρωποι απλά δεν θέλουν και παραιτούνται αμέσως. Πολλές φορές με χαροποιεί το γεγονός ότι κάποιοι προσπαθούν και άλλες φορές με στεναχωρεί το γεγονός ότι απλά δεν προσπαθούν γιατί πάντα υπάρχει τρόπος.

Έχεις δεχτεί ρατσισμό Δήμητρα; Σου έχει δημιουργήσει άρνηση όλο αυτό στην ζωή σου;

Φυσικά όταν ήμουν μικρή στα σχολεία και πολλές φορές οι άνθρωποι μας κοιτάζουν περίεργα όταν περπατάμε στο δρόμο ή όταν μιλάμε την νοηματική άλλοι.

Δεν δέχονται να μας μιλήσουν και όλο αυτό ξεκινάει γιατί δεν έχουμε σωστή παιδεία.Η αλήθεια είναι ότι πολλοί άνθρωποι φοβούνται  να μας πλησιάσουν.  Όλο αυτό Εμένα με έκανε να κοιτάζω τον κόσμο με δισταγμό στεναχώρια Γιατί πολλές φορές ήθελα να ρωτήσω κάτι ή να με βοηθήσουν σε κάτι και δεν Πλησίαζα τον κόσμο. Όλο αυτό με έχει κάνει να είμαι πολύ πιο κλειστή στον εαυτό μου και να σκέφτομαι δύο και τρεις φορές αν θα κάνω κάτι η με ποιο τρόπο θα το κάνω και πολλές φορές είμαι αναγκασμένη να Ζητάω βοήθεια.

Tο κράτος βοηθάει εσένα και άλλους αθλητές που έχουν κάποια ίσως μεγαλύτερη ιδιαιτερότητα και χρειάζονται περισσότερη ίσως φροντίδα για να αγωνιστούν;

Δυστυχώς το κράτος δεν είναι πάντα δίπλα μας θα θέλαμε πάρα πολύ να ήταν πολύ περισσότερο κοντά μας και να μας βοηθούσε Αλλά όπως ξέρουμε όλοι τα τελευταία χρόνια αρχίζουν να ενδιαφέρονται για μας.  Όλο αυτό έχει κάνει ακόμα πιο δύσκολη την πορεία μου στον αθλητισμό Ακόμα και στην καθημερινότητά μου γιατί δεν έχω τρόπους για να μπορέσω να ανταπεξέλθω στα πράγματα και στις προπονήσεις μου.

Ποιοι άνθρωποι είναι δίπλα σου σε όλο αυτό;

Όσον αφορά το αθλητικό κομμάτι και τις προπονήσεις μου είναι προπονήτριά μου κ Κακαρέλη Ζωή με έχει βοηθήσει πάρα πολύ και είναι πάντα δίπλα μου σε ότι κι αν χρειαστώ την έχω σαν δεύτερη μητέρα μου. Στην καθημερινότητά μου έχω την κολλητή  μου φίλη κυρία Αντωνία Σμαριανακη που ότι και να κάνω και ότι και αν χρειαστώ είναι πάντα εκεί για μένα με βοηθάει στις μεταφράσεις γιατί είναι και η διερμηνέας μου είναι η φωνή μου είναι ο άνθρωπος που με βοηθάει πάντα σε όλα Σε ότι κι αν χρειαστώ και παλεύει για μένα. Τις ευχαριστώ και τις δύο πάρα πολύ για όσα μου έχουν δώσει.

Πόσα είναι τα μετάλλια που έχεις φέρει στην χώρα  αλλά σαν Έλληνες δεν τα γνωρίζουμε;

Σε Ολυμπιακό επίπεδο έχω ένα ασημένιο μετάλλιο, σε παγκόσμιο επίπεδο έχω ένα ασημένιο μετάλλιο και δύο χάλκινα, σε Ευρωπαϊκό επίπεδο έχω ένα χάλκινο και εντός Ελλάδος τρία χρυσά μετάλλια 2 ασημένια και 7 χάλκινα.

Αντιμετωπίζεις  ίσως κάποια θέματα με το γεγονός ότι δεν ακούς και δεν μπορείς εύκολα να μιλήσεις;

Το μόνο πρόβλημα είναι ότι κάποιοι δυσκολεύονται να με καταλάβουν και όταν θέλω να κάνω κάποιες δουλειές σε δημόσιες υπηρεσίες. Αλλά από κει και πέρα δεν αντιμετωπίζω κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα προσπαθώ πάντα να βρίσκουν λύσεις στην επικοινωνία μου με τους άλλους.