Sunday, February 25g-point.gr

Βυθισμένος Ουρανός: Ένα αστυνομικό μυθιστόρημα που ξεχωρίζει!

Η δημοσιογράφος Κική Τσιλιγγερίδου παρουσιάζει την ηρωίδα της, αστυνόμο Στέλλα Άνταμς, στο πρώτο βιβλίο της αθηναϊκής τριλογίας που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Bell.

Ο «Βυθισμένος ουρανός» είναι ένα νέο αστυνομικό μυθιστόρημα. Αλλά δεν είναι νέο μόνο επειδή μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Bell. Οι λόγοι που του βάζουν φαρδιά πλατιά τη σφραγίδα του νέου είναι περισσότεροι.

Χρησιμοποιώντας πολλά από τα υλικά που όλοι οι αναγνώστες «απαιτούν» από ένα σημερινό αστυνομικό θρίλερ, η Κική Τσιλιγγερίδου τοποθετεί ψηλά τον πήχη με αυτή την πρώτη της δουλειά στο μυθιστόρημα. Με χαρακτήρες καθημερινούς αλλά και «λοξούς» ταυτόχρονα, που συχνά λες και πηγάζουν από ένα μοντέρνο νουάρ κόμικς, με μία κύρια πλοκή που είναι γεμάτη μικρότερες ή μεγαλύτερες ανατροπές, με έναν ένοχο που ίσως γνωρίζουμε από την αρχή – αλλά μπορεί και όχι – και με μία κεντρική ηρωίδα που είναι φανερό ότι ήρθε για να μείνει, ξεφεύγει από τα όρια του «αθηναϊκού αστυνομικού μυθιστορήματος» με τους πολλούς και άξιους σύγχρονους Έλληνες συγγραφείς, καταθέτοντας ένα γρήγορο, διαφορετικό και άκρως πρωτότυπο νεο-νουάρ που θέλει να αφήσει το σημάδι του στο είδος.

Η Στέλλα Άνταμς, πολύ διαφορετική από μία «συνηθισμένη» αστυνόμο της Δίωξης, μοιάζει να έχει ξεπηδήσει από ένα σκοτεινό, ατμοσφαιρικό φιλμ φωτισμένο από νέον φώτα, όπως ακριβώς είναι φωτισμένα τα μπαρ της Αθήνας που της αρέσει να επισκέπτεται για να περνά τις ώρες της, για να πίνει… και για να κάνει και άλλα πράγματα. Μοναχική, λιγόλογη, με σέξι εμφάνιση, καλά εκπαιδευμένη, μη «πολιτικά ορθή» και μη εύκολα χειραγωγίσιμη, είναι ταυτόχρονα ευάλωτη και απολύτως τρωτή, τόσο εξαιτίας των ίδιων της των παθών, που δεν είναι λίγα, όσο και λόγω του παρελθόντος της. Και από εδώ, από το παρελθόν της, που είναι αιματηρό και θανάσιμο, ξεπηδά μία δεύτερη πλοκή, που θα συνεχιστεί και στις επόμενες δύο αυτοτελείς συνέχειες της τριλογίας.

Η υπόθεση στον «Βυθισμένο ουρανό» έχει να κάνει με την πιθανή δολοφονία μίας γυναίκας που βρίσκεται πνιγμένη στα Δικαστικά του Μαραθώνα, μέσα στη θάλασσα. Ίσως πρόκειται για δολοφονία, ίσως για αυτοκτονία. Η Στέλλα Άνταμς, ως επικεφαλής της Τέταρτης Ομάδας της Δίωξης, αναλαμβάνει να βρει τον ένοχο, καθώς είναι από την αρχή σίγουρη ότι βρίσκεται μπροστά σε μία ξεκάθαρη εγκληματική ενέργεια. Στις σελίδες του βιβλίου θα παρακολουθήσουμε όλη την έρευνα που αναπτύσσεται από την ίδια και την ομάδα της. Μία έρευνα και μία σειρά ανακρίσεων που θα παρουσιαστούν με λεπτομέρειες και παραστατικά.

Όμως δεν είναι μόνο αυτό το κύριο ατού του βιβλίου. Εκείνο που το κάνει και ξεχωρίζει, εκτός από την εκρηκτική Στέλλα Άνταμς, είναι η καταβύθιση στον ψυχισμό της, ο τρόμος που έρχεται σιγά – σιγά από το παρελθόν της και τη σκεπάζει, και οι εφιάλτες που πρέπει να αντιμετωπίσει. Και όλα αυτά μέσα σε μία μουντή, γνώριμη Αθήνα, που βρίσκεται διαρκώς σκεπασμένη από μία αργή, μονότονη και σχεδόν επίσης εφιαλτική βροχή.

Σαφέστατα υλικό για κινηματογράφηση, ο «Βυθισμένος ουρανός» είναι ένα πολύ μοντέρνο θρίλερ, με σαφείς και καλά χωνεμένες αναφορές σε άλλα βιβλία και ταινίες, γραμμένο στρωτά και ταυτόχρονα ασθματικά, με μεγάλες εναλλαγές συναισθημάτων και δράσης, και με απρόσμενα twist στον ρυθμό και στην εξέλιξη όσων διαδραματίζονται. Ένα χορταστικό αστυνομικό μυθιστόρημα που θα ικανοποιήσει κάθε φαν του είδους, και όχι μόνο.

Η Κική Τσιλιγγερίδου είναι δημοσιογράφος. Εργάστηκε σε όλα τα μέσα της Θεσσαλονίκης, έντυπα και μη (εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνο, τηλεόραση), και επί πολλά χρόνια ήταν στέλεχος της Δημοτικής Τηλεόρασης της πόλης, σαν παρουσιάστρια ειδήσεων και παραγωγός ενημερωτικών εκπομπών. Από το καλοκαίρι του 2017 ζει μόνιμα στην Πράγα.

 

ΞΕΝΟΦΩΝ Α. ΜΠΡΟΥΝΤΖAΚΗΣ

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ, τεύχος 2059

G Point