Friday, April 19g-point.gr

H ανάλυση του ΑΕΚ-ΠΑΟΚ από την Αλεξάνδρα Γαβαλά

Το σημερινό εκτός έδρας κερδισμένο παιχνίδι πανηγυρίζει ο ΠΑΟΚ που φαίνεται πως έχει τη δυνατότητα να δομήσει το ρόστερ του ακόμα και με απουσίες.
Η μετακίνηση παικτών μεταξύ θέσεων για να αντισταθμιστεί το κομμάτι που λείπει στο ρόστερ αποτελεί ένα πλεονέκτημα στην στρατηγική του προπονητή.
Υπάρχουν θέσεις παιχνιδιού σε μια δομή ομάδας μπάσκετ που μπορούν εύκολα να μετακινηθούν μεταξύ τους για να μειωθεί ο αντίκτυπος στη συνολική απόδοση ενός κενού στην ομάδα. Δύο θέσεις που μπορούν να εναλλάσσονται μεταξύ τους είναι οι Centre και  Power Forward. Αυτές οι δύο θέσεις μοιράζονται πολλές ομοιότητες. Οι περισσότεροι παίκτες σε αυτές τις θέσεις έχουν ισχυρές δυνατότητες ριμπάουντ, γεγονός φάνηκε στα πλεονέκτημα του ΠΑΟΚ ενώ έχουν παρόμοιες φυσικές δυνατότητες. Οι διαφορές μεταξύ ενός center και ενός Power Forward περιορίζονται στο ύψος και την ταχύτητα του ποδιού.

Η ικανότητα διατήρησης υψηλής έντασης επιταχύνσεων, επιβραδύνσεων αλλαγής κατευθύνσεων και προσγειώσεων, καθώς και η ικανότητα αντιμετώπισης αυτών των απαιτήσεων αιχμής(peak demands), είναι απαραίτητη για την επιτυχία του μπάσκετ, λόγω της διαλειμματικής υψηλής έντασης φύσης του αθλήματος. Τα στατιστικά στη διακύμανση των βολών έδειξαν τη διατήρηση των ικανοτήτων των παικτών του ΠΑΟΚ που μεταφράστηκε σε επιτυχία βολών ειδικά την τέταρτη περίοδο με σκόρ 19-27, που σημειώθηκε το τελικό αποτέλεσμα και διαφορά.
Το λεγόμενο Peak Demand(PD) ορίζεται ως οι πιο απαιτητικές δραστηριότητες που καλούνται να αντεπεξέλθουν οι παίκτες σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα του αγώνα και σχετίζεται με δραστηριότητες όπως επιταχύνσεις επιβραδύνσεις , κινήσεις τακτικής/τεχνικής όπως rebounds.
Λόγω του ότι οι γενικοί μέσοι όροι υποβαθμίζουν την έννοια των δράσεων αιχμής της ομάδας,, η προσέγγιση των peak demands αποτελεί πιο δόκιμος παράγοντας για την επόμενη προπονητική διαδικασία και μικρόκυκλο ώστε να γίνει βελτίωση και προσαρμογή των τακτικών κινήσεων και φυσικής κατάστασης όσο και για την καλύτερη δυνατή αποκατάσταση των παικτών. Η 4η περίοδος μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα PD.

Διάβασε  Περισσότεροι από 1.000 οπαδοί της Κλαμπ Μπριζ θα βρεθούν στην Τούμπα για τη ρεβάνς με τον ΠΑΟΚ

Ο ΠΑΟΚ εκμεταλλεύτηκε την απόδοση στα Rebound με 40 έναντι 27 της ΑΕΚ , ενώ είχε επίδοση σε τρίποντα που αποτελούν σημάδι τελικής υπεροχής. Τα υψηλά ποσοστά rebounds και 3p ανέβασα τον αριθμό του PIR της ομάδας.
Στις 3 πρώτες περιόδους η διαφορά ήταν μικρή ενώ υπήρχαν αρκετές φορές ισοπαλίες κατά τη διάρκεια του αγώνα, με την ΑΕΚ να βγάζει αιφνιδιασμούς και επιθέσεις στις οποίες σύντομα απαντούσε ο ΠΑΟΚ.
Στα εύστοχα τρίποντα συγκαταλέγεται και αυτό της 4ης περιόδου στο 5ο λεπτο.Το σουτ έγινε στο τέλος του χρόνου επίθεσης ύστερα απο κυκλοφορία της μπάλας αφού ο Μαργαρίτης είχε κλειστεί απο 2 παίκτες και ο Polley ήταν αμαρκάριστος ώστε να μπορέσει να δώσει τρίποντο με αυξημένη πιθανότητα ευστοχίας και να αποφύγουν το rebound της ΑΕΚ.

Στο τέλος της 4ης περιόδου ο Ράιλι επιδίδεται σε ένα mind-game action αφού φαίνεται να κάνει προσποίηση ώστε να ”διώξει” τον αμυντικό και να είναι ελεύθερος και απερίσπαστος για σούτ 3 πόντων χωρίς να έχει αστάθεια που θα μείωνε την πιθανότητα ευστοχίας.

Η ΑΕΚ ξεκίνησε με σερί 8-0 ενώ στην 1η περίοδο εμφάνισε ένα ταχυδυναμικό στιγμιότυπο επίθεσης που χρειάζεται την περιφερειακή όραση των παικτών και ενισχυμένα αντανακλαστικά για να ελέγχουν την πάσα μέσα από την ισορροπία και κατανομή δυναμικής του σώματος . Η μπάλα ξεκινάει εκτός ρακέτας , πασάρεται στο Low-post και με οπίσθια τεχνική πάσα(blind pass) που χρειάζεται την περιφερειακή οπτική ικανότητα, βγαίνει εκτός ρακέτας και καταλήγει σε τρίποντο από τον Στρελνιεκς.

Στη Δεύτερη περίοδο ο Ράιλι που ήθελε να ευστοχήσει σε τρίποντο, δεν έδωσε πάσα όπως άφησε να εννοηθεί και με τη γρήγορη αποτελεσματική κίνηση αποφασιστικότητας και ηρεμίας που ζητάει το τρίποντο ώστε να μεταφερθεί η δύναμη και να δώσει κατάλληλη τροχιά πέτυχε το σούτ.

Διάβασε  Λουτσέσκου: «Άξιζε την πρόκριση η Μπριζ, δεν ήμασταν στην καλύτερη κατάσταση»

Το rebound κοντά στη baseline έσωσε μια χαμένη επιθετική προσπάθεια του ΠΑΟΚ που το τρίποντο έγινε δίποντο απο τον ίδιο παίκτη (Σαλούστρος) ύστερα από την ταχυδυναμική επέμβαση του Ράιλι ο οποίος εκρηκτικά πήγε σε rebound μετά από χαμένο τρίποντο του Σαλούστρου από πάσα ξανά του Ράιλι, Η φάση αυτή ενδεικτικά παρουσιάζει πως αμφίβολα τρίποντα μπορούν με σώστή τεχνική να δώσουν πόντους με το scanning της φάσης από τους υπόλοιπους παίκτες της ομάδας (πέραν από τον σουτέρ) Η αλτικότητα αποτελεί σημείο-κλειδί και για την επιτυχία των rebounds.

3η περίοδος στα τελευταία 2 λεπτά ο Χαντς κυνηγάει τη μπάλα ύστερα από λάθος πάσα από την πλευρά της ΑΕΚ προβάλλει αιφνιδιασμό και με lay-up πετυχαίνει καλάθι.
Η ταχύτητα που αναπτύσσει ο παίκτης ώστε να δημιουργήσει την τεχνική του lay-up, η μετατροπή δύναμης από ταχύτητα σε αλτική δράση και η ομαλή μετάβση της μπάλας στο καλάθι είναι αλληλένδετοι παράγοντες που συνδέουν τεχνική και φυσική κατάσταση.
Τα τρίποντα του Χαντς έχουν συνήθως μικρό άλμα, Το εύστοχο τρίποντο λαμβάνει το ατομικό προφίλ του παίκτη που αφορά όχι μόνο την κλήση του καρπού αλλά αν θα εκτελέσει μεγάλο μικρό ή καθόλου άλμα.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΑΒΑΛΑ

G Point