Καλαφάτης: «Το γήπεδο δεν χαρίζεται στον ΠΑΟΚ, θα γίνει το αυτονόητο»

Παράλληλα τόνισε ότι αυτό δεν είναι κάτι το οποίο χαρίζεται στον ΠΑΟΚ, εν αντιθέτως είναι κάτι το αυτονόητο που πρέπει να γίνει από την πλευρά της κυβέρνησης, καθώς υπάρχει ένα αναπτυξιακό σχέδιο από τον ΑΣ ΠΑΟΚ.

«Είμαστε 100-0 υπέρ της κατασκευής της νέας Τούμπας. Και, βέβαια,  τίποτα δε χαρίζεται στον ΠΑΟΚ. Γίνεται το αυτονόητο, από πλευράς  κυβέρνησης, καθώς υπάρχει ένα αναπτυξιακό σχέδιο από τον Α.Σ. ΠΑΟΚ» σημείωσε χαρακτρηριστικά.

Επιπλέον, ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Εντάξει», τόνισε ότι πρόκειται για ένα ώριμο σχέδιο το οποίο μόνο κέρδος θα αποφέρει όχι μόνο στους φιλάθλους της ομάδας του ΠΑΟΚ αλλά σε άπαντες τους πολίτες της Θεσσαλονίκης ειδικότερα και της Μακεδονίας γενικότερα, σημειώνοντας ότι θα κοσμεί την συμπρωτεύουσα ένα σύγχρονο γήπεδο διεθνών προδιαγραφών, ένα στολίδι.

«Πρόκειται για ώριμο σχέδιο που θα  φέρει στην πόλη μας ένα σύγχρονο, διεθνών προδιαγραφών γήπεδο, ένα  στολίδι για τη Θεσσαλονίκη. Ένα έργο από το οποίο θα κερδίσουμε, όχι  μόνο οι φίλαθλοι του ΠΑΟΚ, αλλά όλοι οι πολίτες της Θεσσαλονίκης και  της Μακεδονίας» ανέφερε στον λόγο του.

Παρά την δίχως αμφιβολία θετική στάση του, ο κ. Καλαφάτης δεν δίστασε να εκφράσει τους ενδοιασμούς του ως προς τον τρόπο και τον χρόνο που ενήργησε η κυβέρνηση.

Υπενθύμισε την ως τώρα άρνηση της κυβέρνησης να παραχωρήσει τον συγκεκριμένο χώρο δίχως οικονομικά ανταλλάγματα και την ξαφνική αλλαγή της στάση της, καθώς τώρα είναι διατεθειμένη να παραχωρήσει την εν λόγω έκταση δωρεάν, διερωτώμενος αν υπάρχει πολιτική πίεση ή αν οι κυβερνώντες προσπαθούν να εκμεταλλευτούν πολιτικά την αγάπη των οπαδών του Δικεφάλου για την ομάδα τους, λέγοντας ότι: «υπάρχουν πολλά ερωτηματικά για τον  τρόπο και το χρόνο που ενήργησε η κυβέρνηση», όπως και για ποιον λόγο  «ενώ η κυβέρνηση, ως τώρα, αρνούνταν την παραχώρηση του συγκεκριμένου  χώρου και ζητούσε οικονομικά ανταλλάγματα, τώρα την παραχωρεί δωρεάν. Τι άλλαξε; Υπάρχει πολιτική πίεση; Υπάρχει θέμα πολιτικής  εκμετάλλευσης της αγάπης των οπαδών για την ομάδα τους;».

Θύμισε τέλος πως υπάρχει το θεσμικό εργαλείο, το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο (ΕΧΣ),  το οποίο θεσπίστηκε το 2014, επί υπουργίας του στο ΠΕΚΑ. Ένα πλαίσιο το οποίο θα χρησιμοποιήσει και η ΔΕΘ για τη δημιουργία νέου εκθεσιακού κέντρου και η θέσπιση του είχε ως στόχο  να βοηθήσει της αθλητικές εγκαταστάσεις όλων των ομάδων, όλης της χώρας. Πρόκειται για ένα  φιλοεπενδυτικό θεσμικό πλαίσιο το οποίο δίνει τη δυνατότητα να αξιοποιηθούν οι χώροι που βρίσκονται κάτω από της κερκίδες των γηπέδων, κυρίως για εμπορική χρήση. Η αξιοποίηση αυτή θα είχε ως στόχο να υπάρξουν έσοδα από τους ίδιους τους πολίτες και να μην στηρίζονται οι ομάδες μόνο στο κράτος και το δήμο.

Συγκεκριμένα είπε: «Είναι το  ίδιο εργαλείο το οποίο θα χρησιμοποιήσει η ΔΕΘ για τη δημιουργία νέου  εκθεσιακού κέντρου. Μέσα από νομοθετικές πρωτοβουλίες που προώθησα  έγιναν βήματα, δημιουργήθηκε το νομικό πλαίσιο που βοηθούσε τις  αθλητικές εγκαταστάσεις όλων των ομάδων, όλης της χώρας, οριζόντια.  Είναι ένα φιλοεπενδυτικό θεσμικό πλαίσιο, που μεγιστοποιεί την  αξιοποίηση των χώρων που βρίσκονται κάτω από τις κερκίδες ενός γηπέδου  για εμπορικές χρήσεις –και όχι μόνον. Λύσαμε τότε το πρόβλημα,  τουλάχιστον πολεοδομικά, οικοδομικά, για όλα τα γήπεδα. Υπάρχουν πλέον πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες να αξιοποιηθούν εμπορικά οι αθλητικές  εγκαταστάσεις, για να έχουν έσοδα ουσιαστικά από τους ίδιους τους  πολίτες και να μην στηρίζονται τόσο πολύ από το κράτος, ή από τον  δήμο».

Ζήτησε, τέλος, από την διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης να κινήσει άμεσα τις διαδικασίες από πλευράς του, ώστε να ολοκληρωθεί το έργο το συντομότερο δυνατό.