Κομάντο,καλάσνικοφ,ευτράπελα: Το ταξίδι του ΑΡΗ στην Υπερδνειστερία υπό ρώσικη κατοχή

Από τον Χρύσανθο Τσαλτίδη

Ο Χρύσανθος Τσαλτίδης θυμάται το ταξίδι για παιχνίδι του ΑΡΗ στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ με ομάδα της Μολδαβίας που διεξήχθη σε πόλη της Μολδαβίας, υπό ρώσικη κατοχή και αποτελεί διοικητικό κέντρο της Υπερδνειστερίας!

 

Μπερδευτήκατε; Που να το ζούσατε κιόλας. Σεπτέμβριος του 2003 και ο ΑΡΗΣ σε μία πολύ δύσκολη χρονιά, αγωνίζεται με την Μολδαβική Ζίμπρου στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Σήμερα ένα παιχνίδι με μία Μολδαβική ομάδα δεν αποτελεί είδηση. Τότε όμως λίγα μόλις χρόνια μετά την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και της ανεξαρτησίας της χώρας, τα πράγματα ήταν λίγο μπερδεμένα.

Το ταξίδι στο Κισινάου ήταν σίγουρα ευχάριστο αν αναλογιστεί κανείς ότι από τους 150 ταξιδιώτες προς την πρωτεύουσα της Μολδαβίας οι 120 ήταν δίμετρες κοπέλες που βρέθηκαν στην Ελλάδα για…δουλειά το Σαββατοκύριακο και επιστρέφουν στην πατρίδα. Τι δουλειά έκαναν δεν ξέρω, κάτι φίλοι μου που έμαθαν την προηγούμενη ημέρα του αγώνα μου είπαν, αλλά δεν τους πίστεψα.

 

Φτάνεις Κισινάου και σε υποδέχονται οι άνθρωποι της ομάδας. Εξυπηρετικότατοι, ευγενικοί, φιλικοί. Ο υπεύθυνος επικοινωνίας της Ζίμπρου μου σημειώνει ότι είμαι ο πρώτος Έλληνας δημοσιογράφος που “πατάει” στην ανεξάρτητη Μολδαβία και θα ήταν τιμή τους να μιλήσουμε στο κρατικό ραδιόφωνο στα πλαίσια της φιλίας των 2 χωρών.

 

Όλα καλά σε μία χώρα που έχοντας πάνω σου 300 ευρώ μπορούσες να περάσεις για μεγαλοεπιχειρηματίας. Μέσος μισθός-τότε- στα 80 δολάρια τον μήνα. Σωστά διαβάσατε περίπου 70 ευρώ τον μήνα, ο μέσος μισθός όχι ο κατώτερος. Το γήπεδό τους συμπαθητικό. Τους βλέπω σε παιχνίδι πρωταθλήματος και είναι ξεκάθαρο ότι ακόμα και ο μετριότατος ΑΡΗΣ εκείνης της εποχής τους…είχε. Αφού κάνω και τον μεταφραστή στον Γιάννη Καρακασίδη που είχε έρθει ως…κατάσκοπος επιστρέφουμε Θεσσαλονίκη με στόχο φυσικά 1 εβδομάδα μετά να γυρίσουμε για το πρώτο παιχνίδι για το κύπελλο ΟΥΕΦΑ.

 

Όπως και γίνεται. Επιστροφή πλέον με όλη την αποστολή και αρχή των ευτράπελων. Καταρχήν στο ξενοδοχείο της ομάδας πέρα από τον πρώτο όροφο που βρίσκεται η ομάδα γίνεται χαμός από…πεταλουδίτσες. Τι μας είπες τώρα θα σημειώσει κάποιος. Έξω από το ξενοδοχείο όμως δεν κινείται ψυχή. Που και που ακούς και…πυροτεχνήματα που δεν είναι ακριβώς πυροτεχνήματα, αλλά πυροβολισμοί!!!

 

Μπαίνουμε στο αμάξι για να πάμε γήπεδο. Το ματς δεν θα γίνει όμως στο Κισινάου, την έδρα της Ζίμπρου, αλλά στη Τίρασπολ. Είναι μακριά; Ρωτάμε. Σε άλλη χώρα αστειεύονται οι Μολδαβοί και δεν καταλαβαίνουμε γιατί.

Το καταλάβαμε στην πορεία. Η Τιράσπολ διεθνώς αναγνωρίζεται ως πόλη της Μολδαβίας, αλλά de facto είναι πρωτεύουσα και διοικητικό κέντρο του μη-αναγνωρισμένου κράτους της Υπερδνειστερίας. Βρίσκεται στις ανατολικές όχθες του Δνείστερου. Να έχετε διαβατήρια στα χέρια μας λέει ο οδηγός. Διαβατήρια μέσα στην ίδια χώρα; Κι όμως! Που πάμε ρε παιδιά; Στην χώρα που είναι πρώτη παγκοσμίως σε εμπόριο λευκής σαρκός, αλλά και οργάνων!!! Πώς είπατε; Στην διαδρομή τα αυτοκίνητα που προπορεύονται μόλις ακούνε τις σειρήνες από το περιπολικό που μας συνοδεύει…πέφτουν στα χαντάκια. Άλλο να το διαβάζετε και άλλο να το βλέπετε. Φτάνουμε στα…σύνορα!!! Θυμίζω στην ίδια χώρα την Μολδαβία και καλά. Ρώσικα τανκ τα σύνορα, ρώσικα τανκ και μέσα στην πόλη που είναι γεμάτη με τα γνωστά σε όλους κτίρια που άνθισαν στην… USSR, τα περίφημα κονκλάβια!!! Μπαλκόνια γιοκ, μόνο μικρά μικρά…κουτάκια διαμερίσματα.

 

Φτάνουμε στο γήπεδο. Απίστευτο στην κυριολεξία στα πρότυπα αγγλικών γηπέδων. Το έχει φτιάξει ο…τοπικός σερίφης λένε και ανήκει στην Σέριφ Τίρασπολ. Σούπερ εγκαταστάσεις, αλλά κινητά γιοκ. Δεν πιάνουν τα κινητά εδώ. Μόνο αν έχετε ουκρανικό κινητό μας λέει ο υπεύθυνος επικοινωνίας. Γραμμές τηλεφώνων; Δεν υπάρχει συνεργασία με τον ΟΤΕ δεν αναγνωρίζεται από το ελληνικό κράτος και όλες τις δημόσιες ελληνικές υπηρεσίες το κράτος αυτό! Και πώς θα κάνουμε μετάδοση του ματς; 1000 δολάρια λένε οι Μολδαβοί  και φυσικά όλοι πέφτουμε κάτω.

Πώς έγινε μετάδοση; Στην ζούλα με 5 δόλαρα στο τηλέφωνο του κυλικείου του σταδίου!!!

Στο γήπεδο και ένα πούλμαν με τρελούς σουπεράδες. Οι Μολδαβοί πρώτη φορά έρχονται σε επαφή με οπαδούς και έχουν φέρει ολόκληρο στρατό από καπελάδες μέχρι κομάντο με καλάσνικοφ έξω από το γήπεδο. Σκορ 1-1 με γκολ του Μαλλού για τον ΑΡΗ και πρόκριση στην ρεβάνς στην Ευκαρπία με 2-1 με γκολ των Κολτσίδα, Λαζανά.

 

Ταξίδι που όσοι το έζησαν δεν θα το ξεχάσουν ποτέ. Α, άφησα το καλύτερο για το τέλος. Ποιος οπαδός το βράδυ πριν τον αγώνα προσπαθούσε να πείσει τον Μολδαβό νταβατζή ότι η κοπέλα στο δωμάτιο του ήταν η γυναίκα του και όχι κάποια πεταλουδίτσα και τελικά τα κατάφερε αφού ο τετραγωνοκέφαλος αντιλήφθηκε ότι δεν γινόταν να μιλάει άπταιστα ελληνικά η κοπέλα και να ανήκει στο…Team του. Από την άλλη πας στην Μολδαβία με την σύζυγο; ΛΑΘΟΣ!

 

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy