Friday, March 29g-point.gr

Μεγάλη μέρα για τoν ΠΑΟΚ: Δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ για την νέα Τούμπα

Ένα καθοριστικό, μεγάλο βήμα για την κατασκευή του νέου γηπέδου του ΠΑΟΚ και την ανάπλαση της περιοχής της Τούμπας ολοκληρώθηκε καθώς δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ) το Προεδρικό Διάταγμα «Έγκριση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ) στην περιοχή Τούμπα του Δήμου Θεσσαλονίκης (νομού Θεσσαλονίκης) και καθορισμός χρήσεων γης, όρων και περιορισμών δόμησης, περιβαλλοντική έγκριση του ΕΠΣ και έγκριση Ρυμοτομικού Σχεδίου Εφαρμογής (ΡΣΕ) αυτού».

Με το Προεδρικό Διάταγμα για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο και το Ρυμοτομικό Σχέδιο Εφαρμογής ουσιαστικά καθορίστηκαν οι απαραίτητοι χωροταξικοί, πολεοδομικοί και περιβαλλοντικοί κανόνες με στόχο:

i. την κατασκευή ενός γηπέδου προδιαγραφών και απαιτήσεων FIFA / UEFA και

ii. την ευρύτερη ανάπλαση της περιοχής γύρω από το σημερινό γήπεδο, την έκταση «Αλάνα Τούμπας», προκειμένου συνολικά το νέο γήπεδο και ο περιβάλλων χώρος να λειτουργούν ενιαία, με αντισταθμιστικά οφέλη για ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη.

Με αφορμή την ανάγκη εκσυγχρονισμού των ποδοσφαιρικών εγκαταστάσεων του ΠΑΟΚ, με την ανάπτυξη νέων, ακολουθήθηκε η σύγχρονη, διεθνής πρακτική της συνολικής αναβάθμισης μιας περιοχής που περιβάλλει ένα μεγάλο γήπεδο, με τη δημιουργία δηλαδή πολυχώρων αθλητισμού, πολιτισμού και αναψυχής με ευρύτερες δυνατότητες λειτουργίας για όλες τις ημέρες του χρόνου.

Έτσι, το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ και ο περιβάλλων χώρος πρόκειται να αποτελέσουν:

i. έναν υπερτοπικό πυρήνα αναφοράς, με συνοδές χρήσεις αναψυχής, πολιτισμού, εκδηλώσεων, εστίασης, υπαίθριων χρήσεων και αστικού πρασίνου, καθώς και

ii. έναν πόλο έλξης τουριστικού ενδιαφέροντος με επίκεντρο τον Αθλητισμό και τον Πολιτισμό.

Ειδικότερα, οι επεμβάσεις που θεσμοθετούνται στο ΕΠΣ και το ΡΣΕ αφορούν τις εξής 2 χωρικές ενότητες:

• Ενότητα 1 – γηπέδου ΠΑΟΚ:

Νέο Οικοδομικό Τετράγωνο (ΟΤ) εγκαταστάσεων του νέου γηπέδου, νέο ΟΤ ως νότια πύλη εισόδου επισκεπτών και σύνδεση με το ΟΤ του γηπέδου μέσω υπόγειας & υπέργειας σύνδεσης με φύτευση, δημιουργία Νηπιαγωγείου, συνοδών & βοηθητικών χρήσεων του γηπέδου, σε γειτονικά ΟΤ.

Διάβασε  Λουτσέσκου: Ποιητής του ποδοσφαίρου ο Κωνσταντέλιας, ισχυρή προσωπικότητα ο Κουλιεράκης

• Ενότητα 2 – Κοινοχρήστων και Κοινωφελών εγκαταστάσεων:

Δημιουργία, αναδιάταξη, λειτουργική αναβάθμιση, ενοποίηση κοινόχρηστων χώρων περιμετρικά του γηπέδου, διαπλάτυνση πεζόδρομου βόρεια του Σχολείου, πεζοδρομήσεις τμημάτων οδών, μετατροπή πεζόδρομου σε δρόμο διπλής κατεύθυνσης για τις ανάγκες υπόγειου χώρου στάθμευσης κ.α. Στην περιοχή επέμβασης πρόκειται να δημιουργηθούν νέοι υπόγειοι χώροι στάθμευσης για την εύρυθμη λειτουργία των αγωνιστικών δρώμενων.

– Οι ρυθμίσεις του οδικού δικτύου έχουν ως κεντρικό άξονα την υπογειοποίηση της οδού Κλεάνθους προκειμένου, αφενός να μην επιβαρυνθεί η κυκλοφορία στο όμορο οδικό δίκτυο από πλευράς διαμπερών κινήσεων και αφετέρου για να δημιουργηθεί επαρκής πεζοδρομημένος χώρος – πλατεία για την προσέλευση και αποχώρηση ή τις ανάγκες έκτακτης εκκένωσης του γηπέδου.

– Με τη θεσμοθέτηση του ΕΠΣ και του ΡΣΕ θα επιτευχθεί η σταδιακή μείωση χρήσης του Ι.Χ. -όσο οι υποδομές των δημόσιων συγκοινωνιών της πόλης θα βελτιώνονται- έως τα όρια της Ζώνης Άμεσης Επιρροής της επέμβασης, που συνιστά μια περιοχή περίπου 500 μέτρων από το σημερινό γήπεδο. Ενθαρρύνονται οι ήπιοι τρόποι μετακίνησης, το περπάτημα, η χρήση ποδηλάτου, η μικροκινητικότητα. Σημαντικό ρόλο θα παίξει ο σταθμός «Παπάφη» της πρώτης γραμμής -βασικό έργο- του Μετρό, που προβλέπεται να διακινεί τον μεγάλο όγκο των θεατών και επισκεπτών.

Για να δείτε το ΦΕΚ, πατήστε εδώ.

Γιώργος Βένης