Saturday, April 20g-point.gr

MONACO-BAYERN: ΟΤΑΝ ΑΝΤΙΣΤΡΕΦΕΤΑΙ Η ΝΙΚΗ ΚΑΙ Η ΗΤΤΑ…(Από την ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΑΒΑΛΑ)

Οι δύο ομάδες  στους 2 αγώνες που έλαβαν χώρα αυτή την εβδομάδα αποκόμισαν μία ήττα και μία νίκη αντίστοιχα.

 

Οι δηλώσεις των προπονητών σχετικά με το παιχνίδι ήταν στοχευμένες και φανέρωναν τους παράγοντες που έδωσαν το τελικό αποτέλεσμα με τη διαφορά πόντου.

Ο Obradovic ομολόγησε τη δυσαρέσκεια του όσον αφορά στην τελική έκβαση του αγώνα. Η ροή σε έναν αγώνα καλαθοσφαίρισης δε σταματά νωρίτερα των 40 λεπτών ακόμα και αν υπάρχει μεγάλη διαφορά.Η χαλάρωση στα τελευταία δευτερόλεπτα έφεραν τη Monaco σε δύσκολη θέση καθώς αποσπάστηκε από την πίεση σε αμυντικές φάσεις και έδωσε χώρο στην αντίπαλη ομάδα να ευστοχήσει με 9 συνεχόμενους πόντους. Η άμυνα στην περιφέρεια είναι αρκετά σημαντική καθώς το τρίποντο καλάθι από τεχνικής και φυσιολογικής οπτικής χρειάζεται επιπλέον ικανότητες καθώς ο παίκτης βασίζεται σε ατομική προσπάθεια προκειμένου την επίτευξη του τρίποντου. Η άμυνα στην περιφέρεια έχει στόχο και τον οπτικό προσανατολισμό.

Οι παίκτες οφείλουν να έχουν πειθαρχία στον αγώνα ολοκληρώνοντάς τον σε πλήρη εξέλιξη του χρόνου. Η ψυχολογία μπορεί να φέρει κόπωση ή χαλάρωση που δεν ανταποκρίνεται στα μυϊκά ενεργειακά αποθέματα.

Εξηγώντας το παραπάνω η λεγόμενη ”Κόπωση Κεντρικής Εντολής” είναι η αποδυνάμωση των μυών λόγω έλλειψης νευρικών/συναισθηματικών σημάτων ή μείωση κινήτρου.

Η κόπωση είναι υποκειμενική και χωρίς σαφή ορισμό τελικά. Μια προσέγγιση που δόθηκε το 1998 απο φυσιολόγους είναι : ΄΄η υποκειμενική έλλειψη σωματικής ή/και ψυχικής ενέργειας που γίνεται αντιληπτή από το άτομο, επηρεάζοντας τις συνήθεις και επιθυμητές δραστηριότητες”

 

Στον αντίποδα ο Trinchieri απέδωσε την ήττα στη σωματική κόπωση που είχε η ομάδα από τα back-to-back παιχνίδια, παρά τη νίκη που είχαν( ξανά)με 1 πόντο διαφορά.

 

Πρωταγωνιστές για τη Μonaco όπως και στο προηγούμενο παιχνίδι ήταν ο Mike James , o Αlpha Diallo και ο Donta Hall.

H τεχνική του αιφνιδιασμού χρειάζεται γρήγορα αντανακλαστικά ενώ όταν αυτό συμβαίνει σε φάση άμυνας, ο παικτής που αμύνεται προσπαθεί έξυπνα(χωρίς foul) να κλέψει τη μπάλα.

 

Ο James λόγω των ταχυδυναμικών και εκρηκτικών κινήσεων καταφέρνει τέτοιες ενέργειες όπως την απόσπαση μπάλας στο 6ο λεπτό της 1ης περιόδου. Χάρις τα γρήγορα αντανακλαστικά και περιφερειακής όρασης ο James έδωσε πόντους μέσα από ατομικές προσπάθειες ή σε συνεργασία όπως η φάση στο 2ο λεπτό της 2ης περιόδου με τη ”σκαστή”πάσα στον Loyd.

 

Η περιφερειακή όραση του James έδρασε και στο τέλος της 3ης περιόδου και η πάσα στον Okobo κατέληξε σε ένα όμορφο τρίποντο.

 

O Hall ξέρει πως και στην επίθεση είναι σημαντική η παρουσία κάτω από το καλάθι προκειμένου το σίγουρο δίποντο.

Όπως έγινε στο στιγμιότυπο της δεύτερης περιόδου μετά από πάσα του Okobo με κάρφωμα του Hall.

 

O προπονητής της Bayern είπε για την κόπωση από τον προηγούμενο αγώνα και το ταξίδι .και απέδωσε την έλλειψη συγκέντρωσης σε φυσιολογικούς παράγοντες.

Σε ένα ομαδικό άθλημα με τέτοιες φυσιολογικές απαιτήσεις αποτελεί κομμάτι της βιολογικής προσαρμογής η γρηγορότερη επανάκαμψη λόγω αγωνιστικών υποχρεώσεων. Στρατηγικές που βοηθούν τους παίκτες να επηρεάζονται όσο το δυνατό λιγότερο από το ταξίδι εφαρμόζονται ή ενθαρρύνονται να εφαρμόζονται από το ιατρικό επιτελείο λόγω καλύτερης απόδοσης.

Ωστόσο το σερί των τελευταίων δευτερολέπτων λόγω παράλληλης μείωσης της άμυνας από τη Monaco μπορεί να δώσει επιπλέον τροφή για σκέψη για τη βελτίωση των επόμενων αγώνων σε διαχείριση της κόπωσης.

 

 

 

 

G Point