Saturday, June 22g-point.gr

Μπαλτάκος: «Ο Μπέος θέλει τελικό κεκλεισμένων των θυρών»

Ο πρόεδρος της ΕΠΟ Τάκης Μπαλτάκος, παραχώρησε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που δημοσιεύεται σήμερα στην «Ελευθερία της Λάρισας».

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στον τελικό του Κυπέλλου και στην επιθυμία του Αχιλλέα Μπέου.

Για την έδρα του τελικού Κυπέλλου (σ.σ. η συνέντευξη είχε προηγηθεί των σημερινών εξελίξεων με το ΟΑΚΑ): «Ο τελικός θα γίνει όπως ακριβώς προβλέπεται στην προκήρυξη. Είχαμε πει ότι αν από τις δύο ομάδες είναι η μία από Θεσσαλονίκη και η άλλη από Αθήνα θα πρέπει να γίνει κάπου ενδιάμεσα και η πόλη είναι ο Βόλος.

Δεν δέχεται όπως γνωρίζουμε όλοι ο δήμαρχος του Βόλου να φιλοξενήσει οπαδούς των δύο ομάδων γιατί στο παρελθόν είχαν δημιουργηθεί επεισόδια. Και αυτό που ζητάει είναι να γίνει ο αγώνας στον Βόλο, αλλά ουσιαστικά κεκλεισμένων των θυρών. Δηλαδή με προσκλήσεις μόνο ονομαστικές που θα δώσει η ΕΠΟ. Δεν δέχεται καθόλου φιλάθλους.

Αυτό σημαίνει καταρχήν ότι εμείς πρέπει να αναζητήσουμε ένα γήπεδο άλλο όπως είναι το ΟΑΚΑ, αν βεβαίως είναι σε διαθεσιμότητα, κάτι που δεν ξέρουμε. Αλλά για να παιχθεί ο αγώνας στο ΟΑΚΑ θα πρέπει να συμφωνήσει ο ΠΑΟΚ γιατί η προκήρυξη δεν λέει Αθήνα, λέει Βόλος.

Άρα λοιπόν οι επιλογές είναι δύο, είτε στο ΟΑΚΑ αν συμφωνήσει ο ΠΑΟΚ είτε θα γίνει στον Βόλο, αλλά με τις προϋποθέσεις που θέτει ο δήμαρχος του Βόλου γιατί το γήπεδο είναι δημοτικό. Συνεπώς ο δήμαρχος έχει αποφασιστική αρμοδιότητα».

Για την ημερομηνία του τελικού Κυπέλλου: 

«Όχι πρέπει να βρούμε πρώτα το γήπεδο. Το γήπεδο προέχει γιατί εμείς μπορούμε να πούμε την ημερομηνία, αλλά να μην μπορεί να μας δοθεί το γήπεδο εκείνη την ημέρα. Πρέπει να βρούμε πρώτα το γήπεδο. . . Όλα αυτά θα γίνουν στις 27 Απριλίου, τότε που συνεδριάζει η εκτελεστική επιτροπή της ΕΠΟ. Τότε θα αποφασιστούν και το γήπεδο και η ημερομηνία. Για να γίνει στην Ελλάδα ένας ποδοσφαιρικός αγώνας πρέπει να δώσει άδεια η Αστυνομία. Η Αστυνομία είναι κυβέρνηση. Εμείς είχαμε σκεφτεί να γίνει ο τελικός 21 Μαΐου, φυσικά δεν μπορεί να γίνει ούτε μπορεί να γίνει 20 Μαΐου γιατί απαγορεύονται οι δημόσιες συγκεντρώσεις, αν θυμάμαι καλά. Σε κάθε περίπτωση δεν θα δώσει άδεια ούτε για τις 20 Μαΐου, ημέρα Σάββατο».

Διάβασε  Ο γιος του αείμνηστου Ολυμπιονίκη, Παναγιώτη Ποικιλίδη, ο Αλέξανδρος, έγινε πατέρας!

Για «το δώρο της φούστας από τον αντιπρόεδρο του Ολυμπιακού»: 

«Η έργω εξύβριση χαρακτηρίζει πάντα αυτόν που τη διαπράττει. Ούτε απάντησα ούτε θα απαντήσω παρά μόνο θεσμικά».

Για το Μουντιάλ 2030 με προτεινόμενες πόλεις Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο:

 «Προτεινόμενες από ποιον; Πρέπει να τονίσουμε ότι η διεκδίκηση δεν γίνεται από τις κυβερνήσεις αλλά από την Ομοσπονδία. Η Ομοσπονδία δεν έχει ασχοληθεί, όταν η Ομοσπονδία ασχοληθεί τότε θα δούμε και ποιες πόλεις θα είναι».

Για τη Super League 2: 

«Θα έπρεπε να έχει λιγότερες ομάδες. Είναι ξεκάθαρο αυτό, δεν μπορεί η ελληνική ποδοσφαιρική πραγματικότητα να αντιμετωπίσει ένα πρωτάθλημα Β’ Εθνικής κατηγορίας ποδοσφαίρου τόσων ομάδων. Θα πρέπει κατά τη δική μου εκτίμηση οι ομάδες της Β’ Εθνικής να είναι 14 συν τις τέσσερεις ομάδες των μεγάλων ομάδων. Δηλαδή τις δεύτερες ομάδες ΑΕΚ, Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού και ΠΑΟΚ κατ’ αλφαβητική σειρά. Για μένα εκεί πρέπει να είναι ο αριθμός γιατί τότε μόνο θα είναι βιώσιμο. Έτσι όπως είναι τώρα το πρωτάθλημα, με τόσες ομάδες που έχει, δεν είναι βιώσιμο. Από εκεί ξεκινούν τα προβλήματα που βλέπουμε και πέρυσι και φέτος».

Για την οικονομική ενίσχυση των ΕΠΣ  επί των ημερών του:

«Θα σας πω, υπήρχαν χρήματα που η ΟΥΕΦΑ τα κρατούσε και δεν τα έδινε για λόγους που δεν θέλω να εκθέσω ούτε αφορούν εμένα. Κρατούσε τότε ένα ποσό πάρα πολύ μεγάλο και δεν το απέδιδε. Το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να πάω εκεί στα γραφεία της ΟΥΕΦΑ, να συζητήσω με τους αξιωματούχους της, να τους πω ότι εκλέχθηκα τώρα και θέλω τα χρήματα που μας έχουν παρακρατήσει. Μου έδωσαν αυτά τα χρήματα και αποτέλεσμα αυτού είναι να έχει αυτή τη στιγμή η ΕΠΟ μια τεράστια οικονομική επάρκεια σε σχέση με ό,τι συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια… Η επαρκής χρηματοδότηση των ΕΠΣ για μένα είναι θεμελιώδες για να έχουμε ποδόσφαιρο στην Ελλάδα. Πιστεύω ότι το ποδόσφαιρο είναι λαϊκό άθλημα, δεν είναι μόνο οι μεγάλες ομάδες. Το ποδόσφαιρο έχει 2.500 ενεργά σωματεία τώρα, είχε πριν μερικά χρόνια 4.300 σωματεία, τα οποία λόγω του μνημονίου και του κορονοϊού έχουν σταματήσει να λειτουργούν. Στόχος δικός μου μεγάλος είναι να επαναλειτουργήσουν και όσο μπορούμε να βοηθήσουμε. Και για να τα βοηθήσουμε πρέπει να βοηθήσουμε τις ΕΠΣ».

Διάβασε  O πρωταθλητής ΠΑΟΚ επέστρεψε στο γήπεδο

Για την Εθνική ομάδα και την πρόκριση στο Euro 2024:

«Αυτό είναι τεράστιο θέμα να προκριθεί η Εθνική ομάδα. Έχουμε πολύ δύσκολη κλήρωση με Γαλλία, Ολλανδία, Ιρλανδία, αλλά ευχόμαστε να πάρει τέτοια θέση ώστε να προκριθεί στο Euro. Αυτός είναι δεύτερος μεγάλος στόχος. Συμπερασματικά το όραμά μου είναι η χρηματοδότηση των ΕΠΣ και η πρόκριση της Εθνικής».

Για την παρουσία ξένων διαιτητών:

«Τη χρονιά που τελειώνει τώρα εννοείται ότι θα παίζουν, την επόμενη χρονιά έχει προβλεφθεί να παίζουν ξένοι διαιτητές και θα γίνει σε μικρότερο ποσοστό απ’ ότι τώρα. Ο δικός μου στόχος είναι από το 2024 να παίζουν Ελληνες διαιτητές και σπάνια να έρχονται ξένοι και μόνο σε σημαντικούς και πολύ μεγάλους αγώνες».

Για την αντικατάσταση των Πολωνών διαιτητών στον αγώνα ΑΕΚ – Άρης:

 «Δεν έκανα παρέμβαση στο έργο της ΚΕΔ και δεν πρέπει να παρεμβαίνω καθόλου γιατί η ΕΠΟ δεν μπορεί να παρεμβαίνει στο έργο της ΚΕΔ. Υπάρχει ολόκληρη φιλοσοφία πάνω σ’ αυτό η οποία αποτυπώθηκε στην ολιστική μελέτη την οποία έχει υπογράψει ο Πρωθυπουργός της χώρας. Προβλέπει με σαφήνεια ότι η ΚΕΔ πρέπει να είναι ανεξάρτητη. Αυτό υπάρχει και στο καταστατικό της ΕΠΟ στο άρθρο 46 που προβλέπει ακριβώς τα ίδια. Δηλαδή για να καταλάβει ο κόσμος τη διαφορά που είναι ότι η ΕΠΟ μπορεί και πρέπει να ασχολείται με την ΚΕΔ στα διοικητικά. Δηλαδή η ΚΕΔ έχει ανάγκες διοικητικής φύσεως, να πληρώνονται οι αμοιβές τους, να μπορούν να έχουν ένα γραφείο να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους, την επικοινωνία τους. Όλα αυτά τα φροντίζει η ΕΠΟ, αλλά στους ορισμούς των διαιτητών με σαφήνεια λέει το καταστατικό ότι είναι αρμοδιότητα της ΚΕΔ. Εγώ λοιπόν σε αυτό το θέμα της ΚΕΔ θέλω να είμαι εναρμονισμένος στο καταστατικό. Είτε το πιστεύουν οι παράγοντες είτε δεν το πιστεύουν δεν με αφορά, αφορά εκείνους.

Διάβασε  «Εζησα όλους τους τίτλους του ΠΑΟΚ, αλλά ξεχωρίζω το φετινό!»

Δηλαδή οι ορισμοί δεν ανήκουν στην ΕΠΟ, ανήκουν μόνο στον αρχιδιαιτητή τον κ. Μπένετ και αυτός είναι ανεξάρτητος να κάνει αυτό που νομίζει. Ο κύριος Μπένετ έκρινε ότι αυτοί που είχε ορίσει ο ίδιος, οι Πολωνοί, δεν ήταν σε θέση να διαιτητεύσουν.

Αυτός απλώς ενημέρωσε και βγήκε η σχετική ανακοίνωση. Ούτε προσωπικά, ούτε η ΕΠΟ ασχοληθήκαμε με αυτό το θέμα, ούτε μπορούσαμε να ασχοληθούμε».

Για την έλλειψη νέων διαιτητών:

«Αυτό είναι πολύ μεγάλο θέμα διότι όταν βλέπουν τα νέα παιδιά και αναφέρομαι στους νέους διαιτητές ότι δεν προχωρούν οι Έλληνες διαιτητές της Α’ Κατηγορίας ή οι διεθνείς, απογοητεύονται. Γιατί μην ξεχνάτε ότι ο κάθε πρωτοετής εύελπις, που είχε πει κάποτε ο’ Εβερτ, όταν μπαίνει στη Σχολή Ευελπίδων αυτό που σκέφτεται είναι να γίνει κάποτε αρχηγός Στρατού. Και αυτό είναι το λογικό και το φυσιολογικό. Όταν λοιπόν κάποιος διαιτητής σε οποιονδήποτε νομό είναι 20 χρονών ξεκινάει και καταλαβαίνει ότι δεν θα φθάσει πουθενά και θα μείνει μόνο στον νομό, αντιλαμβάνεστε ότι το ενδιαφέρον του πέφτει και συρρικνώνεται διαρκώς. Για να έχουμε ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο πρέπει να έχουμε διαιτητές και να βλέπουν ότι αυτοί που είναι Α’ Εθνικής και διεθνείς παίζουν παιχνίδια. Αν δεν παίζουν αυτοί, δεν θα συνεχίσουν, θα σταματήσουν και δεν θα έχουμε διαιτητές στην Ελλάδα γιατί δεν θα έχουν την εξέλιξη που επιθυμούν».

Γιώργος Βένης