Thursday, March 28g-point.gr

Νέα δεδομένα στην υπόθεση της πολυιδιοκτησίας έβαλε ο Γιώργος Γεραπετρίτης

Ο υπουργός της Επικρατείας, είχε τις προηγούμενες μέρες συναντήσεις με αξιωματούχους της UEFA στα κεντρικά της ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας στην Νιόν και σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΚΑΪ» αποκάλυψε πως οι κυρώσεις που προβλέπονται στην νομοθετική ρύθμιση που πέρασε η Κυβέρνηση, δεν θα επιβληθούν μόνο μία φορά, αλλά επανειλημμένως μέχρι να αρθεί η πολυιδιοκτησία.

Αυτό σημαίνει πως σε περίπτωση που δύο ομάδες βρίσκονται υπό την ίδια διοικητική «στέγη», είτε άμεσα μέσω συγγενικών προσώπων, είτε έμμεσα μέσω τρίτων προσώπων, τότε θα τιμωρούνται επανειλημμένα, με αποτέλεσμα να έχουν πλέον αρνητική βαθμολογία και να οδηγούνται στον υποβιβασμό.

Συγκεκριμένα, ο Γιώργος Γεραπετρίτης μίλησε για:

AdTech Ad

Τις επαφές του με την UEFA: «Μετά την ανακοίνωση εκ μέρους του Πρωθυπουργού από το βήμα του στην Βουλή, ότι υπάρχει πρόθεση εκ μέρους του ιδίου να υπάρξει επανεκκίνηση του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου, αναλήφθηκαν αστραπιαία δράσεις προς την κατεύθυνση αυτή. Η βασική μας τοποθέτηση είναι ότι για να υπάρξει επανεκκίνηση αυτή, θα πρέπει να υπάρξει ενεργοποίηση των διεθνών συνομοσπονδιών, της ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, της UEFA και της παγκόσμιας Ομοσπονδίας, της FIFA. Προς την κατεύθυνση αυτή, εγώ επισκέφτηκα τη Νιόν, την έδρα της UEFA, την Δευτέρα (3/2) και χθες (4/2) και είχα μία σειρά από συναντήσεις και με τεχνικά κλιμάκια και με αξιωματούχους και με τον ίδιο τον πρόεδρο της UEFA. Από αυτό, προέκυψε μία απόλυτη συναντίληψη στο ότι υπάρχει μία φθοροποιός κατάσταση στο ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Αυτό μπορεί να το δει κάποιος όχι μόνο σε σχέση με τα φαινόμενα με τα οποία παρατηρούνται, φαινόμενα εχθροπάθειας δυστυχώς, αλλά ακόμη ακόμη και στο καθαρώς αγωνιστικό κομμάτι, δηλαδή η πτώση στις βαθμολογίες των ελληνικών ομάδων, μία τεράστια πτώση των εισιτηρίων».

Την στάση της UEFA: «Η UEFA συμφώνησε απολύτως ότι θα παρέχει στην ελληνική κυβέρνηση μία τεχνογνωσία, τεχνική βοήθεια, η οποία θα αφορά όλα τα κεφάλαια του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Δηλαδή θα αφορά την αναδιοργάνωση του ελληνικού ποδοσφαίρου, το κομμάτι της διαιτησίας, της βίας και της χειραγώγησης. Οι κατευθύνσεις οι οποίες θα τεθούν από πλευράς UEFA θα καταγραφούν σε ένα μνημόνιο συναντίληψης, δηλαδή σ’ ένα συνυποσχετικό με την ελληνική κυβέρνηση, το οποίο θα υπογράψει ο ίδιος ο πρόεδρος της UEFA με τον Έλληνα πρωθυπουργό σε επίσκεψή του εδώ στην Αθήνα τις προσεχείς ημέρες και οι προτάσεις αυτές θα τεθούν υπόψιν της ελληνικής Πολιτείας, η οποία θα έχει ένα ρυθμιστικό ρόλο στα ζητήματα αυτά».

Το αν φτιάχνεται διευθυντήριο πάνω από την ΕΠΟ: «Δεν θα υπάρξει κανένα απολύτως διευθυντήριο, θα διατηρηθεί βεβαίως η ΕΠΟ, θα εξορθολογηστεί, όμως, το σύστημα οργάνωσης του ελληνικού ποδοσφαίρου, το οποίο πλέον θα τεθεί σε βάσεις οι οποίες είναι ανάλογες με ό,τι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη. Δηλαδή, οι ανορθολογισμοί οι οποίοι υφίστανται σήμερα, θα πάψουν να υφίστανται».

Το τι λέει η UEFA για την πολυιδιοκτησία: «Η πολυιδιοκτησία είναι ένα ειδικό φαινόμενο το οποίο έχει να κάνει με τη λειτουργία του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Βεβαίως θα πρέπει να απαγορεύεται, θα πρέπει να υπάρχουν τρόποι με τους οποίους αποδεικνύεται η πολυιδιοκτησία και θα πρέπει να υπάρχουν κυρώσεις οι οποίες θα είναι όχι μόνο αποτελεσματικές, αλλά θα συνιστούν και γνήσια απειλή. Όπως έχουμε ήδη διατυπώσει, αυτό το οποίο ισχύει είναι ότι σε περίπτωση που οι κανόνες θα τεθούν σε όλα τα επίπεδα του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, δεν τηρηθούν εκ μέρους των ομάδων, θα υπάρχει σαφέστατη κύρωση, η οποία θα είναι ο αποκλεισμός από ευρωπαϊκές διοργανώσεις».

Διάβασε  Θοδωρής Ζαγοράκης: «Όλη η ομάδα του Euro 2004 ήταν ταπεινή, είχαμε σλόγκαν ''χαμηλά την μπάλα''»

Το γεγονός πως η ΕΕΑ διαπίστωσε ένα θέμα για τις ΠΑΕ Ξάνθη και ΠΑΟΚ: «Βεβαίως διαπίστωσε με γνώμη και όχι με απόφασή της ότι συντρέχει περίπτωση πολυιδιοκτησίας».

Το τι λέει η UEFA γι’ αυτό: «Το ζήτημα ότι υπάρχει προφανώς μία παραβατική συμπεριφορά όταν μιλάμε για πολυιδιοκτησία, είναι το ένα ζήτημα, το άλλο ζήτημα είναι οι κυρώσεις που επιβάλλονται. Στο πλαίσιο των κυρώσεων, υπάρχει μία ευρύτερη διακριτική ευχέρεια της ομοσπονδίας να καθιερώσει τις ποινές ανά χώρα. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να ενδείκνυται να φτάσει στο σημείο να αποβάλλεται από το επαγγελματικό πρωτάθλημα ή να έχει και άλλες κυρώσεις, όπως η αφαίρεση βαθμών ή ο αποκλεισμός από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις».

Το αν θα τιμωρηθούν όλες οι ομάδες που εμπλέκονται σε μία τέτοια περίπτωση: «Προφανώς και τιμωρούνται όλες οι ομάδες. Επειδή αντιλαμβάνομαι πως το σχόλιό σας έχει να κάνει με την νομοθετική παρέμβαση, η οποία έγινε έπειτα από πρωτοβουλία της κυβέρνησης, είναι ακριβώς όπως το λέτε. Έγινε μία παρέμβαση η οποία έχει να κάνει με τη συγκεκριμένη συγκυρία. Είχαμε μία γνώμη η οποία προήλθε από μία ανεξάρτητη επιτροπή. Δεν είχαμε ακόμη δικαιοδοτικό όργανο να επιλαμβάνεται της υπόθεσης αυτής».

Το αν κατά τη γνώμη του υπάρχει τετελεσμένο γεγονός στην υπόθεση του ΠΑΟΚ με την Ξάνθη: «Η ΕΕΑ έκρινε ότι από τα στοιχεία που προέκυψαν ενώπιον της, φέρεται να έχει τελεστεί η παραβίαση της πολυιδιοκτησίας. Εντούτοις, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η ΕΕΑ δεν είναι το αποφασιστικό όργανο για το ζήτημα αυτό. Αποφασιστικό όργανο είναι τα πειθαρχικά δικαιοδοτικά όργανα της Superleague και της ΕΠΟ».

Το γεγονός πως δεν άφησε η κυβέρνηση να εξελιχθεί το θέμα: «Όταν μία κυβέρνηση φέρει νομοθετική πρωτοβουλία, σταθμίζει το κόστος και το όφελος της όποιας πράξης. Εδώ λοιπόν είχαμε τη στάθμιση ότι προκαλείται ένα τεράστιο ζήτημα δυσανάλογα μεγάλο του γεγονότος αυτού. Παρενέβημεν όχι για να αλλάξουμε την παράβαση αυτή. Παραμένει η παράβαση, άρα πειθαρχικώς ελέγχεται η πολυιδιοκτησία. Τρέπεται η ποινή που προέβλεπε αποκλεισμό από την επαγγελματική κατηγορία σε μεγάλη αφαίρεση βαθμών και σε διακριτική ευχέρεια να επιβληθεί. Δηλαδή να έχει και το δικαιοδοτικό όργανο κι ένα περιθώριο εκτίμησης αναλόγως της βαρύτητας της κάθε περίπτωσης, διότι στην προηγούμενη συνθήκη προβλεπόταν ανελαστικά αποκλεισμός. Ούτε στην UEFA προβλέπεται ανελαστικά αποκλεισμός. Σε στάθμιση η κυβέρνηση έκρινε ότι το μείζον στην περίπτωση αυτή δεν είναι αν θα πέσει μία ομάδα ή αν θα αφαιρεθούν 10 βαθμοί, αλλά το κρίσιμο είναι με ευκαιρία αυτού του συμβάντος να υπάρχει καταλαγή ώστε να φτιάξει το επαγγελματικό ποδόσφαιρο».

Την κριτική για την νομοθετική ρύθμιση: «Έχω ακούσει την κριτική ότι δεν είναι δυνατόν να παρεμβαίνεις σε μία υφιστάμενη υπόθεση. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν σταθμιζόμενο το όφελος είναι πιο σημαντικό. Κι εδώ με ό,τι συνέβη το οποίο ήταν απολύτως παθολογικό, αυτό που ισχύει είναι ότι έχουμε μία μεγάλη ευκαιρία».

Το τι θα πει η UEFA: «Η UEFA θα πει πολύ περισσότερα πράγματα από το ζήτημα της πολυιδιοκτησίας».

Το αν θα δεχθεί ο οπαδός ο πρόεδρος να έχει δύο ομάδες: «Βεβαίως και θα το δεχθεί. Διότι αν δεν το δεχθεί, τότε θα δεχθεί το απολύτως μείζον που είναι να μην συμμετέχει η ομάδα του σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Η άλλη ομάδα θα υποστεί τις κυρώσεις».

Το αν θα τιμωρηθούν οι παρανομούντες και όχι όλο το ελληνικό ποδόσφαιρο: «Όχι βέβαια. Απολύτως ναι. Θα υπάρχει αναλογική κύρωση σε σχέση με τον παραβάτη. Θέλω να σας πω το εξής: Για πρώτη φορά και αυτό νομίζω ότι αναγνωρίζεται και από την UEFA, υπάρχει σοβαρότατη πολιτική βούληση να αναλυφθεί το οποιοδήποτε τίμημα και το τίμημα αυτό μπορεί να είναι και πολιτικό, όπως αντιλαμβάνεστε, να εξορθολογηστεί το σύστημα».

Διάβασε  Το μήνυμα της ΠΑΕ για Σαββίδη: «Χρόνια πολλά στον άνθρωπο που μεταμόρφωσε τον ΠΑΟΚ»

Την θέση της UEFA για όλα αυτά: «Η UEFA γνωρίζει τα πράγματα γιατί βρισκόταν στην Ελλάδα, όπως γνωρίζετε, επί μία τριετία, χωρίς δυστυχώς να έχουν προκύψει πολύ σημαντικά αποτελέσματα. Κατά την άποψή μου, επειδή δεν υπήρχε ισχυρή πολιτική βούληση. Θέλω όμως κλείνοντας το κεφάλαιο αυτό, να σας πω το εξής: Το χειρότερο απ’ όλα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα, στο ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο, είναι η εχθροπάθεια που υπάρχει. Υπάρχει ένας απολύτως μισαλλόδοξος λόγος, ο οποίος δηλητηριάζει με τοξικά την κοινωνία και όχι μόνο την κοινωνία του ποδοσφαίρου. Διότι, δημιουργεί και αρνητικά αντανακλαστικά σε όλους τους υπόλοιπους».

Το τι λέει η UEFA για την πίεση από τις ομάδες: «Η UEFA θα μας έρθει με συγκεκριμένες προτάσεις. Η δική μας, επί της αρχής τοποθέτησή μας, την οποία κοινοποιήσαμε είναι: ως εδώ με τον μισαλλόδοξο λόγο, ως εδώ με τις πράξεις λεκτικής ή φυσικής βίας. Πλέον θα υπάρχει αυστηρότατη επιβαλλόμενη κύρωση, από την οποία ουδείς θα μπορεί να διαφύγει».

Το που εμπλέκονται ΕΠΟ και Super League με το σχέδιο που έχει στο μυαλό της η Κυβέρνηση: «Τόσο η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, όσο και η Super League θα εξακολουθούν να είναι εκείνοι, οι οποίοι θα φέρουν εις πέρας τα σχέδια, σχετικά με την λειτουργία του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει οι φορείς αυτοί να λειτουργούν σ’ ένα συγκεκριμένο ρυθμιστικό πλαίσιο. Το ρυθμιστικό πλαίσιο θα το εισφέρει η Πολιτεία και στο πλαίσιο του αυτοδιοίκητου θα ενσωματωθούν οι διατάξεις αυτές, εντός των καταστατικών οργάνων. Εάν επιλέξουν οι φορείς, να μην ακολουθήσουν τις προτάσεις που θα κατατεθούν από τους διεθνείς οργανισμούς και θα υιοθετηθούν από την ελληνική Πολιτεία, τότε απλά δεν θα υπάρξει συμμετοχή ελληνικών ομάδων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις».

Το αν οι συγκεντρώσεις οπαδών ομάδας σε μία πόλη για την στήριξη του προέδρου λογίζεται ως εχθροπάθεια: «Η συγκέντρωση από μόνη της δεν προωθεί καμία εχθροπάθεια, διότι συνιστά δικαίωμα των πολιτών να εκφράζονται ήσυχα. Από την στιγμή που το ήσυχα διαταραχθεί, δηλαδή από την στιγμή που θα έχουμε λόγο ή έργο, ο οποίος θα συνιστά βία, τότε την οποιαδήποτε ποινή θα την εισπράττει η ομάδα».

Το αν φοβήθηκε η Κυβέρνηση: «Δεν ήταν φόβος. Φόβος θα ήταν πράγματι, εάν την επομένη της ψήφισης της σχετικής νομοθετικής διάταξης, εμείς καθόμασταν αδρανείς και παρακολουθούσαμε ήσυχα ήσυχα τα τεκτενόμενα στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Αντιθέτως, εμείς αδράξαμε την ευκαιρία να κερδίσουμε χρόνο σε σχέση με τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ησυχία και την τάξη των πραγμάτων. Ήδη αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι έχει υπάρξει σοβαρή καταλαγή, για να μπορέσουμε να κερδίσουμε το μείζον. Ίσως χάσαμε το έλασσον, σας διαβεβαιώ πως έχουμε κερδίσει το μείζον. Και αν με ρωτάτε αν πιστεύω ότι θα υπάρξει οποιαδήποτε αλλαγή, θέλω να πω ότι το πιστεύω, διότι γνωρίζω την βούληση του ιδίου του πρωθυπουργού, ο οποίος δεν πρόκειται να υποχωρήσει στο ζήτημα αυτό. Το ανέλαβε ο ίδιος και θα το φέρει εις πέρας».

Το πώς θα εφαρμοστεί το σχέδιο: «Δεν μπορώ να σας πω λεπτομέρειες γιατί περιμένω την εισήγηση που θα μας φέρει η UEFA. Θα κάνει τις προτάσεις της έτσι ώστε να ρυθμιστεί και να επανεκκινήσει το ελληνικό ποδόσφαιρο σε σωστές και υγιείς βάσεις. Η ελληνική Πολιτεία θα νομοθετήσει ότι πρέπει να νομοθετήσει έτσι ώστε να υπάρξει το ευρύτερο πλαίσιο και οι προτάσεις της UEFA θα τεθούν υπόψη της ΕΠΟ και της Super League. Οι προτάσεις αυτές, τις οποίες εμείς δεσμευόμαστε ότι θα παρέχουμε πολιτική κάλυψη, θα πρέπει να γίνουν δεκτές από τα δύο αυτά όργανα. Αν δεν γίνουν δεκτές από τα όργανα αυτά, αντιλαμβανόμαστε ότι καθένας αναλαμβάνει το δικό του τίμημα. Ποιο είναι το τίμημα; Το τίμημα είναι ότι αφενός εκτίθεται απέναντι στους διεθνείς οργανισμούς και στην ελληνική κοινωνία, γιατί ελληνική κοινωνία δεν είναι μόνο οι οπαδοί και η ελληνική Πολιτεία θα διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρχει συμμετοχή ελληνικών ομάδων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Αυτό μπορεί να το πράξει η ελληνική Πολιτεία».

Διάβασε  Η συλλυπητήρια επιστολή του προέδρου του ΛΑ.ΟΣ στον Βλαντιμίρ Πούτιν

Το αν παραβιάζεται το αυτοδιοίκητο: «Νομίζω ότι αυτό ήταν ένα ζήτημα πολύ χαμηλότερης ατζέντας, δηλαδή το μεμονωμένο ζήτημα, αν αναφέρεστε στην παρέμβαση την νομοθετική για την πολυιδιοκτησία. Δεν μας απασχόλησε ιδιαιτέρως. Η UEFA και η FIFA είναι επικείμενες αρχές, είναι εκείνες που στην πραγματικότητα συντονίζουν και κατανέμουν τον κανονιστικό ρόλο αυτών των οργάνων. Άρα, στο μέτρο το οποίο θα είναι οι ίδιοι οι διεθνείς οργανισμοί αυτοί που θα προτείνουν αυτές ακριβώς τις λύσεις, η ΕΠΟ και η Super League, αισθάνομαι ότι δεν θα μπορούν να ξεφύγουν από αυτό. Δεν είναι επιβολή της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στο αυτοδιοίκητο του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Είναι οι υπερκείμενες αρχές του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, οι διεθνείς οργανισμοί, οι οποίες θα έρθουν και θα θέσουν τα ζητήματα αυτά στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία και την Super League. Άρα, υπό αυτή την έννοια ήταν προφανής η δική μας επιθυμία να εμπλέξουμε ουσιωδώς και την FIFA και την UEFA, έτσι ώστε να μπορέσουμε να περάσουμε τις αναγκαίες διατάξεις στους αυτοδιοικούμενους ποδοσφαιρικούς οργανισμούς στην Ελλάδα».

Το αν ο ΠΑΟΚ θα έχει κι άλλη ιδιοκτησία ή όχι: «Όχι. Η απάντηση είναι πάρα πολύ σαφής. Στο μέτρο που κριθεί, γιατί θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας και πάλι το αναφέρω, ότι δεν έχει υπάρξει απόφαση. Σε περίπτωση που δικαιοδοτικό όργανο της Super League ή στην δευτεροβάθμια της ΕΠΟ κρίνει ότι υπάρχει πολυιδιοκτησία, αυτό θα πρέπει αμέσως να διακοπεί αυτός ο ομφάλιος λώρος μεταξύ των δύο ομάδων, διαφορετικά θα επέρχονται διαρκώς οι προβλεπόμενες από τον νόμο κυρώσεις».

Το θέμα της πολυιδιοκτησίας βάσει προσώπων: «Η νομοθεσία αναφέρει συγκεκριμένα ότι απαγορεύεται η πολυιδιοκτησία. Είτε άμεσα, είτε έμμεσα. Συγγενικών προσώπων ή παρένθετων προσώπων. Τότε ενεργοποιούνται οι μηχανισμοί κύρωσης. Από την στιγμή που επιβληθεί κύρωση από το αρμόδιο όργανο, θα πρέπει αυτομάτως να πάθει η πολυιδιοκτησία, να απέχουν οι ομάδες από τον φερόμενο κοινό ή κοινό ιδιοκτήτη, διαφορετικά έχουμε επανειλημμένες κυρώσεις, οι οποίες κατ’ αποτέλεσμα οδηγούν στον εξοβελισμό των ομάδων από την επαγγελματική κατηγορία. Αν της αφαιρούνται της Ξάνθης 10 βαθμοί από την στιγμή που αποδεχθεί πως υφίσταται η πολυιδιοκτησία, θα φτάσει να έχει αρνητική βαθμολογία. Ουσιαστικά δηλαδή θα εκπέσει της επαγγελματικής κατηγορίας. Όσο υφίσταται η ιδιοκτησία και δεν διακόπτεται η ιδιοκτησιακή σχέση, εξακολουθούν να επιβάλλονται κυρώσεις. Άρα, κατ’ αποτέλεσμα θα φτάσουμε σε αρνητική βαθμολογία και άρα σε έκπτωση».

Γιώργος Βένης