Thursday, March 28g-point.gr

Ο αήττητος ΠΑΟΚ που πέρασε στην αιωνιότητα!

Πόσες ομάδες στην Ευρώπη πήραν αήττητες το πρωτάθλημα στην χώρα τους στην ιστορία του ποδοσφαίρου; Πόσες έκαναν και νταμπλ την ίδια χρονιά; Γιατί γίνεται όλο και πιο σπάνια; Γιατί ο ΠΑΟΚ με την φετινή του σεζόν έκλεισε για πάντα μία θέση στην αιωνιότητα του ποδοσφαίρου; Το SDNA έχει όλες τις απαντήσεις…

Την ιστορία δυσκολεύεσαι να την ερμηνεύσεις σωστά, όταν αυτή γράφεται. Είναι θέμα της ανθρώπινης φύσης. Είναι φύσει αδύνατον να αξιολογήσεις σωστά, όταν κάτι το ζεις, όταν είναι εν θερμώ. Οι ιστορικοί του μέλλοντος είναι πάντα αυτοί που με πιο καθαρό μυαλό, πιο οργανωμένες πηγές, πιο τεκμηριωμένες αποδείξεις καλούνται να παρουσιάσουν στις επόμενες γενιές, όλα όσα συνέβησαν σε αυτό τον πλανήτη.

 

Ο ΠΑΟΚ κατέκτησε αήττητος το πρωτάθλημα Ελλάδας για την σεζόν 2018-19 και σε μία πρώτη ψυχρή ανάγνωση, μπορεί κάποιος κάλλιστα να πει: «Ε, και λοιπόν; Είχε την καλύτερη ομάδα και το απέδειξε στο γήπεδο». Μόνο που στον ομαδικό αθλητισμό, τα πράγματα δεν είναι τόσα απλά. Η σπανιότητα του επιτεύγματος μαρτυρά και την δυσκολία / σημαντικότητα του επιτεύγματος.

Μόνο ο Παναθηναϊκός είχε καταφέρει κάτι ανάλογο την σεζόν 1963-64, ωστόσο εκείνη την χρονιά το τριφύλλι έκανε 24 νίκες και 6 ισοπαλίες. Ο ΠΑΟΚ συγκέντρωσε ακόμα περισσότερους βαθμούς στο γήπεδο, τελειώνοντας την σεζόν με 26 νίκες και 4 ισοπαλίες. Επομένως, το δικό του ρεκόρ είναι με διαφορά στήθους το μεγαλύτερο όλων των εποχών στην ιστορία του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Τέτοια άπταιστη σεζόν δεν έκανε ποτέ καμία ελληνική ομάδα σε οποιαδήποτε σεζόν του ελληνικού ποδοσφαίρου

Μόνο σε 28 ευρωπαϊκές χώρες!
Η Ελλάδα αριθμεί δύο αήττητους πρωταθλητές στην ιστορία της επαγγελματικής της λίγκας, αλλά δεν είναι κάτι που συμβαίνει σε όλες τις χώρες. Η ΟΥΕΦΑ αριθμεί αυτή τη στιγμή 55 χώρες μέλη, αλλά μόνο στις μισές (28) έχει υπάρξει ιστορικά αήττητο πρωτάθλημα. Και όσο περισσότερο ανεβαίνει ο πήχης της δυσκολίας, τόσο πιο σπάνια βρίσκει κανείς αήττητο πρωτάθλημα.

Διάβασε  Ξανά εκτός ο Μπάμπα στον ΠΑΟΚ

Για παράδειγμα στην Αγγλία έχει συμβεί μία φορά στον προ-προηγούμενο αιώνα με την Πρέστον (1888-89) και άλλη μία με την Άρσεναλ την σεζόν 2003-04. Στην Ισπανία έχει να συμβεί από την Ρεάλ Μαδρίτης το 1932. Στην Ολλανδία το πέτυχε μόνο μία φορά ο Άγιαξ. Στην Γερμανία, την Γαλλία, την Ρωσία δεν έχει γίνει ποτέ! Αντιλαμβάνεται κανείς την δυσκολία του πράγματος…

Το κλειστό κλαμπ των 47 ομάδων!
Κι όμως υπάρχει μία λίστα των κορυφαίων επιτευγμάτων από ευρωπαϊκές ομάδες στην οποία υπάρχει το όνομα του ΠΑΟΚ, αλλά όχι αυτό ευρωπαϊκών κολοσσών όπως η Μπαρτσελόνα, η Μπάγερν, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Λίβερπουλ και πολλών άλλων. Αήττητη σεζόν στην Ευρώπη μπορούν να υπερηφανεύονται ότι έχουν κάνει μόλις 51 διαφορετικές ομάδες, πολλές εκ των οποίων δεν υπάρχουν πλέον στον χάρτη, όπως η βελγική Ουνιόν Σεν Ζιλουάζ, η αυστριακή Βίενερ Σπορ.

Αξισημείωτο είναι πως υπάρχουν τέσσερις περιπτώσεις, που κάποια ομάδα τερμάτισε αήττητη το πρωτάθλημα της, κι όμως δεν το κατέκτησε! Αυτό συνέβη την σεζόν 1977-78 με την Μπενφίκα, την σεζόν 1978-79 με την Περούτζια, την σεζόν 1985-86 με την Γαλατασαράι και την σεζόν 2007-08 με τον Ερυθρό Αστέρα. Αυτό κάνει μόνο 47 τις ομάδες που έχουν πάρει αήττητο πρωτάθλημα στην Ευρώπη. Για να γίνει ακόμα πιο αντιληπτό το μέγεθος της δυσκολίας / σπανιότητας αυτού που πέτυχε ο ΠΑΟΚ, μόνο σε 30 περιπτώσεις στην ιστορία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, μία ομάδα κατέκτησε αήττητη το πρωτάθήμα έχοντας παίξει σε πρωτάθλημα με μίνιμουμ 30 αγωνιστικές!

 

ΟΙ ΑΗΤΤΗΤΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΑΝΑ ΧΩΡΑ

Αγγλία: Πρέστον, Άρσεναλ

Ιταλία: Περούτζια, Μίλαν, Γιουβέντους

Πορτογαλία: Μπενφίκα (2 φορές), Πόρτο (2 φορές)

Διάβασε  ΑΣ ΠΑΟΚ για Σαββίδη: «Να γιγαντώσεις ακόμα περισσότερο τον μεγάλο Σύλλογο μας στα πέρατα της Γης»

Ολλανδία: Άγιαξ

Σκωτία: Σέλτικ (2 φορές), Ρέιντζερς

Ουγγαρία: ΜΤΚ (2 φορές), Φερεντσβάρος, Χόνβεντ, Βάσας, Ντέμπρετσεν

Ισπανία: Αθλέτικ Μπιλμπάο, Ρεάλ Μαδρίτης

Βελγιο: Ουνιόν Σεν Ζιλουάζ

Αλβανία: Ντιναμό Τιράνων (2 φορές), Παρτιζάνι Τιράνων (2 φορές), Τίρανα

Βουλγαρία: Λέφσκι Σόφιας, ΤΣΣΚΑ Σόφιας

Σουηδία: Μάλμε

Γιουγκοσλαβία: Χάιντουκ

Σερβία: Παρτιζάν (3 φορές), Ερυθρός Αστέρας

Αυστρία: Βίενερ

Ελλάδα: Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ

Τουρκία: Γαλατασαράι, Μπεσίκτας

Ρουμανία: Στεάουα (3 φορές), Ντινάμο Βουκουρεστίου

ΠΓΔΜ: Βάρνταρ (2 φορές), Σίλεκς

Εσθονία: Φλόρα Ταλίν (2 φορές), Νόρμα, Νόμε Κάλιου

Αρμενία: Αραράτ, Σιράκ, Πιουνίκ

Ισραήλ: Μακάμπι Χάιφα

Λετονία: Σκόντο Ρίγα (3 φορές)

Πολωνία: Λοτζ

Ουκρανία: Ντινάμο Κιέβου (2 φορές), Σαχτάρ Ντόνετσκ

Μολδαβία: Σέριφ Τίρασπολ

Τσεχία: Σπάρτα Πράγας

Νορβηγία: Ρόζενμποργκ

Μάλτα: Βαλέτα

Κροατία: Ντινάμο Ζάγκρεμπ

Το ακόμα πιο κλειστό κλαμπ των 17 ομάδων!

Στην Ελλάδα δεν έχει γίνει ποτέ. Κι αυτό γιατί την σεζόν 1963-64 που ο Παναθηναϊκός κατέκτησε το πρωτάθλημα αήττητος, το κύπελλο πήγε (άνευ αγώνα) στην ΑΕΚ, μετά τα θλιβερά έκτροπα και το κάψιμο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας μετά τον επαναληπτικό ημιτελικό κυπέλλου ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό. Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει καμία ομάδα που να πήρε αήττητη το πρωτάθλημα και την ίδια σεζόν να κατέκτησε και το κύπελλο στην χώρα της.

Για την ακρίβεια το έχουν πετύχει μόλις 17 ομάδες στην ιστορία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Ξεχωρίζουν το επίτευγμα της απίθανης Στεάουα των 80s που από την περίοδο 1986-89 έκανε τρία σερί αήττητα νταμπλ, αυτό της Πόρτο που την σεζόν 2010-11 εκτός από το αήττητο πρωτάθλημα, πανηγύρισε το κύπελλο ΟΥΕΦΑ και το κύπελλο, αλλά και της Σέλτικ που την σεζόν 2016-17 πήρε πρωτάθλημα, κύπελλο και λιγκ καπ, δίχως να ηττηθεί. Σε αυτό το ακόμα πιο κλειστό κλαμπ των 17 ομάδων θα επιχειρήσει να μπει ο ΠΑΟΚ αν κατακτήσει και το κύπελλο το Σάββατο στον τελικό απέναντι στην ΑΕΚ.

Διάβασε  Το μήνυμα της ΠΑΕ για Σαββίδη: «Χρόνια πολλά στον άνθρωπο που μεταμόρφωσε τον ΠΑΟΚ»
ΟΙ ΑΗΤΤΗΤΟΙ ΝΤΑΜΠΛΟΥΧΟΙ
ΣΕΖΟΝ ΧΩΡΑ ΟΜΑΔΑ
1888-89 Αγγλία Πρέστον
1913-14 Ουγγαρία ΜΤΚ
1929-30 Ισπανία Αθλέτικ Μπιλμπάο
1948=49 Βουλγαρία Λέφσκι Σόφιας
1950-51 Αλβανία Ντινάμο Τιράνων
1963-64 Αλβανία Παρτιζάνι Τιράνων
1986-87 Ρουμανία Στεάουα
1987-88 Ρουμανία Στεάουα
1988-89 Ρουμανία Στεάουα
1992-93 ΠΓΔΜ Βάρνταρ
1992-93 Αρμενία Αραράτ
1994-95 ΠΓΔΜ Βάρνταρ
1994-95 Εσθονία Φλόρα Τάλιν
1995-95 Αρμενία Πιουνίκ
1999-2000 Ουκρανία Ντινάμο Κιέβου
2000-01 Ουκρανία Σαχτάρ Ντόνετσκ
2006-07 Ουκρανία Ντινάμο Κιέβου
2010-11 Πορτογαλία Πόρτο (κατέκτησε και το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ)
2014-15 Κροατία Ντινάμο Ζάγκρεμπ
2016-17 Σκωτία Σέλτικ (κατέκτησε το εγχώριο τρεμπλ)

Συμβαίνει όλο και πια σπάνια…

Φέτος το κατάφερε μόνο ο ΠΑΟΚ σε ολόκληρη την Ευρώπη. Μόνο ο Δικέφαλος του Βορρά κατόρθωσε να τελειώσει αήττητος την σεζόν στο εγχώριο του πρωτάθλημα, κάτι που μαρτυρά την δυσκολία του θέματος, αφού απαιτεί απόλυτη συγκέντρωση, απόλυτη σοβαρότητα, καμία χαλαρότητα, καμία κακοτυχία.

Για να καταλάβει κανείς πόσο δύσκολο είναι να συμβεί κάτι τέτοιο στον χώρο του… modern football, αρκεί να αναφέρουμε ότι την τελευταία 10ετία, μόνο 10 ομάδες έχουν καταφέρει να πάρουν το πρωτάθλημα αήττητες στην χώρα τους, αφού πλέον ο τρόπος που παίζεται το άθλημα, καθιστά σχεδόν απαγορευτικό.

Πλην του ΠΑΟΚ, οι μόνες ομάδες που πήραν αήττητες το πρωτάθλημα στην χώρα τους την τελευταία δεκαετία είναι οι: Ρόζενμποργκ (2010), Πόρτο (2011), Βαλέτα (2011), Γιουβέντους (2012), Ντέμπρετσεν (2012), Πόρτο (2013), Ντινάμο Ζάγκρεμπ (2015), Σέλτικ (2017) και Νόμε Κάλιου (2018).

G Point