Saturday, March 2g-point.gr

Ο Μιλένκο Τέπιτς θεωρεί πως στην Ελλάδα έχει βρει μια δεύτερη πατρίδα

Ευτυχής που αγωνίζεται εδώ και λίγο καιρό ξανά στην Ελλάδα, με την οποία έχει αναπτύξει ιδιαίτερους δεσμούς, δηλώνει ο Μιλένκο Τέπιτς σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Ο Σέρβος γκαρντ του ΠΑΟΚ μιλά για τα κοινά και τους δεσμούς των δύο χωρών, αλλά και για όσα προσφέρει ο αθλητισμός κόντρα σε διαφορές και αντιπαλότητες.

Αναλυτικά, ο Μιλένκο Τέπιτς μίλησε για:

-τα κοινά Ελλήνων και Σέρβων: «Νομίζω ότι οι άνθρωποι εδώ και στη Σερβία έχουν πολλά κοινά. Είναι πολύ φιλικοί κι επίσης και για τους Σέρβους και για τους Έλληνες κυρίαρχος είναι ο ρόλος της οικογένειας. Θα μπορούσα να εξηγήσω αυτές τις κοινές καταβολές και αναφορές στον χαρακτήρα των δύο λαών ανατρέχοντας στην ιστορία, την επιρροή των Οθωμανών, τα όσα ζήσαμε στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τόσα άλλα. Πολλά πράγματα είναι κοινά για μένα στην Ελλάδα. Εδώ νιώθω περισσότερο σαν στο σπίτι μου. Περισσότερο από κάθε άλλη χώρα που έπαιξα στο παρελθόν».

-τη διαχρονική «κόντρα» Βορρά και Νότου: «Είναι εντελώς διαφορετικά. Είναι σαν να συγκρίνω το Βελιγράδι με το Νόβι Σαντ. Εγώ κατάγομαι από το Νόβι Σαντ γι’ αυτό και η Θεσσαλονίκη, παρ’ όλο που είναι μικρότερη, μού θυμίζει την πόλη μου. Έχει μια ηρεμία και ο τρόπος ζωής είναι τελείως διαφορετικός σε σχέση με την Αθήνα, με λιγότερη πίεση. Κάθε πόλη έχει τα “συν” και τα “πλην” της αλλά τώρα ζω εδώ και μου αρέσει. Πέρασα καλά στην Αθήνα. Και οι δύο πόλεις είναι ωραίες».

-τις φιλίες του: «Δεν είναι εύκολο να ανοίξεις πολύ τον κοινωνικό σου κύκλο καθώς έχουμε 1-2 προπονήσεις τη μέρα. Εχουμε κι ελεύθερο χρόνο αλλά δεν είναι εύκολο να βρεις Έλληνες φίλους εκτός του περίγυρου της ομάδας».

-το τι αγαπά και τι τον ενοχλεί στους Έλληνες: «Αυτό που μού αρέσει περισσότερο στους Έλληνες είναι το γεγονός ότι είναι πολύ φιλικοί και ευγενικοί. Φυσικά, όταν ασχολείσαι με τον αθλητισμό και είσαι λίγο περισσότερο “διάσημος”, θα έλεγα, απ’ ό,τι οι περισσότεροι καθώς το πρόσωπό σου εμφανίζεται συχνά στην τηλεόραση, είναι ευκολότερο να προσεγγίσεις τους ανθρώπους. Αλλά γενικά οι Έλληνες είναι πολύ φιλικοί! Πολλές φορές γκρινιάζουν αλλά αυτό νομίζω ότι είναι χαρακτηριστικό που αφορά πολλούς ανθρώπους ανά τον πλανήτη».

-τη χώρα του: «Όπως η Ελλάδα δεν χρειάζεται «συστάσεις» στους Σέρβους, που κάθε καλοκαίρι κατακλύζουν τις ελληνικές παραλίες, έτσι και η Σερβία έχει καταστεί ένας μάλλον δημοφιλείς προορισμός για τους Έλληνες, κυρίως το Βελιγράδι. Ο Μιλένκο Τέπιτς λέει πως όντως η σερβική πρωτεύουσα είναι μια μητρόπολη, ικανή να ικανοποιήσει και τα πιο απαιτητικά γούστα αλλά κάθε γωνιά της σερβικής γης έχει κάτι ξεχωριστό να δώσει στον επισκέπτη. «Εξαρτάται τι θέλει κανείς. Κάθε τμήμα της χώρας έχει τα δικά του ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Η Σερβία δεν έχει μεν θάλασσα, αλλά για εσάς, τους Έλληνες, αυτό δεν είναι σημαντικό καθώς όπου και να στρέψεις το κεφάλι σου βλέπεις θάλασσα εδώ. Έχουμε πολλά όμορφα μέρη. Εγώ, για παράδειγμα, προέρχομαι από τη Βοϊβοντίνα, όπου το τοπίο είναι εκπληκτικό».

-το παράδειγμα που δίνει ο αθλητισμός: «Οι άνθρωποι που ζουν μαζί θα πρέπει να μοιράζονται και κοινές αξίες. Αν συμπαθείς κάποιον ή όχι είναι πολλές φορές αποτέλεσμα των όσων έχουν συμβεί στο παρελθόν, στον ρου της Ιστορίας. Ωστόσο, θα πρέπει να μάθουμε να αφήνουμε πίσω μας ό,τι κακό έχει συμβεί και να προχωράμε μπροστά. Ζούμε στην ίδια γωνιά του πλανήτη και θα πρέπει να μάθουμε να συνεργαζόμαστε, να δρούμε από κοινού προκειμένου να πετυχαίνουμε πράγματα αμοιβαία επωφελή. Ο αθλητισμός είναι ένα πεδίο που μπορεί να δείξει τον δρόμο προς αυτή την κατεύθυνση».

G Point