Thursday, June 13g-point.gr

Ο ΠΑΟΚ παρουσίασε με κάθε λεπτομέρεια τα επόμενα βήματα για την νέα Τούμπα

Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ παρουσίασε τα επόμενα βήματα για την υλοποίηση του πρότζεκτ του νέου γηπέδου του «Δικεφάλου του Βορρά» στο χώρο της Τούμπας.

Μάλιστα, όπως τόνισαν οι αρμόδιοι, στόχος όλων είναι ο ΠΑΟΚ να μπει στο νέο του «σπίτι» μέσα στο 2026 και να μπορέσει να γιορτάσει σε αυτό τα 100 χρόνια από την ίδρυση του.

 

Αρχικά πήρε τον λόγο ο Μάκης Γκαγκάτσης, ο οποίος στάθηκε στην παρουσία του Ιβάν Σαββίδη σε ό,τι αφορά το νέο γήπεδο: «Σίγουρα πρόκειται για μία από τις πιο ιστορικές ημέρες, στην ιστορία του ΠΑΟΚ. Μία ημέρα που την περιμέναμε καιρό και θα μνημονεύεται. Σήμερα, έγινε το πρώτο βήμα με την υπογραφή των συμβάσεων, για την κατασκευή του γηπέδου της Νέας Τούμπας. Μία ημέρα που χωρίς τον ευεργέτη του συλλόγου, δε θα τη μνημονεύαμε καν. Η επιμονή του Ιβάν Σαββίδη, οδήγησε σε αυτή την κατάσταση, η δύναμή του, όραμά του, όπως τα υποσχέθηκε όλα από την πρώτη στιγμή, όταν ανέλαβε τα ηνία του ΠΑΟΚ. Δε θα πω πολλά… Ο project director κι ο project manager του έργου, θα πουν περισσότερα πράγματα και θα απαντήσουν και στις ερωτήσεις. Είναι άνθρωποι που έχουν ασχοληθεί πολύ».

Τον λόγο πήρε, στη συνέχεια, ο υπεύθυνος του πρότζεκτ της Νέας Τούμπας, Δημήτριος Μουτσάκης: «Είναι πράγματι μία πολύ σημαντική μέρα, μετά την έγκριση του Π.Δ. όλος ο χώρος έχει μελετηθεί. Ο μελετητής είναι το σχήμα Salfo-Populous. Πρόκειται για ένα σχήμα πολλών εταιριών με αρχιτέκτονα του σχήματος την εταιρία Populous, που έχει να επιδείξει σπουδαίο έργο. Η εταιρία Salfo έχει τεράστια εμπειρία στις μελέτες έργων. Όλο αυτό το διάστημα εμείς δουλεύαμε πάνω σε αυτό. Έχουμε ένα πολύ ισχυρό σχήμα, για να ξεκινήσουμε τις διαδικασίες των μελετών. Οι τρεις προτάσεις θα αξιολογηθούν από εμάς εσωτερικά και μετά, με κάποιον τρόπο ενδεχομένως κι από τον κόσμο. Αφού επιλέξουμε αυτή που μας κάνει, θα προχωρήσουμε στην ωρίμανση του project που θα μας πάρει ένα διάστημα 3-4 μηνών. Μετά, δημιουργούνται δύο ροές μελετών. Η μία θα αφορά τον περιβάλλοντα χώρο κι η άλλη οδός, θα αφορά το ίδιο το γήπεδο, όπου θα προχωρήσουμε στην έκδοση της οικοδομικής άδειας. Μετά προχωράμε αμέσως στην υλοποίηση του έργου. Το έργο έχει ιδιαίτερη σημασία για τους κατοίκους της πόλης, γιατί θα αναζωογονήσει την περιοχή και θα σεβαστεί και το περιβάλλον. Θα δώσει ζωή σε αυτό το σημείο, που χρειάζεται πραγματικά μία τέτοια ανάπτυξη».

Διάβασε  Πολύ κοντά σε μια σημαντική μεταγραφή βρίσκεται ο ΠΑΟΚ, με την συμφωνία του με τον Μαντί Καμαρά να… πλησιάζει!

Ερωτηθείς για το διάστημα της οικοδομικής άδειας, ο κ. Μουτσάκης απάντησε: «Σε ένα εξάμηνο μετά την ολοκλήρωση του concept. Δηλαδή μέχρι το καλοκαίρι του 2023».

Αναφορικά με τα κριτήρια επιλογής των εταιρειών και τις προμελέτες, ο κ. Μουτσάκης τόνισε: «Χθες δόθηκαν ξεκάθαρες κατευθύνσεις για το πως πρέπει να κατευθυνθούν. Οι τρεις κατευθυντήριες γραμμές, είναι οι εξής: Πλήρης εφαρμογή των κανόνων UEFA FIFA για την ασφάλεια. Η δεύτερη, που είναι βαρύνουσας σημασίας είναι ότι στο νέο γήπεδο θα πρέπει να μεταφερθεί η ψυχή και η ατμόσφαιρα του υφιστάμενου. Η Τρίτη γραμμή, είναι η εμπορική λειτουργία 365 μέρες το χρόνο και όχι μόνο τη μέρα του αγώνα.

Όσον αφορά τον περιβάλλοντα χώρο, αφορά τους πολίτες όλης της πόλης. Θέλουμε να κάνουμε χώρο πρασίνου, χώρο διασκέδασης που θα δώσει μία βιωσιμότητα στην όλη περιοχή.

Η επιλογή έγινε με αξιοκρατικά κριτήρια. Συμμετείχαν μεγάλα σχήματα στο διαγωνισμό. Καταλήξαμε ότι η βέλτιστη προσφορά από όλες τις απόψεις, ήταν αυτή της Salfo με την Populous».

Η επόμενη ερώτηση αφορούσε τον κ. Γκαγκάτση για την τελευταία χρονιά στο γήπεδο και το προσωπικό του όραμα για το γήπεδο: «Η ψυχή και ο συναισθηματισμός της Τούμπας, πρέπει να μεταφερθεί στο καινούργιο γήπεδο. Έχουν περάσει 63 χρόνια από τότε που χτίστηκε, στα οποία έχουμε ζήσει ένδοξες στιγμές, αλλά και συγκινητικές στιγμές. Σαφώς και ο συναισθηματισμός, η ανατριχίλα, όταν μπαίνουμε στο γήπεδο, όταν βλέπουμε την απέναντι κερκίδα γεμάτη, πρέπει να μεταφερθεί. Θα κάνουμε τα πάντα για αυτό. Όπως είπε ο κ. Μουτσάκης, έχουν δοθεί κατευθυντήριες γραμμές σε αυτό το κομμάτι.

Θα είναι η τελευταία χρονιά στο γήπεδο της Τούμπας. Όσον αφορά τη μετεγκατάσταση δεν είναι στιγμή να μιλήσουμε τώρα. Όλοι ξέρετε τα προβλήματα με την επιτροπή του Καυτανζογλείου και το αρμόδιο υπουργείο. Θα έρθει η ώρα όμως, που θα κάνουμε την κουβέντα για να βρεθεί λύση».

Ακολούθως ο Γιάννης Δημογιάννης, ο αρχιτέκτονας που έχει ρόλο στη Νέα Τούμπα, ρωτήθηκε για την χωρητικότητα του νέου αυτού γηπέδου και τόνισε: «Δε μπορούμε να το πούμε σήμερα. Θα καταρτιστεί από το business plan. Λίγο-πολύ ξέρουμε τα όρια. Παλινδρομούμε στις 35.000, το προεδρικό διάταγμα μας δίνει δυνατότητα για περισσότερες θέσεις. Δε θέλω να μείνουμε σε αυτό το νούμερο όμως, θα προσπαθήσουμε για τη μεγαλύτερη και τη βέλτιστη χωρητικότητα».

Ο κ. Μουτσάκης κλήθηκε να μιλήσει για το κόστος και αν αυτό έχει επηρεαστεί από τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά το τελευταίο διάστημα: «Έχω κάνει πολλά έργα στη ζωή μου, αλλά αυτό ίσως ένα από τα πιο απαιτητικά. Αν δε δω τα σχέδια, δε θέλω να μιλήσω για το κόστος. Θα τα δω, θα εκτιμήσω πόσο κάνει και θα μπούμε σε λεπτομέρειες. Τώρα, μας δίνεται η εικόνα για 30-40% κόστος παραπάνω σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Όσον αφορά τους τρόπους χρηματοδότησης, θα κοιτάξουμε όλες τις πιθανές εναλλακτικές για το έργο».

Ο κ. Γκαγκάτσης ρωτήθηκε για το αν θα γίνει κουβέντα για τη μετεγκατάσταση με τον κ. Αυγενάκη και τόνισε: «Όχι. Δε συζητάμε κανένα ζήτημα όσο είναι υφυπουργός Αθλητισμού. Με άλλα στελέχη της Κυβέρνησης ναι, με το κ. Αυγενάκη όχι».

Ο κ. Δημογιάννης απάντησε σε ερώτημα σχετικά με τις δυσκολίες που παρουσίαζε ο χώρος της Τούμπας και αν υπήρχαν δεύτερες σκέψεις για ένα νέο γήπεδο στη συγκεκριμένη περιοχή: «Είχαμε εξετάσει κάποια σενάρια και πάρθηκε η απόφαση να πάμε στην Τούμπα. Η διεθνής πρακτική, είναι ότι γήπεδα εντάσσονται στον αστικό ιστό, είναι βιώσιμα γήπεδα. Η επιλογή της Τούμπας, είναι η καλύτερη για τον ΠΑΟΚ και την πόλη. Φάνηκε από το ότι αγκαλιάστηκε το πρότζεκτ από δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια. Είναι ένα ένα έργο που όλη η πόλη το θέλει εδώ και αυτό, μαρτυρά την ορθότητα της επιλογής».

Για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η χρηματοδότηση του νέου γηπέδου, απάντησε: «Οι μελέτες θα γίνουν όλες από εμάς. Έτσι διασφαλίζεται και η συνέχεια του masterplan. Θα έχουν γίνει σε συνεννόηση με το Δήμο, θα σταλεί προς έγκριση και στη συνέχεια στην Περιφέρεια και όπως έχουν δεσμευτεί δημόσια και εγγράφως, αυτοί αναλαμβάνουν την εκτέλεση του έργου».

Ερωτηθείς αν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την θετική κατάληξη του πρότζεκτ, ο κ. Δημογιάννης τόνισε: «Με το Π.Δ. ολοκληρώθηκε ένας πρώτος κύκλος. Η αδειοδότηση των έργων είναι άλλο θέα. Ένα άλλο ζήτημα είναι οι περιβαλλοντολογικές μελέτες. Είναι ένα δύσκολο κομμάτι που ταλαιπωρεί όλα τα έργα. Καλούμε, την Περιφέρεια, το Δήμο, την Κυβέρνηση να ολοκληρωθεί εγκαίρως αυτό το κομμάτι. Η υπογειοποίηση της Κλέανθους, απαιτεί μεταφορά δικτύων. Ο συντονισμός όλων αυτών των υπηρεσιών και αποφάσεων, είναι πολύ απαιτητικός. Γι’αυτό επιλέξαμε τη Salfo που έχει μεγάλη εμπειρία σε αυτό το κομμάτι».

Στο φινάλε της παρουσίασης ο κ. Γκαγκάτσης ανέφερε: «Κλείνοντας, θα ήθελα να πω ότι είμαστε ακόμα στην αρχή. Μπροστά μας έχουμε ένα Γολγοθά και πολλή δουλειά. Η υπογραφή των συμβάσεων είναι το πρώτο βήμα για την έναρξη της νέας Τούμπας. Θα υπάρχει ενημέρωση με διαφάνεια για όλα».

Γιώργος Βένης