Όλα όσα ακούστηκαν στην τρίωρη εκδίκαση της έφεσης του ΠΑΟΚ

Το πρωί του Σαββάτου ή το αργότερο το απόγευμα αναμένεται η απόφαση για την έφεση της τιμωρίας του ΠΑΟΚ για τα γεγονότα της Τούμπας. Μετά από τρεις ώρες διαδικασίας, η πλευρά του «Δικεφάλου του Βορρά», αφού παρέθεσε τις θέσεις της, ζήτησε να επισπευσθούν οι διαδικασίες, με τον Δικαστή Δημήτρη Σκουτέρη να μην… υπόσχεται τίποτα αλλά παράλληλα να μην αποκλείει το ενδεχόμενο να βγει η απόφαση με μια μικρή καθυστέρηση, δηλαδή ως το πρωί της Κυριακής. Από και και πέρα, ο Ολυμπιακός από πλευράς του υποστήριξε ότι δεν υπάρχει περίπτωση η Επιτροπή Εφέσεων να προλάβει να βγάλει απόφαση μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Η τρίωρη διαδικασία

Περίπου ένα τέταρτο μετά τις 6 το απόγευμα ξεκίνησε η διαδικασία της εκδίκασης της έφεσης του ΠΑΟΚ για τα γεγονότα της Τούμπας, στην Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ. Παρόντες εκ μέρους του «Δικεφάλου του Βορρά» ο αντιπρόεδρος του συλλόγου Μάκης Γκαγκάτσης και ολόκληρο το νομικό τιμ με τους Λάμπρο Μπίρδα, Αχιλλέα Μαυρομάτη, Νίκο Παπαδόπουλο, Άγγελο Κωνσταντινίδη και Λάκη Σημαιοφορίδη. Ένας ένας, οι δικηγόροι του ΠΑΟΚ ξεκίνησαν τις αγορεύσεις τους, παρουσιάζοντας την γραμμή υπεράσπισης του συλλόγου και εξηγώντας γιατί η αρχική απόφαση για την τιμωρία του πρέπει να εξαλειφθεί. Υπενθυμίζεται ότι αυτή ήταν μηδενισμός για το ματς με τον Ολυμπιακό, κατακύρωση του αγώνα με 3-0 υπέρ των «ερυθρόλευκων», αφαίρεση τριών βαθμών, δύο αγώνες κεκλεισμένων των θυρών και πρόστιμο 30.000 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγο πριν ξεκινήσει η διαδικασία, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εφέσεων, Δημήτρης Σκουτέρης ρώτησε τους ανθρώπους του ΠΑΟΚ για το… διαβόητο μηχανάκι που βρέθηκε στις εξέδρες της Τούμπας, κάτι που προκάλεσε την παρέμβαση του Μάκη Γκαγκάτση στο σημείο αυτό. Ο κ. Σκουτέρης εξέφρασε και την έκπληξή του για το πώς γίνεται αυτό το γεγονός να μην έχει καταγραφεί σε κάποια έκθεση του διαιτητή ή των παρατηρητών.

ΠΑΟΚ: «Υπήρχε μεθόδευση για να μην γίνει ο αγώνας»

Από και και πέρα, τον λόγο πήραν ένας ένας οι νομικοί εκπρόσωποι του ΠΑΟΚ, παρουσιάζοντας την υπερασπιστική γραμμή του συλλόγου. Πρώτος ο Αχιλλέας Μαυρομάτης ο οποίος μεταξύ άλλων αποκάλυψε ότι έχει κατατεθεί μήνυση κατά του προπονητή του Ολυμπιακού, Όσκαρ Γκαρσία για απάτη και για ψευδή κατάθεση.

Αχιλλέας Μαυρομάτης (δικηγόρος ΠΑΟΚ): «Εκπλαγήκαμε όταν 5 λεπτά πριν την εκδίκαση σε πρώτο βαθμό εμφανίστηκε η συμπληρωματική έκθεση του διαιτητή. Η απόφαση βγήκε πολύ σύντομα, μέσα σε λίγες ώρες. Ελπίζουμε η Επιτροπή σας να καταλήξει σε μια δίκαιη κρίση. Κακώς λήφθηκε υπόψη το έγγραφο Αρετόπουλου και κακώς ζητήθηκε.

Πρώτος λόγος έφεσης είναι η εκπρόθεσμη συμπληρωματική έκθεση. Είναι προφανές ότι δεν έχει συνταχθεί από τον ίδιο αλλά από πρόσωπο που έχει νομικές γνώσεις. Προσπάθησε (ο κ. Αρετόπουλος) να καλύψει δικά του σφάλματα σε ότι αφορά την απόφασή του για μη έναρξη του αγώνα. Με βάση το παρελθόν του, θα έπρεπε να είναι πολύ πιο προσεκτικός. Παράλληλα, ήθελε να καλύψει τη μη νόμιμη παρουσία του Όσκαρ Γκαρσία στο φύλλο αγώνα. Ήδη από προχθές κάναμε καταγγελία και ζητήσαμε τον πειθαρχικό του έλεγχο για την συμπεριφορά του.

Άλλος λόγος έφεσης είναι η εσφαλμένη κρίση για την παρουσία του Γκαρσία στο φύλλο αγώνα. Υπάρχει αντικανονική παρουσία του Γκαρσία στο πάγκο της ομάδας του. Από το φύλλο αγώνα και την έκθεση του παρατηρητή προκύπτει ότι δηλώθηκε εκπρόθεσμα. Ο χρόνος της αντικατάστασης των ονομάτων είναι εκπρόθεσμος. Η συμπληρωματική έκθεση του Αρετόπουλου έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το φύλλο αγώνα που συνέταξε και με τα όσα αναφέρει ο παρατηρητής. Το πρωτοβάθμιο δεν εξέτασε επίσης το γεγονός της οικειοθελούς αποχώρησης από τον αγώνα του προπονητή του Ολυμπιακού.

Άλλος λόγος έφεσης είναι η εσφαλμένη κρίση ότι προκλήθηκε τραυματισμός από την ρίψη του αντικειμένου. Μεσολάβησαν 15 λεπτά μέχρι να τον εξετάσει ο γιατρός και αυτό δεν το λαμβάνει υπόψη η πρωτόδικη απόφαση. Πουθενά δεν υπάρχει ευθεία σύνδεση της ρίψης του αντικειμένου και του τραυματισμού. Μάλιστα ο γιατρός του αγώνα γράφει ότι «μου αναφέρθηκε τραυματισμός…». Και απαντά καταφατικά στο αν μπορεί να συνεχίσει στον αγώνα. Δεν αμφισβητούμε την ρίψη. Αμφισβητούμε σε ποιο σημείο τον βρίσκει το αντικείμενο και το αν προκλήθηκε τραυματισμός».

Στη συνέχεια, η πλευρά του ΠΑΟΚ προσκόμισε ερασιτεχνικό βίντεο από το περιστατικό με τον Όσκαρ Γκαρσια και ο δικαστής ζήτησε να προβληθεί επί τόπου σε λάπτοπ. Στη συνέχεια, ο Δικαστής Σκουτέρης ανέφερε τα εξής: «Επιθυμία μας είναι να αποδοθεί το δίκαιο. Οι κανονισμοί δεν είναι καλοί και πρέπει να βελτιωθούν και να απλουστευτούν. Είναι αστείος ο πειθαρχικός κώδικας. Τα έχω πει και στον Γκιρτζίκη και στον Δρόσο. Στον Γραμμένο δεν τα έχω πει ακόμα, αλλά δεν με ενδιέφερε κιόλας γιατί βλέπω ότι δεν έχει νόημα».

Μετά την προβολή του βίντεο, τον λόγο πήρε και πάλι ο Αχιλλέας Μαυρομμάτης: «Δεν αμφισβητούμε την πρόσκρουση του αντικειμένου. Αλλά είναι ένα χαρτί από ρολό, που είναι έως 80 γραμμάρια, αλλά ανοίγει κιόλας οπότε είναι ελαφρύτερο. Και δεν τον πετυχαίνει στο άνω χείλος. Εμφανίζεται μια βλάβη η οποία αν είχε προκληθεί από το αντικείμενο θα είχε σίγουρα έναν εξωτερικό μώλωπα. Στην αρχή κάλυπτε ολόκληρο το κεφάλι του, μετά η Nova λέει ότι χτύπησε στο μάτι, μετά πιάνει το μάγουλο, μετά καλύπτει όλο το πρόσωπο για να μην φαίνεται τι έχει, και μετά εξετάζεται με 15 λεπτά καθυστέρηση. Η κοινή λογική μας οδηγεί αβίαστα στο συμπέρασμα ότι υπήρχε μια μεθόδευση να μην γίνει ο αγώνας.

Επίσης στην έκθεση της ΔΕΑΒ έχει καταγραφεί ότι Καραπαπάς, Μιραλάς και Κοβάσεβιτς προκαλούσαν συνέχεια τον κόσμο του ΠΑΟΚ. Οδηγούμαστε στη βεβαιότητα ότι υπάρχει μεθοδευμένη προσπάθεια να μην διεξαχθεί ο αγώνας. Και ζητάμε να πάρετε μια απόφαση να διεξαχθεί εν τέλει ο αγώνας. Έχουμε κάνει και έγκληση να διωχθεί ο κ. Γκαρσία για απάτη.

Επίσης επικαλούμαστε ως λόγους έφεσης ότι: Η διάταξη μιλάει για διακοπή αγώνα, και όχι για μη τέλεση, συνεπώς δεν έχει εφαρμογή. Καθώς επίσης ζητάμε και την εφαρμογή της αρχής της αναλογικότητας.

Η περίπτωση Ίβιτς είναι τελείως διαφορετική, τόσο ως προς το είδος του αντικειμένου. Επίσης εκεί είχαμε διακοπή, εδώ μη έναρξη. Εκεί είχαμε άμεση εξέταση από το γιατρό, εδώ δεν το άφηναν για 15 λεπτά. Το ελληνικό ποδόσφαιρο έκανε φέτος ένα restart και θα ήταν πολύ άδικο να κριθεί ο πρωταθλητής από ένα ρολό χαρτί. Πρέπει να επαναληφθεί ο αγώνας και αυτό έχει ξαναγίνει το 2005.

Αν κρίνετε ότι υπάρχει υπαιτιότητα της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, να μην τιμωρηθεί με το 15,3 και να ληφθεί υπόψη η αρχή της αναλογικότητας».

Στη συνέχεια, ο δικηγόρος του ΠΑΟΚ, Λάμπρος Μπίρδας, επιχειρηματολόγησε γιατί δεν πρέπει νομικά να ληφθεί υπόψη η συμπληρωματική έκθεση του Αρετόπουλου, και ο δικαστής του είπε: «Την είδα την συμπληρωματική του διαιτητή. Ξέρει και νομικά! Ή μπορεί να πήγε σε κάποιον δικηγόρο να συμβουλευτεί. Ήμουν στο γήπεδο και είδα τα μάτια του εκείνη την στιγμή. Ήταν τεντωμένα! Φαντάζομαι κανένας διαιτητής δεν θα θέλει να βρεθεί σε τέτοιες καταστάσεις».

Συνεχίζοντας, ο κ. Μπίρδας σημείωσε: «Πώς επικοινώνησε η δικαστής με τον διαιτητή; Με ποιον τρόπο; Πότε έστειλε το αίτημα; Υπάρχει απόλυτη ακυρότητα και δεν πρέπει να ληφθεί υπόψη η συμπληρωματική έκθεση. Ο Αρετόπουλος είχε 5 ώρες να συντάξει το φύλλο αγώνα και έρχεται τώρα με αυτό το έγγραφο, όπου άλλα τον ρωτάει η δικαστής και άλλα απαντάει αυτός. Δεν ρωτάει «γιατί διέκοψες». Αλλά εκείνος απαντάει και βάζει μαζί «μη έναρξη και διακοπή»».

Επόμενος που πήρε τον λόγο ήταν ο δικηγόρος του ΠΑΟΚ, Νίκος Παπαδόπουλος: «Πώς γίνεται να θεωρείς τον γιατρό του αγώνα μη αντικειμενικό επειδή λες είναι γιατρός του ΠΑΟΚ, και μετά από 15 λεπτά να το δέχεσαι; Μετά από 15 λεπτά έγινε αντικειμενικός; Ο γιατρός του αγώνα έγραψε στην έκθεσή του ρητά και κατηγορηματικά ότι μπορεί ο Γκαρσία να συνεχίσει τον αγώνα. Με ποια αιτιολογία ο Αρετόπουλος δεν συνεχίζει τον αγώνα; Μόνος του ο Αρετόπουλος προκάλεσε δύσκολες καταστάσεις για τον εαυτό του. Μπορούσε και να κλείσει το φύλλο αγώνα με υπαιτιότητα του Ολυμπιακού. Τώρα ερχόμαστε κατηγορούμενοι για αυτά που δηλώνουν οι άνθρωποι του Ολυμπιακού. Διότι μόνο γι’ αυτά ερχόμαστε».

Ο ΠΑΟΚ στη συνέχεια εμφάνισε μάρτυρα έναν υπάλληλο σεκιούριτι, ο οποίος εγγράφως κατέθεσε πως ο γιατρός του Ολυμπιακού κ. Θέος, ήθελε να τραυματίσει τον Όσκαρ Γκαρσία και του φώναζε «όχι εδώ, μέσα – μέσα».

Επιπλέον, ο δικηγόρος του ΠΑΟΚ, Νίκος Παπαδόπουλος έκανε επίκληση των διατάξεων FIFA-UEFA σε ότι αφορά το πώς και το πότε δηλώνονται οι αξιωματούχοι στο φύλλο αγώνα, σημειώνοντας ότι όπου υπάρχει κενό στους κανονισμούς της ΕΠΟ, ισχύουν οι διεθνείς κανονισμοί.

Τις αγορεύσεις από πλευράς ΠΑΟΚ συνέχισε ο Άγγελος Κωνσταντινίδης ο οποίος ανέφερε: «Υπάρχει απόλυτη ακυρότητα για την συμπληρωματική έκθεση Αρετόπουλου. Δεν μπορούν να προσκομίζονται έγγραφα τελευταία στιγμή και να πιανόμαστε εξαπίνης. Επίσης δεν μπορεί να ληφθεί υπόψη η δικογραφία που αφορά τον συλληφθέντα οπαδό, αφού δεν έχει εκδικαστεί καν σε πρώτο βαθμό. Επίσης, δεν βρίσκει εφαρμογή το άρθρο με το οποίο έχουμε παραπεμφθεί, διότι μιλάει για διακοπή αγώνα και όχι για μη έναρξη. Και υπάρχει σαφής διάκριση, σε πολλές διατάξεις. Το πρωτοβάθμιο κάνει διασταλτική ερμηνεία. Δεν μπορεί να γίνει αυτό. Είναι απαγορευμένη ερμηνεία».

Τέλος, τον λόγο πήρε και ο Λάκης Σημαιοφορίδης, τονίζοντας τα εξής: «Το πρωτοβάθμιο όργανο μας τιμώρησε για μη έναρξη με την διάταξη περί διακοπής. Δεν υπάρχει καμία λογική. Έπεσα από τα σύννεφα όταν το είδα αυτό. Για να μας επιβληθεί η ποινή έδρας και η αφαίρεση βαθμών, πρέπει να υπάρχει διακοπή αγώνα. Και μας επιβλήθηκε η ίδια ποινή για μη έναρξη. Βιάζεται η νοημοσύνη μου, υπάρχει σαφής παραλογισμός. Ο Αρετόπουλος από πού ορμώμενος μιλάει για διακοπή; Εκτός αν είχε λόγους για να δικαιολογηθεί η ποινή μας. Εξομοιώνονται οι δύο έννοιες χωρίς λογική. Είναι ανεπίτρεπτο. Αν πάρετε τέτοια απόφαση θα πρόκειται για σκάνδαλο. Βιάζεται η νοημοσύνη μου και η νομική επιστήμη».

Στο σημείο αυτό, τον λόγο πήρε και πάλι ο Δικαστής Σκουτέρης, ο οποίος αναφέρθηκε στα προβλήματα των κανονισμών επικαλούμενος μάλιστα και το σχετικό άρθρο με τίτλο «Ώρα να πάρουν οι δικαστές την κατάσταση στα χέρια τους!».

«Δεν υπερασπίζομαι την συνάδελφο του πρωτοβαθμίου ούτε θέλω να καλύψω τυχόν παραλήψεις της. Αλλά πρέπει να λάβετε υπόψη ότι ένας άνθρωπος μόνος του, έπρεπε να βγάλει μια απόφαση μέσα σε πολύ λίγο χρόνο. Φταίνε και οι κανονισμοί, έτσι όπως είναι φτιαγμένοι. Σήμερα διάβασα ένα άρθρο «Ήρθε η ώρα των δικαστών» και είναι δεδομένο ότι πρέπει να φτιαχτούν οι κανονισμοί», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ολυμπιακός: «Δεν προκύπτει στοιχείο υπαιτιότητας του Ολυμπιακού»

Μετά τους νομικούς του ΠΑΟΚ, σειρά πήραν αυτοί του Ολυμπιακού. Οι κ.κ. Βασίλης Δημακόπουλος και Αργύρης Λίβας παρέθεσαν τις θέσεις της «ερυθρόλευκης» ΠΑΕ, εξηγώντας στο δικαστήριο ότι δεν προκύπτει από κανένα στοιχείο υπαιτιότητα των Πειραιωτώ

ν για τη μη έναρξη του αγώνα της Τούμπας.

Αρχικά, ο Βασίλης Δημακόπουλος ανέφερε: «Η κοινή λογική βασανίζεται σήμερα. Υπονομεύονται θεσμοί που διασφαλίζουν την δημοκρατία. Υπονομεύεται ο θεσμός του τακτικού δικαστή και καθυβρίζεται για μέρες. Ευλογούν και βουλευτές αυτή την συμπεριφορά! Για λόγους ψηφοθηρίας. Η χώρα δεν θα πάει ποτέ μπροστά έτσι. Θα θυμίσω στον ΠΑΟΚ τι έλεγε πέρσι, για τον προπονητή τους, τον Ίβιτς. Φέτος τι αλλάζει; Αντιφατικότητα που την συνεχίζουν και λένε ότι δεν υπήρχε τραυματισμός, αλλά τον προκάλεσαν μέσα στα αποδυτήρια. Είναι δυνατόν να λέμε ότι είναι άλλο το κουτί, άλλο το χαρτί. Ο τραυματισμός ενδιαφέρει, όχι το αντικείμενο.

Ποια είναι διαφορά του φύλλου αγώνος με αυτά που λέει ο διαιτητής στην συμπληρωματική του έκθεση; Ο γιατρός του ΠΑΟΚ πήγε με την φόρμα της ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Τι έπρεπε δηλαδή; Να μην υπάρχει αμφισβήτηση; Το πρωτοβάθμιο επικαλείται τόσες πολλές πηγές για τον τραυματισμό που είναι ακλόνητη η πίστη του. Τέτοια αιτιολογία τόσο υποδειγματική όσο αυτή που έχει συντάξει το πρωτοβάθμιο όργανο, δεν έχω ξαναδεί.

Δεν προκύπτει από κανένα στοιχείο ότι υπαίτιος της μη έναρξης είναι ο Ολυμπιακός. Πιάνονται από τα μαλλιά τους, να σώσουν ότι σώζεται. Είναι λυπηρό. Η μη έναρξη του αγώνα είναι κάτι μείζον, κάτι χειρότερο από την διακοπή. Και δεν κινητοποιείται ο κόσμος γιατί κόβονται συντάξεις και κινητοποιούνται για το ποδόσφαιρο. Και γίνονται και ανεπίτρεπτες κρίσεις για το πρωτοβάθμιο όργανο. Η πρωτόδικη ποινή είναι η ορθή και η αναλογούσα».

Έπειτα, τον λόγο πήρε και ο Αργύρης Λίβας ο οποίος τόνισε τα εξής: «Η συμπληρωματική έκθεση του Αρετόπουλου είναι νομότυπη, γιατί δεν ανατρέπει, αλλά συμπληρώνει το φύλλο αγώνα. Για να υπάρχει υπαιτιότητα δική μας πρέπει η αντίπαλη ομάδα και ο διαιτητής να παραταχθούν στο γήπεδο και εμείς να μην εμφανιστούμε. Δεν συνέβη ποτέ κάτι τέτοιο.

Ο γιατρός του αγώνα, κατά παράβαση των κανονισμών, είναι γιατρός του ΠΑΟΚ από το 2004. Πάει να εισέλθει στα αποδυτήρια μας κάποιος που φοράει τα διακριτικά του ΠΑΟΚ! Σαφέστατα και δεν θα του επιτρέπαμε την είσοδο!

Η μη έναρξη ισούται με διακοπή. Στο επίμαχο άρθρο μιλάει και για «ρίψη αντικειμένου πριν την έναρξη». Και όλες οι ποινές από κάτω, αφορούν διακοπή! Άρα ο ίδιος ο νομοθέτης ταυτίζει τις δύο έννοιες και τις εξισώνει. Το συγκεκριμένο ρολό χαρτί ζυγίζει 285 γραμμάρια και όχι όσο είπαν οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ. Δεν έπεσε στο πλαίσιο του τελετουργικού. Έπεσε σε απόλυτη ηρεμία. Ήταν μία ρίψη, μόνη της. Και στοχεύει και τον Γκαρσία. Η εικόνα είναι ξεκάθαρη».

Στο σημείο αυτό, παρενέβη και πάλι ο δικηγόρος του ΠΑΟΚ, Αχιλλέας Μαυρομάτης, ο οποίος ζήτησε από το δικαστήριο να βγάλει απόφαση το συντομότερο δυνατόν ακόμη και εντός του Σαββάτου!

Απαντώντας σε αυτό, ο Δικαστής Σκουτέρης ανέφερε: «Στον πρώτο βαθμό λέγατε ότι την έβγαλε γρήγορα. Και τώρα ζητάτε εσείς να βγει γρήγορα. Δεν υπόσχομαι τίποτα! Ξέρουμε ότι έχετε αγώνα με την ΑΕΚ αλλά θα γίνει μια κρίση έτσι όπως πρέπει να γίνει».

Στο σημείο αυτό, μετά από περίπου τρεις ώρες, ολοκληρώθηκε η διαδικασία και πλέον βρισκόμαστε εν αναμονή της απόφασης, πιθανώς εντός του Σ/Κ.

 Πηγή: SDNA