Saturday, June 22g-point.gr

Όπου υπάρχει καπνός…υπάρχει και φωτιά:Ποιος είναι ο υποψήφιος αγοραστής του ΠΑΟΚ;

Η παρέμβαση του υπεύθυνου επικοινωνίας του ΠΑΟΚ Λευτέρη Δούκα, σε εκπομπή οργανωμένων οπαδών, με σκοπό τη διάψευση των φημών που θέλουν τον Ιβάν Σαββίδη είτε να αποχωρεί είτε να αναζητά συμπαίκτη δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Η φημολογία αυτή έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό και η επιχειρηματολογία που τη συνοδεύει είναι πλούσια. Πολλοί στέκονται στη μακρόχρονη απουσία του Ιβάν από την Θεσσαλονίκη και στο γεγονός ότι ο μεγαλομέτοχος μιλάει σπάνια στην ομάδα και αυτό μόνο μέσω τηλεδιάσκεψης. Άλλοι στηρίζονται στην πολιτική μνημονίου που εφαρμόζεται στον ΠΑΟΚ που δεν επιτρέπει μεταγραφές άνω του 1 εκατ. ευρώ με αποτέλεσμα η ομάδα να έχει μείνει «γυμνή» από λύσεις.

Νερό στον μύλο της φημολογίας ρίχνουν και οι οικονομικοί παράγοντες που μπορεί να ωθήσουν τον Σαββίδη εκτός ΠΑΟΚ. Ο πόλεμος μακράς διαρκείας στην Ουκρανία και οι κυρώσεις που υφίστανται οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία έχουν μειώσει τις οικονομικές τους δυνατότητες.

Ωραία όλα αυτά, θα πει κάποιος, αλλά ποια μπορεί να είναι η επόμενη μέρα; Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες ο άνθρωπος που ενδιαφέρεται να πάρει στα χέρια του τον ΠΑΟΚ έχει βρεθεί. Το όνομά του είναι Αριστοτέλης Μυστακίδης, εκ Θεσσαλονίκης ορμώμενος, κάτοικος Λονδίνου και οπαδός του ΠΑΟΚ από κούνια.

Ο 60χρονος επιχειρηματίας είναι γνωστός στους κύκλους του Δικεφάλου του Βορρά εδώ και χρόνια καθώς οι επισκέψεις του στις σουίτες της Τούμπας είναι συχνές. Η οικονομική του ρευστότητα δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν. Μια ματιά στη λίστα του Forbes θα πείσει και τον πλέον δύσπιστο. Είναι ένας από τους τέσσερις Έλληνες που βρίσκονται εκεί  ανάμεσα σε Φίλιππο Νιάρχο, Σπύρο Λάτση και Βαρδή Βαρδινογιάννη.

Ο Μυστακίδης ξέρει ότι το πρότζεκτ του ΠΑΟΚ είναι πολύ ελκυστικό. Ας μη λησμονούμε ότι πρόκειται για μια πολύ μεγάλη ομάδα και με πολύ κόσμο να την ακολουθεί. Επίσης η κατασκευή της Νέας Τούμπας καθιστά τον ΠΑΟΚ ακόμα πιο ενδιαφέροντα επενδυτικό προορισμό.

Διάβασε  Το ενδεχόμενο απόκτησης του Τσε Μαλόουν από τον ΠΑΟΚ επαναφέρει ένας λογαριασμός στο X

Το φλερτ μεταξύ του Μυστακίδη και των ανθρώπων του Ιβάν έχει ξεκινήσει εδώ και οκτώ μήνες και είναι αρκετά προχωρημένο σύμφωνα πάντα με τις πηγές. Μάλιστα επιμένουν στις πιέσεις που δέχεται ο Σαββίδης ώστε να αποχωρήσει από τον ΠΑΟΚ αλλά και γενικότερα από τις επιχειρήσεις του στην Ελλάδα.

Ποιος είναι ο Έλληνας κροίσος

Ποιος όμως είναι ο Αριστοτέλης Μυστακίδης, για τον οποίο υπάρχουν δημοσιεύματα δραστηριοποίησής του στην ομάδα της Θεσσαλονίκης από τον Δεκέμβριο του 2021;

Γεννήθηκε το 1962 στη Θεσσαλονίκη και πέρασε τα παιδικά του χρόνια στη Ρώμη. Αργότερα η οικογένειά του μετακόμισε στη Μεγάλη Βρετανία και σπούδασε στο London School of Economics. Γι’αυτό άλλωστε διατηρεί δύο υπηκόοτητες, ελληνική και βρετανική.

Ξεκίνησε την επαγγελματική του πορεία από το τμήμα επενδύσεων στα έγχρωμα μέταλλα της κορυφαίας εταιρείας που δραστηριοποιείται στα παράγωγα, της Cargill. Εκεί έμεινε για έξι χρόνια, μέχρι να τον εντοπίσει το 1993 ο Μαρκ Ριτς, ο οποίος του προσέφερε τη θέση του επικεφαλής του τμήματος επενδύσεων σε μέταλλα στη GLENCORE. Εκείνη την εποχή ήταν μία άγνωστη εταιρεία εµπορίας µετάλλων.

Μέσα σε λίγα χρόνια όμως και µε τη δική του συµβολή µεταµορφώθηκε στον σηµερινό παγκόσµιο κολοσσό. Η εταιρεία κατάφερε να ελέγξει το 3% των καθημερινών παγκόσμιων συναλλαγών σε συμβόλαια πετρελαίου, φυσικού αερίου και άλλων πρώτων υλών -από το αλουμίνιο, τον χαλκό και τον άνθρακα, μέχρι τη ζάχαρη, το σιτάρι, το βαμβάκι και το κριθάρι. Τον Μάιο του 2011 η εταιρεία γιγαντώθηκε αφού εισήχθη στα χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Χονγκ Κονγκ.

Από τους πιο πλούσιους Έλληνες

Η κεφαλαιουχική αξία της ξεπέρασε τα 50 δισ. δολάρια, ενώ ο Μυστακίδης µετατράπηκε σε έναν σύγχρονο Ελληνα κροίσο. Εξάλλου είναι ένας από τους τέσσερις Έλληνες στη λίστα του Forbes με τους δισεκατομμυριούχους του πλανήτη, ανάμεσα σε Φίλιππο Νιάρχο, Σπύρο Λάτση και Βαρδή Βαρδινογιάννη.

Διάβασε  ΠΑΟΚ: Η Νυρεμβέργη θέλει δανεικό τον Τζίμα

Διαθέτει περιουσία 3,4 δις δολαρίων. Μάλιστα το Bloomberg είχε υποβάλλει… πόθεν έσχες του «βασιλιά του χαλκού», όπως τον αποκαλούν λόγω της δραστηριότητάς του στα μέταλλα, ο οποίος όπως σημειώνουν δημοσιεύματα, τα τελευταία χρόνια αποκτά μεγάλη ρευστότητα. Τον Δεκέμβριο του 2018 αποχώρησε από τη Glencore PLC αλλά παρέμεινε μέτοχος της διατηρώντας στην κατοχή του ένα ποσοστό γύρω στο 3% και εμφανίζεται να «εξαργύρωσε» μέρος των μετοχών του στον Βρετανό-ελβετικό όμιλο. Συν τοις άλλοις, πριν έναν χρόνο, έγινε γνωστό, ότι πραγματοποίησε μια σημαντική επένδυση και στην ναυτιλιακή Union Maritime με έδρα το Λονδίνο, εταιρεία με παρουσία κυρίως στα δεξαμενόπλοια, η οποία έκανε άνοιγμα και στη μεταφορά χύδην ξηρού φορτίου.

Επέλαση στο Real Estate σαν τον Σαββίδη

Την ίδια εποχή ακουγόταν στη Θεσσαλονίκη, ότι ο Μυστακίδης έκανε… επέλαση στο ελληνικό real estate. Τότε (Οκτώβριος 2021) είχε αποκτήσει σε διαγωνισμό το παλιό κτίριο της Ιονικής Τράπεζας και μετέπειτα της Alpha Bank, που βρίσκεται στην πλατεία Ρούσβελτ, το οποίο είναι ένα εκπληκτικό νεοκλασικό οίκημα που καταλαμβάνει σχεδόν ένα τετράγωνο στο κέντρο της συμπρωτεύουσας.

Ο Μυστακίδης είχε εμφανιστεί να δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από το 2013, όταν είχε συναντηθεί με τον τότε πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, διερευνώντας τη δυνατότητα να επενδύσει στη χώρα μας, στηρίζοντας τις προσπάθειες για να βγει η Οικονομία της από την κρίση. Μάλιστα σε αυτό το πλαίσιο αυτό, είχε συμμετάσχει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας. Πριν από δύο πάντως απέκτησε ποσοστό άνω του 5% της Τράπεζας Πειραιώς.

Υπερήφανος Έλληνας

Για τον ίδιο γνωρίζουμε πολύ λίγες πληροφορίες, αρκετά σημαντικές όμως για να σκιαγραφήσουμε τον χαρακτήρα του ως άνθρωπο. Ο Μυστακίδης προστατεύει την ιδιωτική του ζωή ως κόρη οφθαλµού και αποφεύγει να φωτογραφίζεται µε την οικογένειά του στις λίγες δηµόσιες εκδηλώσεις που δίνει το «παρόν». Χαρακτηρίζεται ως κοσµοπολίτης, λόγω των ταξιδιών και της παρουσίας του σε όλον τον κόσμο, αλλά και εξαιτίας της δυνατότητάς του να μιλά έξι ξένες γλώσσες.

Διάβασε  «Εζησα όλους τους τίτλους του ΠΑΟΚ, αλλά ξεχωρίζω το φετινό!»

Διατηρεί πάντα θετική στάση απέναντι στις καταστάσεις και είναι αισιόδοξος. Εξάλλου όπως είθισται να λέγεται στον κόσμο του επιχειρείν, κρίση ισούται με ευκαιρία. Για να αναγνωρίσει την ευκαιρία ένας επιχειρηματίας πρέπει και να διαθέτει θετική ενέργεια. Ο Μυστακίδης λατρεύει επίσης τα γρήγορα πολυτελή σπορ αυτοκίνητα και λέγεται, ότι διατηρεί αξιοζήλευτη συλλογή. Παρότι δεν έχει ζήσει στην Ελλάδα, δηλώνει Ελληνας και μάλιστα υπερήφανος, αν κρίνουμε από το γεγονός, ότι στο σπίτι και στην οικογένειά του μιλούν ελληνικά, όταν πολλοί ομογενείς μας στο εξωτερικό έχουν αρχίσει να χάνουν τη γλώσσα και να αφομοιώνονται.

Ο Μυστακίδης διατηρεί εξοχική κατοικία στο Πευκοχώρι της Χαλκιδικής. Αυτό το σπίτι είναι το ησυχαστήριο του. Διατηρεί αρχιτεκτονική που βασίζεται στον βιοκλιματικό σχεδιασμό, αξιοποιώντας τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το επισκέπεται συνήθως κάθε Αύγουστο και οι φίλοι του υποστηρίζουν, ότι όταν αποσυρθεί από τις επιχειρηματικές δραστηριότητες επιθυμεί να ζήσει εκεί ατενίζοντας καθημερινά το γαλάζιο του Τορωναίου κόλπου.

G Point