ΠΑΟΚ-Ajax, tactical analysis: Ο Αγιαξ σε «τιμωρεί» μόλις «χαλαρώσεις»

Το Repress πέρασε από κόσκινο την αναμέτρηση του ΠΑΟΚ με τον Αγιαξ και παρουσιάζει το πως οι Ολλανδοί προσπαθούσαν να αξιοποιήσουν τη παραμικρή χαλάρωση στη πίεση.

Από τη πρώτη μέρα που η κληρωτίδα έφερε τον Αγιαξ ως αντίπαλο του ΠΑΟΚ στη Γ’ φάση των προκριματικών του Champions League, άπαντες αντιλήφθηκαν το μεγάλο βαθμό δυσκολίας που θα είχε η επιχείρηση πρόκριση για τον «Δικέφαλο του Βορρά». Και αυτό έγινε λόγω της αγωνιστικής ταυτότητας του Αγιαξ, την οποία την κατέθεσε την περσινή σεζόν στο Champions League αλλά και με το «καλημέρα» της φετινής σεζόν, στο πρώτο λεπτό του πρώτου επίσημου αγώνα της σεζόν.

Ενα από τα κύρια γνωρίσματα του Αγιαξ είναι η ικανότητα των ποδοσφαιριστών του να μπαίνουν στο μεσοδιάστημα των αντιπάλων. Για να δυσκολευτούν να το κάνουν αυτό, χρειάζεται αφενός ο αντίπαλός του να είναι συμπαγής, αφετέρου να υπάρχει σωστή πίεση στον ποδοσφαιριστή που έχει τη μπάλα. Ο Αγιαξ έχει αποδείξει πολλές φορές πως το ένα από τα δυο δεν αρκεί, και ο ΠΑΟΚ το «κατάλαβε» αρκετές φορές στην αναμέτρηση της Τούμπας.

Ο λανθασμένος τρόπος πίεσης – με τις μακρινές αποστάσεις και την χαλαρή αντιμετώπιση των φάσεων – φέρνει «τρύπες» στο μεσοδιάστημα, με αποτέλεσμα η μπάλα να περνάει με ευκολία από την υποτιθέμενη ζώνη πίεσης. Υπήρχαν στιγμές στην αναμέτρηση της Τούμπας που ο ΠΑΟΚ πήγε σε ενεργητικότερη πίεση και αυτό του έφερε κλεψίματα. Ο ενεργητικός τρόπος άμυνας είναι ο πρώτος τρόπος αντιμετώπισης του Αγιαξ, έτσι ώστε ο αντίπαλός του να μπορέσει να αξιοποιήσει τα μειονεκτήματά του.

Στο video που ακολουθεί, καταγράφονται στιγμές της αναμέτρησης του ΠΑΟΚ με τον Αγιαξ στις οποίες αναλύεται ο τρόπος αντιμετώπισης της κυκλοφορίας της μπάλας του Αγιαξ από τον ΠΑΟΚ.

ΠΑΟΚ-Ajax, tactical analysis: Ο Αγιαξ σε «τιμωρεί» μόλις «χαλαρώσεις»

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy