Sunday, June 23g-point.gr

Ποιος είναι ο θαυμαστός κύριος Dragan Šolak -Αφεντικό της Nova και… υποψήφιος αγοραστής του OPEN!

Κι αυτό γιατί όσα χρόνια, όση εμπειρία, όσες επιτυχίες κι αν μετράει στον χώρο συνεχίζει, παρά τις εξελίξεις και τις ισχυρές αντιστάσεις που συναντά, να προσδοκά ένα μέλλον διαφορετικό και καλύτερο, για όλους.

Έτσι μπορεί για την κυβέρνηση της Σερβίας να αποτελεί «αγκάθι» αλλά ο ίδιος, τολμηρά κι επίμονα, συνεχίζει, παρά τα πολιτικά παιχνίδια που παίζονται εις βάρος του. Η περίπτωσή του είναι μοναδική γιατί, όπως δήλωσε και ο Marko Milosavljevic, Επικεφαλής του τμήματος Επικοινωνιών στο Πανεπιστήμιο της Ljubljana «Έχτισε ο ίδιος την εταιρεία του. Δεν είναι ούτε πρώην πολιτικός ούτε έχει πολιτικές διασυνδέσεις. Δεν χρησιμοποίησε κάποια πολιτική γνωριμία για να ιδιωτικοποιήσει δημόσια περιουσία ή να γίνει γρήγορα πλούσιος».

Κι αν όλα αυτά ακούγονται γνώριμα ο θαυμασμός για τον μεγαλοεπιχειρηματία που κατάφερε να αντισταθεί στη διαφθορά που μαστίζει όχι μονάχα τη χώρα του αλλά και ολόκληρη την ανατολική Ευρώπη, είναι φυσικό επόμενο. Κρατώντας αποστάσεις και διατηρώντας την ελευθερία του λόγου στα Μέσα ενημέρωσης που διαθέτει ο όμιλος, ο Šolak αποτελεί παράδειγμα ενός πραγματικά νεωτεριστή επιχειρηματία, μέσα σε ένα κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο που κάθε άλλο παρά δεκτικό είναι. Αξίζει να αναφερθεί ότι η Σερβία κατατάσσεται στην 93η θέση στον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου, φέρνοντάς τον ίδιο τον Šolak αντιμέτωπο με την Σερβική κυβέρνηση και τη συχνά αυταρχική προεδρική διακυβέρνηση του Aleksandar Vucic.

Όντας αυτή τη στιγμή ο τρίτος πλουσιότερος άντρας της Σερβίας, ο Šolak κατάγεται από την πόλη Kragujevac και κατάφερε μέσα στα πρώτα χρόνια του 21ου αιώνα, να δημιουργήσει το πρώτο δίκτυο καλωδιακής τηλεόρασης της χώρας πριν να διευρύνει τις δραστηριότητές του στα ενημερωτικά, τα αθλητικά και τα ψυχαγωγικά media μέσω της United Group, το 2007. Από τότε, ο όμιλος κυριάρχησε και στις αγορές της Σλοβενίας, του Μαυροβουνίου και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, αναπτύσσοντας υπηρεσίες συνδρομητικής τηλεόρασης, ευρυζωνικών συνδέσεων στο διαδίκτυο και σταθερής τηλεφωνίας, ενώ το 2012 η ανάπτυξη συνεχίστηκε σε ακόμα περισσότερες αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η United Group σήμερα αποτελεί έναν ισχυρό όμιλο που συνδυάζει την παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών με τη συνδρομητική τηλεόραση.

Διάβασε  Μέσω ανακοίνωσής της, η ΠΑΕ ΠΑΟΚ ενημέρωσε ότι η διάθεση των εισιτηρίων διαρκείας ενόψει της νέας σεζόν θα ξεκινήσει το πρωί της Τρίτης 25/6!

Μάλιστα με τις πρόσφατες εξελίξεις, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και το ξέσπασμα της ουκρανικής κρίσης, ο Σέρβος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Aleksandar Vucic ανέφερε ότι η Σερβία δεν προτίθεται να επιβάλει κυρώσεις στην Ρωσία ενώ η συνολική του στάση φανερώνει συμπάθεια απέναντι στις κινήσεις του Πούτιν. Σημειώνεται, ακόμα, ότι η Σερβία, αν και έλαβε καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας, αρνείται να συνταχθεί με τις Βρυξέλες και να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Πλησιάζοντας πλέον την πέμπτη επέτειό του στην εξουσία, η προεδρία του Vucic χαρακτηρίζεται από αυταρχισμό και ως εκ τούτου η αντιπαράθεση με τον Šolak έχει πάρει τώρα ακόμα μεγαλύτερη έκταση. Μάλιστα στα τέλη του περασμένου έτους, ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός Telekom Srbija, που ελέγχεται από τον Vucic, άνοιξε νέο μέτωπο με την United Group αποκτώντας τα τηλεοπτικά δικαιώματα της αγγλικής Premier League στη Σερβία.

Ο μεγάλος ποδοσφαιρικός θεσμός αποτελούσε την κύρια έλξη για τους συνδρομητές στο αθλητικό περιεχόμενο των μέσων ενημέρωσης του United Group κι όμως τον Ιούλιο η Telekom Srbija απέκτησε τα δικαιώματα προβολής της Premier League μέσω συμφωνίας ύψους 600 εκατ. ευρώ για έξι χρόνια. Πρόκειται για αύξηση 700% σε σχέση με την προηγούμενη συμφωνία η οποία αυτόματα απέκλεισε οποιονδήποτε άλλο παίκτη της σερβικής αγοράς και, φυσικά, τον Šolak. Η Telekom Srbija επέλεξε να πληρώνει 10 φορές περισσότερο για τα δικαιώματα της Premier League από την United Group μόνο και μόνο για να την αποκλείσει από την αγορά. Είναι μια παράλογη -επιχειρηματικά- κίνηση πρόκειται όμως για ξεκάθαρη θυσία στο βωμό της πολιτικής εξουσίας.

Διάβασε  ΠΑΟΚ: Η Νυρεμβέργη θέλει δανεικό τον Τζίμα

Όμως η περίπτωση Šolak αποτελεί ένα νέο επιχειρηματικό πρότυπο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη που δείχνει οτι μπορεί κανείς να πετυχαίνει, απέχοντας από τα πολιτικά παιχνίδια και να αναπτύσσεται αψηφώντας τις αυταρχικές τάσεις της σέρβικης κυβέρνησης.

ΜΙΛΑ ΜΕ ΣΑΒΒΙΔΗ ΓΙΑ ΕΞΑΓΟΡΑ ΤΟΥ OPEN…Ο ΝΤΡΑΓΚΑΝ ΣΟΛΑΚ;

Εν τω μεταξύ δεκάδες σενάρια έρχονται στην επιφάνεια της δημοσιότητας εδώ και αρκετούς μήνες, τα οποία κάνουν λόγο για πώληση του Open και αποεπένδυση του Ιβάν Σαββίδη από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Ο ομογενής επιχειρηματίας έχει στην κατοχή του τον τηλεοπτικό σταθμό Open, καθώς και τα πόρταλ imerisia.gr και ethnos.gr, ενώ στην φαρέτρα του φέρεται να έχει και το γνωστό αθλητικό σάιτ sdna.gr, κάτι, φυσικά, που δεν έχει επιβεβαιωθεί ποτέ από τον Όμιλο .
Σε κάθε περίπτωση, τα σενάρια πώλησης του καναλιού και των υπόλοιπων μέσων δίνουν και παίρνουν εδώ και χρόνια. Φυσικά, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα. Τώρα νέες φήμες κάνουν λόγο για απευθείας διαπραγμάτευση του Ιβάν Σαββίδη με τον Σέρβο επιχειρηματία, με το τίμημα να κυμαίνεται εξαιρετικά χαμηλά πέριξ των 7 έως 12 εκατομμυρίων ευρώ!

G Point