Thursday, April 25g-point.gr

«Retro Day»: Η άγνωστη ιστορία πίσω από μία φανέλα

 

Θα ήθελα να ευχαριστήσω προσωπικά τον φίλο μου Παναγιώτη Χορόζογλου, που συνέβαλε σε αυτό το ρεπορτάζ, με τις γνώσεις του, και την εμπειρία του! Ήταν μία μοναδική στιγμή, που δεν θα μπορούσα να μη τη μοιραστώ και μαζί σας.

Αναμνήσεις… Χιλιάδες αναμνήσεις οι οποίες επέστρεψαν μέσα σε λίγα λεπτά, με αφορμή μόνο μερικές φανέλες από το παρελθόν. Δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία το όνομα στο πίσω μέρος της φανέλας, όσο η ιστορία που μπορεί να κρύβεται πίσω από μία φανέλα και κυρίως τον τρόπο με τον οποίο αποκτήθηκε. Ο παίκτης, ο αγώνας, το γήπεδο, η στιγμή, ο τρόπος, ακόμη και το κίνητρο.

Όλα αυτά έπαιξαν τον ρόλο τους στην Retro Day που οργάνωσε η ΚΑΕ ΠΑΟΚ το περασμένο Σάββατο και στη διάρκεια του αγώνα με τον Πανιώνιο. Και ο αντίπαλος είχε την σημασία του για το συγκεκριμένο event, καθώς ΠΑΟΚ και Πανιώνιος έχουν μεγάλη ιστορία αναμετρήσεων με ξεχωριστό ενδιαφέρον.

 

Τι ζήτησε ο ΠΑΟΚ από τους φιλάθλους του; Να πάνε στο γήπεδο φορώντας τις παλιές φανέλες της ομάδας μπάσκετ. Αυτές δηλαδή που ο καθένας είχε αποκτήσει με οποιονδήποτε τρόπο στο παρελθόν ή είχε αγοράσει από την μπουτίκ.

Τα τελευταία χρόνια όμως, διότι μπουτίκ παλιά δεν υπήρχε. Και εκείνα, τα πολύ καλά χρόνια, μοναδική διέξοδος ήταν το λάφυρο που θα μπορούσε να εξασφαλίσει κάποιος από έναν παίκτη, μέσω του φροντιστή της ομάδας ή ενός φίλου που θα είχε το… κονέ, την πρόσβαση δηλαδή στο αντικείμενο του πόθου.

Και κάπως έτσι, βγήκαν από τις ντουλάπες, τις κορνίζες και το κάθε είδους αρχείο φανέλες υπεράνω πάσης υποψίας.

Όπως η ξεχασμένη φανέλα του ΠΑΟΚ με το «14» και το όνομα Τάκης Καρατζουλίδης στην πλάτη. Η ακόμη και η φανέλα του Νικ Κατσίκη, την οποία μάλιστα φόρεσε ο πρόεδρος της ΚΑΕ ΠΑΟΚ Μπάνε Πρέλεβιτς.

Εμφανίστηκαν και φανέλες που μόνο χαμόγελα μπορούσαν να προκαλέσουν, όπως μία του Τζον Κόρφα, από Ευρωπαϊκό αγώνα και το όνομα γραμμένο… CORFAS, του Στογιάκοβιτς, μία που του δόθηκε τιμής ένεκεν την σεζόν 2005-06, όταν πραγματοποίησε μερικές προπονήσεις με την ομάδα του ΠΑΟΚ, αλλά και μία αυθεντική από τους Σακραμέντο Κιγκς. Όπως και δύο φανέλες του Θοδωρή Αστεριάδη από την σεζόν 1992!

Ο Αστεριάδης μάλιστα έχει μία πολύ ιδιαίτερη ιστορία, καθώς ο πατέρας του Στέργιος ήταν πρωταθλητής Ελλάδας με τον ΠΑΟΚ το 1959, ο Θοδωρής συμμετείχε στην ομάδα του ΠΑΟΚ που πήρε το πρωτάθλημα του 1992 και τώρα παίζουν στις ακαδημίες της ομάδας τα παιδιά του.

“Ο Γιάννης Γιαννούλης ήταν ο μόνος που δεν είχε φέρει απλά μία δική του φανέλα μαζί του στο γήπεδο, αλλά την φόρεσε κιόλας. Τα κατάφερε κι έβαλε την φανέλα από τον τελικό Κυπέλλου στη Λαμία το 1995! ” σχολιάζει ο Πάνος Χορόζογλου!

 

Δεν τα κατάφερε ο… κερδισμένος της βραδιάς Νίκος Σταυρόπουλος. Ο Μάτζικ έγινε το κεντρικό πρόσωπο, όταν μετά το τέλος του αγώνα, ένας μικρός φίλαθλος του ΠΑΟΚ και αθλητής των ακαδημιών, ο Δημήτρης Σακαλής, εγγονός του παλιού παίκτη του ΠΑΟΚ Γιάννη Γαϊτάνη, του έδωσε την φανέλα που φορούσε ο Σταυρόπουλος στον τελικό των ξυρισμένων κεφαλιών του 1984! Η συγκεκριμένη φανέλα, από τις πιο χαρακτηριστικές στην ιστορία του ΠΑΟΚ, με την διαφήμιση DOPERMAN, ήταν που ήταν μικρή από την κατασκευή της, μάζεψε λίγο ακόμη και στο πλύσιμο τόσα χρόνια, οπότε η προσπάθεια του Σταυρόπουλου να την φορέσει δεν στέφθηκε με επιτυχία. Του έμεινε όμως ένα τεράστιο χαμόγελο που είδε μετά από 34 σχεδόν χρόνια την φανέλα του, η οποία πήρε θέση στο μουσείο του μπασκετικού ΠΑΟΚ. Ο Μάτζικ έσκασε ένα τεράστιο χαμόγελο κι όταν ένας φίλαθλος που φορούσε μία φανέλα του, του ζήτησε να φωτογραφηθούν, φορώντας και μία μάσκα με το πρόσωπό του! Ναι το πρόσωπο του Νίκου Σταυρόπουλου!

Ο ΠΑΟΚ νίκησε εύκολα τον Πανιώνιο, ο κόσμος πέρασε καλά, υπήρχαν πολλοί φίλαθλοι που εμφανίστηκαν με παλιές, πολύ παλιές, ακόμη και της νεότερης εποχής φανέλες…

 

Γιάννης Γιαννούλης