Monday, April 15g-point.gr

Στα σκαριά νέα ευρωπαϊκή διοργάνωση στο ποδόσφαιρο!

Το τελευταίο διάστημα συζητιέται έντονα στην ποδοσφαιρική Ευρώπη και φαίνεται πως μέσα στην επόμενη διετία θα γίνει και πράξη: 19 χρόνια μετά την κατάργηση του Κυπέλλου Κυπελλούχων, έρχεται και τρίτη ευρωπαϊκή διοργάνωση να προστεθεί στο Champions και το Europa League!

Η Ένωση Ευρωπαϊκών Συλλόγων, η ECA, η οποία βρίσκεται σε συνεργασία με την UEFA για το συγκεκριμένο θέμα εδώ και καιρό, ενημέρωσε την Πέμπτη (22/11) τους συλλόγους-μέλη της για το φιξάρισμα των τελικών διαδικασιών που θα πραγματοποιηθούν ώστε η τρίτη τη τάξει ποδοσφαιρική διοργάνωση της γηραιάς ηπείρου να πάρει σάρκα και οστά από το 2021.

Μάλιστα, ως τις αρχές Δεκεμβρίου θα οριστικοποιηθεί από την UEFA τόσο το τελικό φορμάτ της νέας διοργάνωσης, η οποία θα έρθει να προστεθεί «κάτω» από τις δύο υπάρχουσες ως τρίτη στην ιεραρχία, όσο και οι πολλές ανακατατάξεις που θα πρέπει να γίνουν στις άλλες δύο σε προκριματικές φάσεις και φάσεις ομίλων. Όλες οι αποφάσεις θα αφορούν αρχικά στην 2021-24.

Όσον αφορά στη δομή της νέας διοργάνωσης η οποία παρεμπιπτόντως ακόμη δεν έχει… βαφτιστεί, θα πρόκειται μεν για μια «τυπική» δομή με φάση ομίλων στην οποία θα συμμετέχουν 32 σύλλογοι χωρισμένοι σε 8 γκρουπ, από τους οποίους θα προκρίνονται οι δύο πρώτοι της τελικής κατάταξης. Ωστόσο, το αξιοσημείωτο είναι ότι καμία από τις 32 ομάδες που θα αγωνίζονται στους ομίλους δεν θα εξασφαλίζουν απευθείας πρόκριση σε αυτούς! Και εκεί έρχεται να «δέσει» ακριβώς το χαρακτηριστικό της νέας διοργάνωσης ως «τρίτη» στην ιεραρχία της UEFA, αφού θα υπάρξουν πολλές αλλαγές στην προκριματική διαδικασία του Europa League, ώστε να «ενσωματωθεί» ουσιαστικά πάνω σε αυτή τη διαδικασία και η νέα διοργάνωση.

Διάβασε  Νίκη 9-0 για την Κ15 του ΠΑΟΚ επί της αντίστοιχης του Άρη - Έξι γκολ ο Σούβλατζης!

Πως προκύπτουν οι 32 της νέας διοργάνωσης

Έτσι, στη φάση των ομίλων της θα προκρίνονται οι 10 ομάδες που θα αποκλείονται από τα play-off του Europa League, 5 ομάδες που θα αποκλείονται από το νέο «μονοπάτι» πρόκρισης στο Europa League και θα αφορά μονάχα σε ομάδες που έχουν κατακτήσει τον τίτλο στη χώρα τους και άλλες 17 ομάδες μέσω προκριματικής φάσης.

Ντόμινο στις προκρίσεις από Champions και Europa

Από εκεί και πέρα, μετά τη φάση των ομίλων πια, μια από τις σημαντικότερες αλλαγές που έρχονται σαν ντόμινο των εξελίξεων στο νέο φορμάτ του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, είναι ότι οι ομάδες που θα αποκλείονται ως τρίτες από τους ομίλους του Europa League θα δίνουν αγώνα μπαράζ με τους δεύτερους της νέας διοργάνωσης, ώστε να προκύψουν οι 8 ομάδες που θα προστίθενται στις 8 που θα κατακτούν την πρώτη θέση των ομίλων της και προκύπτει ουσιαστικά έτσι η φάση των «16». Οι επόμενες νοκ-άουτ φάσεις θα συνεχίζονται κανονικά, με κλήρωση και διπλούς αγώνες. Στο τέλος της χρονιάς, ο τροπαιούχος της νέας διοργάνωσης, θα προκρίνεται απευθείας στους ομίλους του Europa League της επόμενης σεζόν, όπως θα ισχύει και για τον νικητή αυτού.

Γιατί όμως είναι σημαντική η αλλαγή που μόλις περιγράφηκε όσον αφορά στη συνέχεια των διοργανώσεων μετά τη φάση των ομίλων τους; Γιατί πολύ απλά το ίδιο θα ισχύσει και στο Champions League! Όπως ακριβώς θα συμβαίνει με το Europa League και την τρίτη διοργάνωση, έτσι θα συμβαίνει και με τις ομάδες που θα καταλαμβάνουν την τρίτη θέση στη φάση των ομίλων της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης: δεν θα προκρίνονται απευθείας στους «16» του Europa League, αλλά θα δίνουν αγώνα μπαράζ με τους δεύτερους του Europa League και οι 8 νικητές θα προστίθενται στους 8 πρώτους των ομίλων για να προκύψει έτσι και εδώ η φάση των «16». Μοιραία, η συγκεκριμένη αλλαγή σημαίνει αυτομάτως ότι θα μειωθούν και οι όμιλοι του Europa League σε 8 των 4 ομάδων. Έτσι, και οι τρεις ευρωπαϊκές διοργανώσεις θα έχουν πλέον εναρμονισμένη φάση ομίλων με 32 ομάδες έκαστη και κοινή διαδικασία πρόκρισης στα νοκ-άουτ.

Διάβασε  Η Κλαμπ Μπριζ διέλυσε την Αντβέρπ πριν τη ρεβάνς με τον ΠΑΟΚ

Πολλές αλλαγές και στο Europa – πρωταθλητές απευθείας στους ομίλους

Από εκεί και πέρα, οι πολλές αλλαγές που θα προκύψουν στη διαδικασία πρόκρισης στο Europa League και θα ανακοινωθούν σύντομα, έχουν να κάνουν και με την αύξηση των Ομοσπονδιών που θα στέλνουν εκπροσώπους στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, από τις 26 που είναι σήμερα σε 34. Μοιραία, οι χώρες που θα βρίσκονται στον «πυθμένα» της ευρωπαϊκής κατάταξης της UEFA, θα στέλνουν εκπροσώπους τους στο μονοπάτι πρωταθλητών του Europa League. Η UEFA μάλιστα προτίθεται γενικότερα να αναβαθμίσει τα προνόμια των πρωταθλητών στις διοργανώσεις της και οι αλλαγές στη διαδικασία πρόκρισής τους στα νέα Κύπελλα Ευρώπης είναι ένας από αυτούς τους τρόπους.

Πως αλλιώς θα το καταφέρει; Με την απευθείας είσοδο 11 ομάδων που θα έχουν κατακτήσει το πρωτάθλημα στη χώρα τους στους ομίλους του Europa League!

Σε αυτές τις 11, θα προστίθεται ο νικητής του «Europa 2» και:

-4 ομάδες από το μονοπάτι πρωταθλητών του Champions

-6 ομάδες από το μονοπάτι μη πρωταθλητών του Champions

-10 ομάδες ακόμα από τη νέα προκριματική διαδικασία του Europa, ώστε να προκύψουν οι 32 των ομίλων του Europa League.

Ακολουθούν συνοπτικά οι σημαντικότερες αλλαγές που έρχονται στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο:

Δημιουργία τρίτης διοργάνωσης η οποία προστίθεται «κάτω» από Champions και Europa League. Καμία ομάδα δεν θα εξασφαλίζει απευθείας πρόκριση στους ομίλους της.

Κοινή διαδικασία πρόκρισης από τη φάση των ομίλων των τριών διοργανώσεων στα νοκ-άουτ: οι δύο πρώτοι στον όμιλο του Champions League συνεχίζουν ως έχει στους 16. Ο τρίτος του Champions παίζει μπαράζ με τον δεύτερο του Europa για την πρόκριση στους 16 του Europa. Το ίδιο και ο τρίτος του Europa με τον δεύτερο του «Europa 2». Μόνο οι πρώτοι των ομίλων σε Europa και «Europa 2» προκρίνονται απευθείας στους 16.

Διάβασε  Αισιόδοξος για πρόκριση του ΠΑΟΚ στα ημιτελικά του Conference League εμφανίστηκε ο Αλί Σαμάτα

Οι τρεις ευρωπαϊκές διοργανώσεις θα έχουν όλες φάσεις ομίλων με 32 ομάδες χωρισμένες σε 8 γκρουπ των 4.

Αύξηση των χωρών που στέλνουν εκπροσώπους στις τρεις ευρωπαϊκές διοργανώσεις από 26 σε 34, με αντίστοιχες αλλαγές στα «μονοπάτια» πρόκρισης και αναβάθμιση προνομίων για τους πρωταθλητές.

Αλλαγές στη διαδικασία των προκριματικών ομίλων του Europa League, ώστε να ενσωματωθεί σε αυτή και το «Europa 2»: 11 ομάδες-πρωταθλήτριες στις χώρες τους προκρίνονται απευθείας στους ομίλους του Europa League.

Καμία αλλαγή στη διαδικασία πρόκρισης για τους ομίλους του Champions League.

G Point