Συνέντευξη Χρήστου Σερελή: Πώς οδήγησε το Λαύριο σε πολύ υψηλές πτήσεις

Η «ΜΠΑΛΑ» δίνει ασίστ στον Χρήστο Σερέλη, τον τεχνικό που φέτος έχει οδηγήσει το Λαύριο σε πολύ υψηλές πτήσεις.. Μιλώντας στον Νίκο Καλαμπάκα, εξομολογήθηκε τα πάντα για την ομάδα του– θαύμα του φετινού πρωταθλήματος, για τις μάχες του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού στην Ευρωλίγκα, αλλά και για το γεγονός ότι δεν ψηφίστηκε από τον κόσμο προκειμένου να συμμετάσχει στο All star Game, παρά το γεγονός ότι η ομάδα του φέτος καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

 

Πείτε μας λίγο όταν ξεκίνησε η σεζόν ποιος ήταν ο αρχικός στόχος του Λαυρίου;

Ξεκινήσαμε με πρωταρχικό στόχο μας να μείνουμε άνετα στην κατηγορία.

 

Η ομάδα κάθε χρόνο κάνει κι ένα βήμα παραπάνω στο πρωτάθλημα.

Αυτό ισχύει, όμως κάθε χρόνος που περνάει δε σημαίνει ότι αυτά που έχεις είναι κεκτημένα. Δεν είναι τόσο εύκολο αφού αλλάζουν οι ξένοι και δεν είναι τόσο εύκολο αυτό ώστε να πεις ότι έχεις μείνει στην κατηγορία.

 

Εσείς πιστεύετε ότι η ομάδα έχει πιάσει το ταβάνι της ή θεωρείτε ότι υπάρχει και παραπάνω βήμα;

Αν πιστέψεις ότι έχεις πιάσει ταβάνι είναι πολύ εύκολο να πέσεις απότομα. Πρέπει πάντα να προσπαθείς περισσότερο. Είναι δύσκολο να πεις «έχουμε πιάσει το ταβάνι μας».

 

Εσείς από εδώ και πέρα τι θα κυνηγήσετε;

Εμείς έχουμε βάλει στόχο να κρατήσουμε τα υψηλά επίπεδα απόδοσης που έχουμε. Γιατί το βασικό στοιχείο μας είναι αυτό, ότι παίζουμε σε πολύ υψηλά επίπεδα. Ο μόνος στόχος που μπορούμε να πούμε ότι εξαρτάται από εμάς είναι αυτός. Από εκεί και πέρα ότι έρθει καλοδεχούμενο.

 

Κρατάμε δηλαδή μικρό καλάθι και ότι μπαίνει μέσα είναι καλό;

Δεν νομίζω ότι είναι και τόσο μικρό το καλάθι. Το να συνεχίζεις να παίζεις σε τέτοιο υψηλό επίπεδο δεν είναι κάτι εύκολο, οπότε ο στόχος δεν είναι και εύκολος. Δεν μπορώ να το μεταφράσω σε μια θέση. Δεν είναι το ζητούμενο για εμάς αυτό.

 

Πόσο εύκολο είναι για μια ομάδα στη χώρα μας να μπει «σφήνα» ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό που κυριαρχούν;

Πάρα πολύ δύσκολο. Η μόνη περίπτωση για να σπάσει αυτή η κυριαρχία είναι να βρεθεί μια ομάδα που έχει πίσω της πολύ κόσμο, υψηλό μπάτζετ συνέχεια και υπομονή. Στη συνέχεια θα χρειαστεί και διάρκεια Θεωρώ ότι είναι πολύ δύσκολο όμως, αφού αυτές οι δύο ομάδες έχουν εδώ και χρόνια τις σταθερές της και δεν γίνεται να της ανταγωνιστεί κάποιος εύκολα. Θεωρώ ότι είναι δύο πάρα πολύ καλές ομάδες και είναι πολύ δύσκολο.

Έχετε δημιουργήσει μια καλή παράδοση στην επιλογή ξένων παικτών. Εσείς για να τους βάλετε στο κλίμα της ομάδας ποιο είναι το πρώτο πράγμα που τους λέτε όταν έρχονται;

Τους λέμε ότι εκτός από το γεγονός ότι είμαστε μια επαγγελματική οάδα και θα πληρώνεστε κανονικά, δεν θα έχετε πρόβλημα με τα χρήματα, αλλά θα πρέπει να καταλάβουν ότι συγχρόνως είμαστε μια ομάδα οικογενειακή, μια ομάδα που ο κόσμος, οι παίκτες και οι προπονητές εκτός από το γήπεδο καθημερινά βρίσκονται και στην πόλη που είναι πάρα πολύ μικρή, συνεπώς θα πρέπει να είναι πολύ κοντά στην ομάδα ώστε να έχουν καλύτερη απόδοση. Αν αυτό το καταλάβουν και έχουν μπει στο κλίμα τότε δεν θα έχουνε κανένα πρόβλημα.

 

Πως βλέπετε τις ομάδες μας στην Euroleague; Σας ρωτάω επειδή παρά το γεγονός ότι είναι στις πρώτες θέσεις, ακόμα υπάρχει μια μικρή γκρίνια…

Αυτό είναι ελληνικό στοιχείο πάντα. Δηλαδή τι να λέμε. Οι ομάδες είναι από τα φαβορί για να πάνε στο final four. Θεωρώ ότι φέτος μετά από πολλά χρόνια έχουν τη δυνατότητα να πάνε και οι δύο στο Final Four, φαίνεται δηλαδή ότι μπορεί να είναι και οι δύο μέσα. Σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές υπάρχουν αυξομοιώσεις στο παιχνίδι τους, αλλά σαν συνολικό αποτέλεσμα η φετινή χρονιά τους είναι καλύτερη από τις περσινές. Και πέρυσι ήταν καλές, όμως αν θυμάστε ο Παναθηναϊκός που έπαιξε με πλεονέκτημα απέναντι στην Φενέρ έκανε ένα ντεμαράζ στο τέλος. Φέτος είναι πιο ισορροπημένα τα πράγματα και οι ομάδες είναι πάρα πολύ καλές.

Στο παρελθόν έχετε δηλώσει ότι δεν σας αρέσει να αλλάζετε ξένους, ακόμα κι αν έχετε διαπι            στώσει ότι ίσως κάνατε λάθος. Νομίζετε ότι είναι πιο εύκολο να προσαρμόσετε στα θέλω σας κάποιον που έχει δει πως λειτουργείτε παρά να πάρετε κάποιον καινούριο και να ξεκινήσει να σας μαθαίνει από την αρχή;

Αυτό έχει να κάνει με την ομάδα. Εγώ θεωρώ ότι το σύνολο είναι πάντα πιο σημαντικό από τις μονάδες και αυτό κάναμε και όσο ήμασταν στην Α2. Γενικά δεν μου αρέσει να αλλάζω παίκτες, οπότε θα προτιμούσα ένας ξένος να παραμένει και να βοηθάει όσο μπορεί παρά το γεγονός ότι δεν είναι τόσο καλός, παρά να βρω κάποιον άλλον που είναι καλύτερος αλλά παίζει για τον εαυτό του. Αυτό δε γίνεται εδώ πέρα. Δεν μπορεί να λειτουργήσει. Επαγγελματικά 100%, το ότι είμαστε 12 κάνουμε προπόνηση και μετά φεύγουμε σε 12 διαφορετικές κατευθύνσεις δεν μπορεί να λειτουργήσει στο Λαύριο.

Σας στεναχώρησε το γεγονός ότι ο κόσμος δεν σας ψήφισε στο all star παρά το γεγονός ότι το Λαύριο είναι φέτος με διαφορά η πιο ευχάριστη έκπληξη του πρωταθλήματος;

Καθόλου. Δεν με απασχολεί καθόλου αυτό το πράγμα. ΄’Εχω δει κόσμο σε όλα τα γήπεδα που πηγαίνουμε και παίζουμε, μπασκετικούς και μη μπασκετικούς οι οποίοι παραδέχονται την πορεία που κάνουμε και το μπάσκετ που παίζουμε, το όμορφο θέαμα που προσφέρουμε, οπότε το εισπράττω αυτό το πράγμα, οπότε δεν έχω προβλήματα τύπου ότι θα έπρεπε να είμαι ο προπονητής του All Star Game.

Πόσο δύσκολο ήταν να φτάσει το Λαύριο εδώ που είναι;

Προφανώς και δεν είναι κάτι εύκολο ή κάτι που γίνεται κάθε χρόνο. Δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι επειδή γίνεται φέτος θα το κάνουμε κάθε χρόνο, παίζει μεγάλο ρόλο η ποιότητα των παικτών που έχουμε, ελλήνων και ξένων. Η ποιότητα του χαρακτήρα και ο τρόπος που λειτουργούν ως ομάδα. Είναι σημαντικό στοιχείο. Μαζί με το υπόλοιπο σταφ δουλέψαμε πολύ το καλοκαίρι, να επιλέξουμε παίκτες που κολλάνε στην ομάδα και νομίζω ότι η δουλειά αυτή δικαιώθηκε.

Θέλετε να μας πείτε και κάτι για το φαινόμενο Γιάννης Αντετοκούνμπο; Περιμένατε ποτέ ότι ένας Έλληνας παίκτης θα μπορούσε να κατακτήσει το ΝΒΑ;

Στο βαθμό που το έχει κάνει τόσο γρήγορα και με τέτοιο εμφατικό τρόπο, όχι, δεν το περίμενα. Όμως επειδή τον είχα δει στην Α2, το παιδί αυτό γενικά ήταν ένα θαύμα. Όχι μόνο σωματικά, αλλά και στον τρόπο που έπαιζε μπάσκετ. Ήταν πολύ πιο ώριμος από άλλους στην ηλικία του και φαινόταν ότι θα είχε τρομερή εξέλιξη. Πραγματικά μπράβο του γιατί ο άνθρωπος είναι πολύ συγκροτημένος. Έχει πολύ γερές βάσεις μπασκετικές από την οικογένειά του και για αυτό έχει πετύχει τόσα πολλά. Είναι πολύ σοβαρός. Κάθε ξένος παίκτης που έρχεται και συζητάμε τον ξέρει. Έχει κερδίσει τις ΗΠΑ. Πιστεύω ότι παίζει και πολύ μεγάλο ρόλο ο χαρακτήρας του.

Ποιον θεωρείτε ανερχόμενο προπονητή σε Ελλάδα και Ευρωλίγκα.

Η Ευρωλίγκα είναι εύκολο γιατί φαίνεται ότι θα είναι ο Γιασικεβίτσιους. Αν ελέγξει λίγο τα συναισθήματά του και δείξει πως θα διαχειριστεί την ομάδα και σε μεγαλύτερη πίεση. Στην Ελλάδα πάντα υπήρχαν καλοί προπονητές. Υπάρχουν ακόμα προπονητές που μπορεί να μην ακούγονται όμως κάνουν εξαιρετική δουλειά. Διαβάζουν πάρα πολύ, ασχολούνται με το άθλημα αλλά χρειάζεται και λίγη τύχη. Ένα παράδειγμα είναι ο Ντίνος ο Καλαμπάκος του Κοροίβου, που είναι πολλά χρόνια προπονητής. Γενικά υπάρχουν πολλοί διαβασμένοι Έλληνες προπονητές.

 

Το μήνυμά σας στον κόσμο του Λαυρίου;

Ο κόσμος μας έχει αγκαλιάσει πάρα πολύ. Έχουν βοηθήσει και τα αποτελέσματα φυσικά. Εγώ το μόνο που έχω να πω είναι ότι εμείς θα προσπαθήσουμε να είμαστε όσο μπορούμε συνεπείς σε αυτό που κάνουμε. Αν έρθουν και άσχημαα ααποτελέσματα δε θέλουμε να μας αφήσει, γιατί θα βρούμε ξανά τον τρόπο να το γυρίσουμε. Θέλουμε να συνεχίσουμε να έχουμε τη συνέπεια που δείχνουμε όλα αυτά τα χρόνια και να βελτιωθούμε ακόμα περισσότερο.

 

Οι προσωπικοί σας στόχοι ποιοι είναι; Θα θέλατε να προπονήσετε μια μεγαλύτερη ομάδα;

Με έχουν ρωτήσει πολλές φορές όσα χρόνια είμαι προπονητής στο Λαύριο. Το αγαπάω πάρα πολύ, αλλά προφανώς κι αν γίνει μια πρόταση από ομάδα με μεγάλο μπάτζετ και το θεωρήσω καλή ευκαιρία για εμένα, θα προσπαθήσω να δείξω το έργο μου κι αλλού. Όμως αγαπάω το Λαύριο και ποτέ δε σκέφτηκα άλλη ομάδα. Αν έρθει κάτι καλό, θα το δούμε.

 

(Ευχαριστούμε το ένθετος της εφημερίδας Δημοκρατία,  «ΜΠΑΛΑ»,  και τον Νίκο Καλαμπάκα για την αναδημοσίευση της συνέντευξης)