Συνέντευξη Θοδωρής Βερλής: «Ποτέ δεν έκρυψα την καταγωγή μου από κανέναν και δεν έχω σκοπό να το κάνω ποτέ»

Ο Ρομά τραγουδιστής Θοδωρής Βερλής, που πρόσφατα κυκλοφόρησε την επανεκτέλεση του «Χίλια Κομμάτια», θέλοντας να τιμήσει τον Μανώλη Αγγελόπουλο, αποκαλύπτεται για τη φυλή του, τον πόλεμο που δέχεται, αλλά και τους λόγους που έκλεισε πόρτες στο πεντάγραμμο, όταν του ζητήθηκε να κρύψει την καταγωγή του.

Διαθέτοντας όλο το πακέτο για να πετύχει, φωνή αλλά και εμφάνιση, προτιμάει να είναι ο «βασιλιάς» του τραγουδιού των Ρομά, και όχι κάποιος που θα του φέρονται κάπως λόγω της καταγωγής του. Γνήσιος, ντόμπρος, αυθεντικός και με μία ειλικρίνεια να τον χαρακτηρίζει, δεν είναι τυχαίο που όλοι τον αποκαλούν ως «άρχοντα».

Πώς επέλεξες να κάνεις μία διασκευή του σπουδαίου τραγουδιού του Μανώλη Αγγελόπουλου «Χίλια Κομμάτια;

Ο Μανώλης Αγγελόπουλος για εμένα είναι ένας τρομερός ερμηνευτής και το συγκεκριμένο κομμάτι είναι ένα από τα παιδικά μου ακούσματα που αγάπησα πολύ και με συντροφεύουν μέχρι σήμερα.

 Πόσα χρόνια ασχολείσαι με το τραγούδι και τι σε έκανε να ασχοληθείς με αυτό;

Τραγουδούσα από πολύ μικρός με τους φίλους μου και την οικογένεια μου αλλά ξεκίνησα να ασχολούμαι πραγματικά τα τελευταία 20 χρόνια. Όταν τραγουδάω νιώθω τη ψυχή μου να γεμίζει συναίσθημα πρωτόγνωρα που δεν μπορώ να εξηγήσω με λόγια.

Διαθέτεις το πακέτο που χρειάζεται, φωνή και εμφάνιση, αλλά δεν σε βλέπουμε σε μία μεγάλη νυχτερινή πίστα. Τι φταίει για αυτό;

Αυτό είναι μια απόφαση καθαρά δική μου διότι δεν αναζητώ την φήμη και τη δόξα αλλά την αποδοχή και την αγάπη του κόσμου όπου την βρίσκω και πίσω από την πιστά και τα μαγαζιά της νύχτας.

Σκέφτηκες ποτέ να κρύψεις την καταγωγή σου;

Ποτέ δεν έκρυψα την καταγωγή μου από κανέναν και δεν έχω σκοπό να το κάνω ποτέ! Είναι κάτι που έχω κατακρίνει δημόσια γιατί υπήρξαν συνεργάτες μου στο παρελθόν που με πίεσαν να το κάνω αλλά παρόλα αυτά ποτέ δεν το έκανα.

– Πιστεύεις το ότι είσαι Ρομά έχει σταθεί εμπόδιο στην καριέρα σου; Σου έχουν κλείσει πόρτες;

Δεν πιστεύω οτι μου έκλεισαν πόρτες για αυτό το λόγο, εγώ ο ίδιος έκλεισα πόρτες πίσω μου διότι μου ζήτησαν να το κρύψω!

Υπάρχουν τραγουδιστές σήμερα που είναι Ρομά και το κρύβουν; Εσείς τους γνωρίζετε;

Γνωρίζω αρκετούς αλλά είμαι κάθετος στην στάση μου για το θέμα «καταγωγή» για αυτό και με αυτούς τους καλλιτέχνες είμαι τυπικός και απόμακρος θα μπορούσε να πει κανείς.

Η Πάολα τελικά είναι ή δεν είναι γιατί όλα αυτά τα χρόνια υπάρχει μία μεγάλη φημολογία.

Δεν είχα την τιμή να την γνωρίσω προσωπικά ώστε να μου εκμυστηρευτεί κάτι τέτοιο αλλά από ότι έχει δηλώσει προέρχεται από τη δική μας φυλή.

 «Ο Καζαντζίδης, που είναι η μεγαλύτερη φωνή από όλες, τραγουδούσε 40 τραγούδια για τον πόνο και άλλα τόσα για τη μετανάστευση. Δεν αρκούσε να πει δυο-τρία για το κάθε θέμα; Άρα, ζητούσε και του έγραφαν τραγούδια γι’ αυτά. Άρα τα εκμεταλλευόταν. Έκανε κατάχρηση στον πόνο, στην απονιά, στην αδικία. Ο Μανώλης Αγγελόπουλος δεν το έκανε ποτέ αυτό. Μακάρι να τον είχα γνωρίσει. Οι παλιοί μετρ στα μαγαζιά που τραγουδούσα και η μητέρα μου, μου λένε ότι του μοιάζω πολύ», είχε δηλώσει η Πάολα σε συνέντευξή της. Συμφωνείς μαζί της;

Ο Στέλιος Καζαντζίδης ήταν ένας άνθρωπος μεγαλωμένος στον πόνο και την μετανάστευση οπότε μπορεί να είχε βρει εκεί το στοιχείο του. Η ψυχή του το ξέρει. Σαφώς και ο Μανώλης Αγγελόπουλος δεν έχει στηριχτεί σε αυτά μόνο για αυτό και ο περισσότερος κόσμος ταυτίστηκε μαζί του! Όσο για το αν του μοιάζει , πιστεύω πως σίγουρα έχει μια διαπεραστική φωνή και μια σταθερή άποψη προς τις επιλογές της στο καλλιτεχνικό κομμάτι όπως και εκείνος!

Με ποιον τραγουδιστή θα ήθελες να κάνεις ντουέτο

Θα ήθελα πολύ να συνεργαστώ με τον Ζαφείρη Μελλά τον οποίο σέβομαι και εκτιμώ σαν καλλιτέχνη αλλά και σαν άνθρωπο του χώρου.

Θα δήλωσες συμμετοχή σε ένα τάλεντ σόου;

Όπως αναφέρθηκα και πριν δεν ψάχνω για φήμη και δόξα, η αγάπη που λαμβάνω από τον κόσμο μου αρκεί! Δεν ζητάω την επιβεβαίωση από τα ταλεντ σόου, αλλά από τον κόσμο που με στηρίζει να συνεχίζω τόσα χρόνια.

Αυτοί που δεν γνωρίζουν τον άνθρωπο Θοδωρή Βερλή τι πρέπει να γνωρίζουν για τον χαρακτήρα του;

Από όσο λένε οι φίλοι μου είμαι ένας άνθρωπος δυναμικός και παθιασμένος με τη ζωή και το τραγούδι.

Ποιο είναι το πιο δύσκολο βίωμά σου μέχρι σήμερα; Κάτι που σε έκανε να «λυγίσεις;»

Το μόνο γεγονός που κατάφερε να με κάνει να »λυγίσω» είναι ο χαμός της μικρής μου πριγκίπισσας, της αδελφής μου

Τι σε φοβίζει περισσότερο;

Το μόνο που φοβάμαι είναι ο θεός!

Πρόσφατα ξέσπασες στο προφίλ σου στο Facebook για όλους αυτούς που πολεμούν εσένα και τη φυλή σου. Τι έχει συμβεί;

Χρόνια τώρα με απασχολεί το θέμα ρατσισμός και προσπαθώ να καταλάβω γιατί έχει πάρει τόση επέκταση στο κόσμο! Υπήρξαν άνθρωποι οι οποίοι προσπάθησαν να με «ρίξουν» ψυχολογικά πριν την νέα μου εκτέλεση για αυτό και το ξέσπασμά μου απέναντί τους.

Προτιμάς να τραγουδάς στις μεγάλες γιορτές των Ρομά που είσαι περιζήτητος ή σε ένα μεγάλο νυχτερινό κέντρο;

Σαφώς και προτιμώ να τραγουδάω στις γιορτές της φυλής μου διότι από εκεί λαμβάνω την περισσότερη αγάπη και υποστήριξη χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα πως απορρίπτω τα νυχτερινά κέντρα.

 Υπήρξε στιγμή που σκέφτηκες να παρατήσεις το τραγούδι;

Το τραγούδι δεν θα μπορούσα να το παρατήσω ποτέ! Ζω μέσα από το τραγούδι! Να σταματήσω τις εμφανίσεις μου ίσως να μπορούσα αλλά να σταματήσω να τραγουδάω απλά δεν μπορώ!

Όταν τραγουδάς τι συναισθήματα αναβλύζουν από μέσα σου

Είναι πολύ έντονα τα συναισθήματά μου , είναι ένας τρόπος έκφρασης , ότι δεν μπορώ να πω με λογία το λέω με στίχους και μελωδία τα συναισθήματά μου είναι ανεξήγητα. Μόνο κάποιος πραγματικά παθιασμένος με αυτό μπορεί να καταλάβει.