Το αφιέρωμα του France Football στον ΠΑΟΚ: «Η εκδίκηση του Βορρά»

Το αφιέρωμα του France Football στον πρωταθλητή ΠΑΟΚ. Η εκδίκηση του Βορρά, η «Ιβανοκρατία» και ο Θεσσαλονικιός… Αντελίνο Βιεϊρίνια. Η περίφημη ατάκα οπαδού: «Κανείς δεν μας γουστάρει αλλά δεν έχει σημασία, ο Ιβάν έφτασε».

Το πασίγνωστο γαλλικό περιοδικό βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη και στην ιστορική ημέρα κατάκτησης του πρωταθλήματος από τον ΠΑΟΚ. Με τίτλο: «Η εκδίκηση του Βορρά», το France Football κάνει «βουτιά» στην φετινή κυριαρχία του ΠΑΟΚ και στέκεται σε βασικούς άξονες όπως ο Ιβάν Σαββίδης, ο Αντελίνο Βιεϊρίνια και ο Ραζβάν Λουτσέσκου…

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει: «Μια ιστορική στιγμή που ο Βορράς χρειάστηκε να περιμένει 34 χρόνια για να την ζήσει. 34 χρόνια μετά την κατάκτηση του τελευταίου του πρωταθλήματος, ο ΠΑΟΚ, ο μεγαλύτερος σύλλογος της Θεσσαλονίκης, επέστρεψε στην κορυφή του Ολύμπου, στο τέλος μιας εξαιρετική σεζόν, που βρίσκει τον ΠΑΟΚ αήττητο.

«Είναι πολύ μεγάλη η περηφάνια», μας λέει ο Ιωάννης, που το κουρασμένο πρόσωπό του αντανακλά το βάρος των χρόνων. Στην ηλικία των 87 χρόνων, είναι λίγο μικρότερος από την αγαπημένη του ομάδα, που στις 20 Απριλίου γιόρτασε τα 93 χρόνια από την ίδρυση της. «Είμαι ένας από τους λίγους που έχει ζήσει και τα δύο πρωταθλήματα του ΠΑΟΚ (σ.σ. 1976 και 1985), τώρα αφήνω τον εγγονό μου να χαρεί αυτή την ιστορική στιγμή και να την θυμάται σε όλη του την ζωή», εξηγεί ο Ιωάννης…».

Ο Αντελίνο Βιεϊρίνια χαρακτηρίζεται ως το σύμβολο της ομάδας, ως ο εμβληματικός ηγέτης του Δικεφάλου: «Μέσα από την προσωπικότητά του, το ταλέντο του και την αφοσίωσή του, ήταν ο αληθινός οδηγός του ΠΑΟΚ στην τρίτη του στέψη…» με τους Γάλλους να κάνουν ειδική μνεία στη στιγμή που σείστηκε το γήπεδο με την αλλαγή του Πορτογάλου στο ματς με τον Λεβαδειακό. Τα δάκρυα συγκίνησης και η ξεχωριστή κίνηση του Λουτσέσκου προς το πρόσωπο του αρχηγού.

Αναφορά γίνεται και στο έργο του Ραζβάν Λουτσέσκου και στην διαχείριση των αποδυτηρίων, με τους Γάλλους να σημειώνουν πως έχει ιστορική ευκαιρία να κατακτήσει το νταμπλ και να σφραγίσει με απόλυτο τρόπο την πετυχημένη σεζόν του στον ΠΑΟΚ.

Φυσικά, από το αφιέρωμα του France Football δεν θα μπορούσε να λείπει και το όνομα του Ιβάν Σαββίδη. Όπως σημειώνεται στο σχετικό απόσπασμα:

«Ο Ιβάν Σαββίδη ήρθε στον ΠΑΟΚ το 2012, αποπληρώνοντας αμέσως τα χρέη του συλλόγου, ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ άλλαξε τη μοίρα αυτού του συλλόγου. Ο Ιβάν Σαββίδης γράφει το δικό του μύθο στους οπαδούς. «Οι Αθηναίοι είναι ενωμένοι και μας κάνουν πιο ισχυρούς», είπε μετά την τελετή απονομής του τροπαίου του πρωταθλητή. Στη βόρεια Ελλάδα, είναι ο ήρωας που δεν υπήρχε στο παρελθόν στην περιοχή. Παρουσιάζοντας σε πολλούς τομείς δραστηριότητα, ο ομογενής επιχειρηματίας δημιούργησε θέσεις εργασίας σε μια εποχή που η οικονομική κρίση πλήττει τη χώρα.

Πάνω απ ‘όλα, ο δισεκατομμυριούχος έδωσε υπερηφάνεια στον ασπρόμαυρο λαό. Στους πρόποδες του Λευκού Πύργου της Θεσσαλονίκης, όπου συνεχίζονται οι εορτασμοί του τίτλου, ένας οπαδός του ΠΑΟΚ, μας είπε: «Για τα επόμενα δέκα χρόνια τουλάχιστον, θα υπάρχει η«Ιβανοκρατία». Ο νεαρός βλέπει το διώροφο λεωφορείο που περνάει μέσα από το πλήθος: «Κανείς δεν μας γουστάρει αλλά δεν έχει σημασία, ο Ιβάν έφτασε».

Στην κορυφή του λεωφορείου που μεταφέρει τους πρωταθλητές βρίσκεται ο ισχυρός άνδρας του ΠΑΟΚ, όπως ένας μεσσίας που καθοδηγεί τους ανθρώπους του, ο Σαββίδης χαιρετά το πλήθος. Για τον ΠΑΟΚ, το μέλλον γράφεται τώρα…».