Όπως προκύπτει από τα ρεπορτάζ, η ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία είναι έτοιμη να ανατρέψει τα δεδομένα αναφορικά με το όριο των εξόδων των συλλόγων με κατάργηση του Financial Fair Play και πρόταση για το 70% του εισοδήματος, ως όριο για την αγορά και τα έξοδα απόκτησης νέων ποδοσφαιριστών.
Η UEFA ευελπιστεί πως μ’ αυτόν τον τρόπο θα «συμμαζέψει» τις ομάδες κα θα φρενάρει τις πανάκριβες μεταγραφές. Προφανώς και διαπίστωσε πως το FFP σε βάθος χρόνου είχε «κενά» τα οποία εκμεταλλεύονταν οι μεγάλες ομάδες της Ευρώπης, με αποτέλεσμα να υπάρχουν τεράστιες ανισορροπίες.
Την Τρίτη οι New York Times ανέφεραν σε ρεπορτάζ τους ότι έρχονται μεγάλες μεταρρυθμίσεις στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, οριοθετώντας ανώτατα όρια αποδοχών, στα πρότυπα των αμερικανικών salaries cap.
Μάλιστα, στο ίδιο δημοσίευμα αναφερόταν πως «η UEFA έχει μιλήσει με αντιπροσωπεία μεγάλων συλλόγων, ενημερώνοντάς τους για το νέο μοντέλο που σκοπεύει να εφαρμόσει και πλέον τα κλαμπ δεν θα μπορούν να ξεπεράσουν το 70% του εισοδήματός τους.
Ο πρόεδρος της UEFA Αλεκσάντερ Τσέφεριν είναι εδώ και χρόνια υπέρ της επιβολής salary cap, έχοντας να ξεπεράσει την πολυπλοκότητα του ευρωπαϊκού εργατικού δικαίου και την έντονη αντιπολίτευση που υπήρχε από τους μεγάλους συλλόγους πάνω σ’ αυτό το θέμα.
Η συμβιβαστική λύση ήρθε μέσω του 70% το οποίο σε πρώτη φάση θα ισχύσει για μία τριετία ως πλάνο προσαρμογής, μίας ευρύτερης πλατφόρμας με συγκεκριμένα όρια, τα οποία θα αποκρυσταλλωθούν μετά το 2025.
Οι νέοι κανόνες μάλιστα, θα προστεθούν στο βιβλίο κανονισμών της UEFA έπειτα από ψηφοφορία της Εκτελεστικής Επιτροπής της UEFA στις 7 Απριλίου.