Βασιλειάδης: «Φέτος θα έχουμε μετακίνηση οργανωμένων φιλάθλων»

Αναλυτικά η συνέντευξη του υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, στο ΑΠΕ – ΜΠΕ:

-Έχοντας ανανεώσει τη θητεία σας πρόσφατα, ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας για τον αθλητισμό μέχρι και το 2019;
«Συνεχίζουμε στους ρυθμούς που έχουμε χαράξει. Δηλαδή στον ερασιτεχνικό αθλητισμό, το επόμενο διάστημα θα πάρουμε σημαντικές νομοθετικές πρωτοβουλίες, τόσο με έναν μεγάλο αθλητικό νόμο όσο και με επιμέρους ζητήματα σχετικά με τους προπονητές, τα γυμναστήρια κ.α.
Συνεχίζουμε δυναμικά στο πεδίο των παρεμβάσεων στις υποδομές, με ένα πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων που κάθε χρόνο σχεδόν διπλασιάζεται. Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα είμαστε σε θέση να εξαγγείλουμε και ακόμη μεγαλύτερες παρεμβάσεις ούτως ώστε τα παιδιά μας, οι αθλητές μας να μπορούν να προπονούνται και να αγωνίζονται σε συνθήκες ασφάλειας και αξιοπρέπειας. Κάτι που δεν ήταν δεδομένο όλα αυτά τα χρόνια, κυρίως τα χρόνια της κρίσης. Σας θυμίζω πως μετά το 2004, οι επενδύσεις στις αθλητικές υποδομές ήταν από ελάχιστες έως μηδαμινές. Ταυτόχρονα, είμαστε έτοιμοι για θεσμικές πρωτοβουλίες ως προς την κατοχύρωση της θέσης του αθλητή μέσα σε ένα σύγχρονο και σύνθετο, αθλητικό, κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον.

Την ίδια στιγμή στον επαγγελματικό αθλητισμό παίρνοντας όλες αυτές τις πρωτοβουλίες που νομίζω ότι -ειδικά αυτό το καλοκαίρι- φάνηκαν, για να αλλάξει ρότα και να μπορέσει να είναι βιώσιμος, να φέρνει κέρδη, να δημιουργεί συνθήκες οικονομικής βιωσιμότητας και ανάπτυξης, για να μπούμε σε μία νέα εποχή και σε αυτό το πλαίσιο. Νομίζω ότι βγαίνοντας από την μνημονιακή «καταχνιά» ξημερώνει μια νέα ημέρα, μια νέα σελίδα. Αυτό φαίνεται τα τελευταία καλοκαίρια και από τις επιτυχίες των Ελλήνων αθλητών, μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες! Πάνω σε αυτά θέλω να «χτίσουμε», να δημιουργήσουμε και στον αθλητισμό μία χώρα, για την οποία είμαστε υπερήφανοι!».

-Ας τα πάρουμε ένα-ένα, λοιπόν. Ξεκινώντας από τον επαγγελματικό αθλητισμό. Παρακολουθούμε την προσπάθεια που έχετε κάνει για το ποδόσφαιρο. Είναι τέτοια η θέση σας που συνήθως βρίσκεστε ανάμεσα σε «διασταυρούμενα πυρά». Πόσο αισιόδοξος είστε πως στο τέλος θα καταφέρετε να συγκεραστούν τα διαφορετικά συμφέροντα σε ένα κοινά αποδεκτό πλαίσιο για το ποδόσφαιρο;
«Νομίζω ότι θα αποτύχουμε μόνο αν δεν ενδιαφερόμαστε για αυτά τα συμφέροντα που συγκρούονται και πολλές φορές με γνώμονα όχι τον αθλητισμό, αλλά αλλότρια συμφέροντα ελεγχόμενα καθώς πολιτικές επιδιώξεις και σκοπιμότητες. Επομένως, είμαστε προσηλωμένοι, έχουμε ένα πλάνο, έχουμε προτάσεις και τις υλοποιούμε. Δώσαμε μία ώθηση, πιστεύουμε, με τις πρωτοβουλίες που πήραμε αυτό το καλοκαίρι. Αλλάζουμε τα δεδομένα και χωρίς να κάνουμε βήμα πίσω προχωράμε για ένα νέο τοπίο. Είμαι πολύ αισιόδοξος. Η θέση μου δεν μου επιτρέπει εξάλλου να είμαι απαισιόδοξος».

– Πριν την επίσημη έναρξη της Super League, με επίσημη ενημέρωση από πλευράς ΕΠΟ κατηγορηθήκατε για «πολιτική αλαζονεία» και για «ωμή παρέμβαση» στο αυτοδιοίκητο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ποια είναι η απάντησή σας;
«Δεν θα ήθελα να σχολιάσω την ατυχέστατη αυτή ανακοίνωση της ΕΠΟ. Δεν θα ήθελα να σχολιάσω. Ο κόσμος και βλέπει και κρίνει».

-Έχετε εμπιστοσύνη πως στο μέλλον θα μειωθούν οι ομάδες σε 12, όπως προέβλεπε η πρότασή σας για να παράσχει βοήθεια μέσω της ΕΡΤ η Πολιτεία;
«Κατ’ αρχάς έχουμε συμφωνήσει να μειωθούν οι ομάδες σε 14 και να επανεξεταστεί αυτό. Νομίζω ότι οι συνθήκες θα ωριμάσουν και το 2020, όταν θα χρειαστεί να ξαναγίνει αυτή η συζήτηση, όλοι θα καταλήξουμε ότι μας συμφέρει να υπάρξει μία ακόμη μείωση. Μακάρι να μην έχω δίκιο εγώ και μακάρι να είναι ένα βιώσιμο πρωτάθλημα με αυτόν τον αριθμό των ομάδων. Δεν υπάρχει τίποτα ως «Ευαγγέλιο». Μακάρι, με αυτό το «κλικ» που γίνεται από φέτος, το ελληνικό πρωτάθλημα να γίνει οικονομικά βιώσιμο. Αυτό θα ήταν το ιδανικό. Το πρώτο βήμα επιτεύχθηκε. Θα έλεγα πως στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία γιατί έχουμε πετύχει και μία αναδιάρθρωση, αλλά ταυτόχρονα έχουμε πετύχει για πρώτη φορά να μπουν στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο κανόνες που κάποια χρόνια πριν θεωρούνταν αδιανόητοι: Ο εξωτερικός οικονομικός έλεγχος και η λογοδοσία -νομίζω- ήταν κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ στα ιστορικά του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου».

-Εσείς κρατήσατε την υπόσχεσή σας με τη δημόσια ΕΡΤ να προσφέρει «στέγη» στις μέχρι πρότινος «άστεγες» ΠΑΕ. Όμως, ασκείται κριτική, από μερίδα πολιτών, για το γεγονός ότι -με δική σας παρέμβαση- η ΕΡΤ θα δαπανήσει υψηλά ποσά. Είναι μια πολιτική επιλογή ή μία επενδυτική ενέργεια μεταξύ εταιριών αθλητικού θεάματος;
«Νομίζω πως είναι συνδυασμός και των δύο. Κατ’ αρχάς, η ΕΡΤ τοποθετεί χρήματα από το πλεόνασμά της, από τα χρήματά της. Χωρίς καμία περαιτέρω επιβάρυνση ούτε του κρατικού προϋπολογισμού, ούτε του ελληνικού λαού. Για να σταματήσουν αυτά τα ψέματα που έχουν δημιουργηθεί για πολιτικούς λόγους και όχι για λόγους ουσίας. Ταυτόχρονα, μέσω της ΕΡΤ, έχουμε βάλει κάποιους βασικούς κανόνες που έλειπαν από το ελληνικό ποδόσφαιρο. Έχουν αναλυθεί εκτενώς και δεν υπάρχει λόγος να αναλυθούν και σε αυτή τη συνέντευξη. Την ίδια στιγμή προσφέρουμε στον Έλληνα πολίτη, στον Έλληνα τηλεθεατή και όχι μόνο στον Έλληνα του εσωτερικού, όχι μόνο στους κατοίκους της Ελλάδας, αλλά και στους Έλληνες της διασποράς, στους Έλληνες της Ομογένειας, στα αδέλφια μας, στους φίλους μας που έχουν φύγει μετανάστες, έναν μεγάλο συνδετικό δεσμό, όπως είναι το ποδόσφαιρο δωρεάν μέσα από την τηλεόρασή τους, από το tablet, το κινητό τους, από κάθε ηλεκτρονική τους συσκευή. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό και αυτό δεν αποτιμάται με χρήματα.

Εξάλλου, το να έχει τον αθλητισμό που είναι δημόσιο αγαθό μέσα από τη δημόσια τηλεόραση είναι και μέσα στους σκοπούς της δημόσιας τηλεόρασης.
Άρα λοιπόν, κάποιοι, κακεντρεχώς, προσπαθούν να σχολιάσουν, να βάλουν νούμερα σε τιμές που επί της ουσίας είναι τιμές αγοράς. Αν σκεφτούμε ότι από τις 16 ομάδες της Super League, oι εννέα ομάδες κοστολογήθηκαν και αποκτήθηκαν τα δικαιώματά τους για 30 εκατ. ευρώ, νομίζω ότι τα 18 εκατομμύρια που δίνει η ΕΡΤ για τις υπόλοιπες επτά είναι μία λογική τιμή. Από εκεί και μετά… και μέσω της ΕΡΤ κάνουμε μια πολύ μεγάλη παρέμβαση και αλλάζουμε τα δεδομένα. Και ο κόσμος το αποδέχεται αυτό. Και αυτό φαίνεται και από τα νούμερα τηλεθέασης, τα οποία ήταν συντριπτικά υπέρ αυτής της άποψης, ήδη από την 1η αγωνιστική. Ας ευχαριστηθούμε τη νέα χρονιά, τη νέα χρονιά που θα έχει κανόνες, ας περιμένουμε την επόμενη χρονιά με το αναδιαρθρωμένο ελληνικό πρωτάθλημα που θα έχει ακόμη περισσότερο ενδιαφέρον κι ας δούμε ότι αυτή η προσπάθεια είναι μία σοβαρή προσπάθεια για να περάσει το ελληνικό ποδόσφαιρο στην επόμενη ημέρα».

-Έχετε δηλώσει κατά καιρούς πως είστε υπέρ της μετακίνησης φιλάθλων για την παρακολούθηση αγώνων ποδοσφαίρου. Εμμένετε στην άποψή σας; Θα συνεχίσετε προς την ίδια κατεύθυνση;
«Εμμένω! Προσπαθώ με αυτό το πλαίσιο να επιτρέπω όσο το δυνατόν περισσότερες μετακινήσεις έστω και μεμονωμένων οπαδών. Και θέλουμε τώρα, κατά τη διάρκεια της διακοπής του πρωταθλήματος, να τελειώσουμε το θεσμικό πλαίσιο, ούτως ώστε να επιτραπούν και οι οργανωμένες εκδρομές. Νομίζω ότι θα πρέπει να επιστρέψουμε με κάθε κόστος και με κάθε κόπο στην κανονικότητα. Και η μετακίνηση των οπαδών είναι μέρος της κανονικότητας. Σε πρώτη φάση όχι στα ντέρμπι. Δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι γι’ αυτό, αλλά στα υπόλοιπα παιχνίδια θα πρέπει αυτό να το διεκδικήσουμε, αλλά θα πρέπει και οι οπαδοί, βέβαια, να δείξουν αντίστοιχη ωριμότητα. Να δείξουμε ότι είμαστε έτοιμοι για να το κάνουμε».

-Εξάλλου, η μετακίνηση των οπαδών υπήρξε βασικός στόχος σας, όταν αναλάβατε…
«Η μετακίνηση των οπαδών ήταν και από τις βασικές μου διακηρύξεις όταν ανέλαβα αυτή τη θέση. Ήδη, από τις πρώτες ημέρες όταν ανέλαβα, τον Νοέμβριο του 2016, είχα θέσει κάποια ζητήματα: Την ανεξαρτησία της διαιτησίας, το VAR, τη χρηματοδότηση του ποδοσφαίρου, την μετακίνηση των οπαδών. Νομίζω ότι όλα αυτά τα θέματα που άνοιξα, από τον Νοέμβριο του 2016, έχουν πάρει με κάποιο τρόπο το δρόμο τους. Και όσες αντιδράσεις υπάρχουν, οι περισσότερες δεν είναι αντιδράσεις ουσίας. Είναι αντιδράσεις πολιτικής. Γιατί πολλοί από τους «παίκτες» της ποδοσφαιρικής οικογένειας πολιτικολογούν. Εμείς, όμως, το υπερβαίνουμε αυτό. Και προχωράμε μπροστά»Φέτος θα έχουμε μετακίνηση οργανωμένων φιλάθλων.