Tuesday, May 28g-point.gr

Ζέρβας:«Να είμαι ο δήμαρχος που θα κόψει την κορδέλα της νέας Τούμπας»

Για την «μάχη» του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, τοποθετήθηκε ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε αθλητικό ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης.

Αναλυτικά όσα είπε ο κ. Ζέρβας:

Για το αν ήταν έκπληξη το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής:

«Δεν ήταν έκπληξη για μένα, ούτε για τους Θεσσαλονικείς. Όταν γίνεται μια τέτοια ακομμάτιστη πρόταση και όταν βρίσκονται τόσοι άνθρωποι μέσα από την κοινωνία των πολιτών, νομίζω ότι το δίλημμα είναι πολύ προφανές και αυτό θα δείξουμε την Κυριακή. Όσοι έβλεπαν τον Ζέρβα να ξημεροβραδιάζεται στα δημοτικά συμβούλια, να τοποθετούμαι, να μαλώνω και να προτείνω θέματα για την καθημερινότητα, θα κατάλαβαν ότι είμαι ένας άνθρωπος που δουλεύει και νοιάζεται για τη Θεσσαλονίκη κι αυτό θέλω να πετύχω, αυτός είναι ο στόχος. Να συμβάλλω με τις γνώσεις που έχω για τα θέματα που η πόλη μας έχει μείνει πίσω».

Για τα προβλήματα της πόλης:

«Ολοι αγαπάμε τη Θεσσαλονίκη, αλλά όλοι γκρινιάζουμε και στο βάθος της ψυχής μας νιώθουμε ήττα και αισθανόμαστε ότι είναι πίσω τα πράγματα στην καθαριότητα, στο κυκλοφοριακό, στην ασφάλεια, στη διαχείριση του δημόσιου χώρου. Nιώθεις ότι είσαι στην Καλκούτα μπαίνοντας σε λεωφορείο του ΟΑΣΘ. Πας να πετάξεις σκουπίδια σε ένα κάδο και πλένεις τα χέρια σου μετά. Με αυτά πρέπει να ασχοληθεί ένας δήμαρχος που έχει το ενδιαφέρον. Αν οι υποψήφιοι διορίστηκαν από κόμματα ή είναι απόστρατοι της πολιτικής σκηνής ή έχουν άλλες βλέψεις, μοιραία θα οδηγηθούμε στα προβλήματα».

Για την καθαριότητα:

«Θα αναλάβω προσωπικά την καθαριότητα και την επίβλεψή της τουλάχιστον τους πρώτους μήνες. Θα αξιοποιήσω το προσωπικό, τα μέσα του δήμου και τα χρήματα που κάθονται στις τράπεζες και τοκίζονται. Το προσωπικό που έχουμε και τα μέσα να αξιοποιηθούν για να έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα. Δεν μπορείς να περνάς στο δήμο Αμπελοκήπων και να είναι καθαρός και να μην είναι ένας δρόμος πιο κάτω. Δεν έχουν να κάνουν με μαγικές συνταγές αλλά με το ότι ο δήμαρχος πρέπει να ασοχλείται. Να έχει καλή συνεργασία με τους εργαζόμενους, να ξέρει τη δουλειά. Να έχει καλύτερη οργάνωση και αυτό είναι που υπόσχομαι. Ο κάθε δήμος θέλει τον άνθρωπο που ασχολείται με όλα τα προβλήματα και βρίσκει τις λύσεις. Δε θα ξεκινήσουμε πόλεμο για να πάμε σε ιδιώτες».

Για την πλατεία Αριστοτέλους:

«Η πλατεία Αριστοτέλους είναι ό,τι έχει απομείνει από το εξαιρετικό σχέδιο του Εμπράρ μετά την πυρκαγιά του ΄17. Ο δήμος Θεσσαλονίκης επιτέλους πρέπει να αναπλάσει αυτή την πλατεία. Εχουμε δάπεδο από άσφαλτο, έχουμε φοίνικες που πάγωσαν και δεν τους αλλάξαμε, έχουμε παραεμπόριο, ακόμη και το ρολόι που δείχνει τη σωστή ώρα μόνο δύο φορές τη μέρα γιατί έχουν κολλήσει οι δείκτες. Πρέπει να γίνει σύγχρονη πλατεία και ελκυστική και να δείχνει ότι κάτι γίνεται και μια εξαιρετική δουλειά και ότι ανέλαβε ένας εξαιρετικός αρχιτέκτονας να το σχεδιάσει. Να είναι ένας λειτουργικός χώρος με ένα υπόγειο πάρκινγκ. Δεν μπορείς να αναπλάθεις την πλατεία Ελευθερίας και να διώχνεις 1200 αυτοκίνητα. Πρέπει ο δήμαρχος να λύνει τα προβλήματα όλης της πόλης και να δημιουργεί προστιθέμενη αξία και ελκυστικότητα στην πόλη».

Για τα δημοτικά τέλη:

«Ο δήμος έχει από τα πιο υψηλά τέλη πανελληνίως, τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού επειδή η απερχόμενη διοίκηση δεν μπορεσε να τα αξιοποιήσει, περίσσεψαν 20 εκατ. με ημερομηνία 31-12-2018, 20 εκατομμύρια. Αυτά τοκίζονται αντί να πάνε στο φωτισμό και την καθαριότητα, δεν υπάρχουν γιλέκα και μπότες για τους εργαζόμενους. Από τη στιγμή που εισπράχθηκαν τα χρήματα πρέπει ο δήμος να τα επιστρέψει. Μακάρι ο δήμος να επιστρέφει υπηρεσίες στους δημότες του. Τα τέλη θα είναι στο ύψος που θα πρέπει και σε αυτό που θα δίνουν υπηρεσίες στον πόλίτη. Αυτά τα 20 εκατομμύρια μπορούν να φέρουν μια μείωση 50% στα ανταποδοτικά τέλη του 2020 από τη στιγμή που αυτά είναι τα μισά τέλη που εισπράττει ο δήμος κάθε χρόνο. Τότε αυτά να επιστρέψουν οριζόντια στους δημότες της Θεσσαλονίκης».

Για τον κομματικό χαρακτήρα των εκλογών:

«Αναγνωρίζω ότι ο καθένας έχει κομματική ταυτότητα και καθένας πιστεύει σε μια παράταξη. Πριν μια εβδομάδα είχαμε ευρωεκλογές. Ο κόσμος θα έχει ψηφοδέλτια που θα έχουν πάνω τυπωμένα το λογότυπο των κομμάτων. Ας δείξουν εκεί την εμπιστοσύνη και την ελπίδα για το κόμμα τους. Όταν μιλάμε για τη Θεσσαλονίκη πρέπει να επιλέξουμε αυτούς που νοιάζονται για την πόλη και ενδιαφέρονται για αυτήν. Όχι αυτούς που τους πήρε τηλέφωνο ο αρχηγός και που μια μέρα μπορεί να φύγουν για να γίνουν βουλευτές. Αυτό που ακούγεται τελείως προφανές πρέπει να συμβεί και στον δήμο μας».

Για τις συνεργασίες της επόμενης μέρας:

«Είμαστε η μόνη παράταξη που χθες πήρε στήριξη και συνεργαζόμαστε με άλλες τρεις παρατάξεις με τον κ. Αηδονόπουλο, τον κ. Κυριζίδη, τον κ. Λεκάκη. Ανθρωποι που ξεκίνησαν από την αυτοδιοίκηση και με τους οποίους θα διοικήσουμε μαζί την επόμενη μέρα. Όλοι έχουμε ρόλο για την επόμενη μέρα και δεν περισσεύει κανένας. Θα δουλέψουμε όλοι από την 1η Σεπτεμβρίου για να έχουμε καλύτερη πόλη και να είμαστε περήφανοι».

Για τα πρότζεκτ της ΔΕΘ και της Τούμπας:

«Είναι τα δυο μεγαλύτερα πρότζεκτ που θα γίνουν αν βοηθήσουμε όλοι να γίνουν. Αν το καθυστερήσουμε κι άλλο θα το συζητάμε για μεγάλο διάστημα και τελικά δε θα γίνει τίποτα. Εχω βαρεθεί να μας αναγγέλλουν έργα και να μη γίνονται. Πρέπει να γίνει η ανάπλαση της ΔΕΘ, να λειτουργήσει το μετρό, να έχουμε καινούργιο ΟΑΣΘ και καλύτερες συγκοινωνίες, πρέπει να έχουμε καλύτερο κυκλοφοριακό, να λειτουργήσει το λιμάνι ως λιμάνι μεγάλης μητροπολιτικής πόλης, αν δε τρέξουμε δε θα γίνουν αυτά. Χρειάζεται ένας δήμαρχος που αντί να σηκώνει χειρόφρενο, να πατάει γκάζι. Υπόσχομαι και δεσμεύομαι ότι είμαι άνθρωπος των έργων και των πράξεων και όλα αυτά θα γίνουν. Ως μηχανικός με εμπειρία θα συμβάλλω σε αυτό, θέλω να συνδεθεί η διοίκησή μου με την εικόνα της αλλαγής της πόλης, να έρθουν πρωταθλήματα στην πόλη. Και πρωτάθλημα σημαίνει να έχεις πράσινο, συγκοινωνία, να έχεις καλύτερους δημόσιους χώρους και να βρίσκεις πάρκινγκκ. Η επόμενη μέρα θα είναι μέρα σύνθεσης και αυτά θα είναι τα θέματα που θα μας απασχολήσουν».

Για το γήπεδο της Τούμπας:

«Θα πρέπει μέσα στο ’19 να βγει το προεδρικό διάταγμα του χωρικού σχεδίου που θα δίνει το πράσινο φως για το έργο αυτό. Από το επόμενο καλοκαίρι και μετά θα ξεκινήσει. Θέλω να είμαι ο δήμαρχος που θα κόψει την κορδέλα του νέου γηπέδου του ΠΑΟΚ, όπως ήταν ο πατέρας μου στα εγκαίνια το ΄59. Θέλω να είμαι εγώ που θα δώσει τη χαρά στην οικογένεια του ΠΑΟΚ, της Τούμπας».

Spyridoula Kampou