Sunday, June 16g-point.gr

ARAB NEWS:“Παρακολουθείται στενά” o Σαββίδης λέει πηγή του ΥΠΟΙΚ!

Ο Ελληνορώσος δισεκατομμυριούχος Ιβάν Σαββίδης, βασικός επενδυτής στην Ελλάδα που πιστεύεται ότι είναι κοντά στον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, βρίσκεται σε άβολη θέση καθώς ο ένας Ρώσος ολιγάρχης μετά τον άλλο γίνονται στόχος κυρώσεων στην Ευρώπη, αναφέρει σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα η Arab News.

Ο Σαββίδης, πρώην μέλος του ρωσικού κοινοβουλίου, έχει περιουσία που εκτιμάται από το Forbes σε 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022, καθιστώντας τον έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους στην Ελλάδα.

Εξέχουσα προσωπικότητα στην Ελλάδα από τη δεκαετία του 2010, θεωρείται ήρωας από πολλούς στο βόρειο τμήμα της χώρας, αφού διοχέτευσε εκατομμύρια στα βάθη της κρίσης χρέους και αγόρασε τη λαοφιλή ομάδα της Θεσσαλονίκης, τον ΠΑΟΚ.

Αυτόν τον μήνα προσφέρθηκε να θέσει ένα από τα ξενοδοχεία του στη διάθεση των προσφύγων που διέφυγαν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων μελών της εθνικής ελληνικής κοινότητας στην Ουκρανία, που όπως και οι πρόγονοί του εγκαταστάθηκαν στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας.

Αλλά ο απομονωμένος 62χρονος Σαββίδης βρέθηκε πάλι στο επίκεντρο της προσοχής στην Αθήνα, όταν η ρωσική πρεσβεία ενθάρρυνε ευθαρσώς τους Έλληνες να παρακολουθούν τον τηλεοπτικό σταθμό του, Open TV, για να αποκτήσουν μια εναλλακτική άποψη σε αυτό που η η πρεσβεία αποκαλεί «παραπλανητική προπαγάνδα» (από τα άλλα κανάλια) για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι ελληνικές αρχές (ΣΣ: αλλά και κάποιοι δημοσιογράφοι του OPEN) κατήγγειλαν παρέμβαση της πρεσβείας, η οποία ωστόσο έχει ενεργοποιήσει και πάλι τις εικασίες για τον ρόλο και τις προθέσεις του Ρώσου επενδυτή στην Ελλάδα.

«Θα προστατεύω πάντα τα συμφέροντα της Ρωσίας»

Εκλεγμένος στη Δούμα, το ρωσικό κοινοβούλιο, το 2003 και το 2007 για το κόμμα του Πούτιν «Ενωμένη Ρωσία», ο Σαββίδης δεν έκρυψε ποτέ την ιδιαίτερη σχέση του με τον αρχηγό του Ρωσικού κράτους.

Διάβασε  Αφιέρωμα της ΠΑΕ ΠΑΟΚ στον Μπράντον Τόμας για τα φετινά του επιτεύγματα
  • Η επίσημη ιστοσελίδα του εμφανίζει μια φωτογραφία των δύο ανδρών που χαμογελούν με τη λεζάντα: «Είμαι περήφανος που είμαι Ρώσος πολίτης και θα προστατεύω πάντα τα συμφέροντα της χώρας μου».

«Από την αρχή της εισβολής, το Open TV έδωσε εξέχουσα θέση στον πόλεμο χάρη σε ένα μεγάλο δίκτυο ανταποκριτών τόσο στην Ουκρανία όσο και στη Ρωσία», λέει ο Νίκος Σμυρναίος, λέκτορας πληροφορικής και επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο της Τουλούζης στη Γαλλία.

«Κατά τη γνώμη μου, δεν υπάρχει ούτε χειραγώγηση ούτε ξεδιάντροπη προπαγάνδα. Αλλά σε ένα οπτικοακουστικό τοπίο (στην Ελλάδα) που κυριαρχείται από φιλοκυβερνητικά κανάλια, υπάρχει ξεκάθαρα διαφορά στην αντιμετώπιση της κατάστασης από τα ΜΜΕ», είπε ο ακαδημαϊκός, λέγοντας ότι η κάλυψη του Open TV ήταν λιγότερο φιλο-ουκρανική.

Η συντηρητική κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει επικεντρώσει την προσοχή της στον επιχειρηματία, ο οποίος ξεκίνησε το κανάλι του επί της αριστερής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

“Ο Σαββίδης παρακολουθείται στενά”

Αν και ο Σαββίδης δεν εμφανίζεται στις λίστες με τους ολιγάρχες που έχουν τιμωρηθεί, «η περίπτωσή του προφανώς παρακολουθείται στενά», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή του ελληνικού υπουργείου Οικονομίας.

Ένας Έλληνας δημοσιογράφος που μελέτησε την υπόθεσή του αλλά ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία του είπε: «Πιστεύω ότι ο Σαββίδης δεν θα είναι ένας από τους επόμενους στόχους για κυρώσεις της ΕΕ. Αλλά αν υπάρξει μια εις βάθος έρευνα για τις δραστηριότητές του εκτός Ελλάδας, θα μπορούσε να είναι ένας από τους μελλοντικούς».

Ο Σαββίδης εμφανίστηκε στην Ελλάδα στις αρχές της δεκαετίας του 2010, και στη Θεσσαλονίκη έγινε δεκτός με ανοιχτές αγκάλες.

Το 2012, αγόρασε τον πιο δημοφιλή ποδοσφαιρικό σύλλογο στη βόρεια Ελλάδα, την ΠΑΕ ΠΑΟΚ, ξεπλήρωσε τα χρέη του και τον ανέβασε ξανά στην εθνική σκηνή, αναζωογονώντας την περηφάνια του Βορρά, του οποίου η ταυτότητα είχε εδώ και καιρό σφυρηλατηθεί σε αντίθεση με την Αθήνα.

Διάβασε  Συνέντευξη στο «Sport24.ru» της πατρίδας του έδωσε ο Μαγκομέντ Οζντόεφ

Οι επενδύσεις του στην περιοχή στην καπνοβιομηχανία, το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, το μεταλλικό νερό και τις τουριστικές υποδομές του έδωσαν σταδιακά μια ευρεία οικονομική βάση.

«Μέσα από το εύρος των επενδύσεών του, ο Σαββίδης είναι κράτος εν κράτει στη βόρεια Ελλάδα», σημειώνει ο δημοσιογράφος.

Γόνος των Ελλήνων του Πόντου στον Εύξεινο Πόντο, ο Σαββίδης έχει χρηματοδοτήσει και το πρώτο τμήμα Ποντιακών σπουδών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, εκτός από εκκλησίες και φιλανθρωπικό ίδρυμα.

Υπάρχει όμως και μια πιο σκοτεινή πλευρά

Το 2018, ο Σαββίδης έγινε πρωτοσέλιδος στα διεθνή μέσα ενημέρωσης επειδή μπήκε στο γήπεδο του ΠΑΟΚ κατά τη διάρκεια ενός αγώνα με ένα όπλο σφηνωμένο στη ζώνη του για να διαμαρτυρηθεί για την απόφαση του διαιτητή.

Την ίδια χρονιά, η Οργάνωση Παρακολούθησης Οργανωμένου Εγκλήματος και Διαφθοράς (Organized Crime and Corruption Reporting Project – OCCRP)  ανέφερε ότι ο δισεκατομμυριούχος είχε χρηματοδοτήσει διαδηλώσεις κατά της συμφωνίας των Πρεσπών, που υπογράφηκε μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας για να τερματιστεί η διαμάχη ενός τετάρτου αιώνα για το όνομα της τελευταίας.

Η Μόσχα έχει αποδοκιμάσει τη συμφωνία, η οποία άνοιξε το δρόμο για τη Βόρεια Μακεδονία για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ.

«Ίσως η δύναμη και η επιρροή του στην Ελλάδα είναι υπερεκτιμημένη», λέει ο Νίκος Βαρσακέλης, καθηγητής Οικονομικών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

«Εάν υπάρξουν οικονομικές κυρώσεις εναντίον του, ο αντίκτυπος θα είναι περισσότερο στην εικόνα του παρά στην πραγματική οικονομία».

Οι εκπρόσωποι του Σαββίδη είπαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι αρνείται να σχολιάσει τα στοιχεία του ρεπορτάζ. Όμως ένας συνεργάτης και φίλος απέρριψε τις εικασίες για τον Σαββίδη ως γελοίες.

Διάβασε  Συνέντευξη-ποταμός του Μάκη Γκαγκάτση στην εκπομπή "SDNA σε θέση Libero" για την απόφασή του να αναλάβει την προεδρία της ΕΠΟ

«Τον κάνουν να μοιάζει με κατάσκοπο, με δούρειο ίππο της Ρωσίας στην Ελλάδα. Είναι γελοίο», είπε η πηγή, η οποία ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία της.

ΠΗΓΗ: ARAB NEWS

G Point